Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D7000 / kamera za odličen skok v svet hobi fotografije - Test

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2011 19:00
Stran:

 

Uvod

Trend hitre menjave modelov kamer DSLR v posameznih razredih se je ustavil. Lahko rečemo, digitalne revolucije je konec. Proizvajalci nam sedaj namenjajo novi model kamere DSLR na približno vsaki dve leti ali celo več. Tudi pri Nikon ni nič drugače. Kar dolgo so vztrajali z modelom Nikon D90 (test), kateri se je med hobi fotografi zelo lepo prijel. Sploh v zadnjih mesecih, ko so kameri močno znižali ceno in fotografom, ki jim manjše kamere po dimenzijah kot Nikon D3100 (test) ali Nikon D5000 (test) ne odgovarjajo in ponudili možnost odličnega nakupa.
Toda tisti, ki bi radi naprej in več tudi v tehnološkem smislu, so že nestrpno pričakovali naslednico Nikon D90. Ob predstavitvi nove Nikon D7000 je med Nikon uporabniki završalo. Tehnični podatki so obljubljali veliko in kaj hitro so kamero celo primerjali, povzdigovali nad Nikon D300s (test), ki je tehnološko tudi že potrebna zamenjave. Vendar vsaka kamera ima svoje mesto, to vedo že inženirji in marketinški oddelek podjetja, za to jo točna tja tudi umestijo, oziroma vedo do kdaj kupci potrpežljivo čakajo na novost ali pa kupijo po nižji ceni še zadnje kose. Če pa se že na začetku ob predstavitvi, ko kamere še niti kupiti ni možno dvigne prah, še toliko bolje.
Kamera Nikon D7000 ni samo manjši lepotni popravek predhodnice, ampak so dodali v njo kar nekaj novosti, da so se pri Nikon z do sedaj manjkajočimi lastnostmi povsem približali konkurenci.
Novo tipalo s 16M točkami je glede možnih povečav povsem primerljivo s konkurenčnim modelom Canon EOS 60D (test), ki jih nudi 18M. Tudi Nikon ima sedaj polni HD video zapis, vendar to prednost na proti EOS 60D, da imamo ločeno možnost izbire vklopa med foto in video. Pri EOS 60D je treba za video zapis obvezno v programsko izbiro za video, brrrrrr....

Do sedaj sta imela Canon in Nikon vedno nekako ločene svoje razrede fotokamer. Njune kamere si v hobi in naprednem razredu nikoli niso bile direktni konkurent. Obstajala je neka ločnica, kot nek med razred in tudi drug cenovni svet. S prihodom EOS 60D pa je Canon postavil fotokamero vsaj za moje poznavanje opreme in njihovo postavitev v razred točno ob bok Nikon D7000.
Krešejo se mnenja, katero kamero izbrati, katera je boljša. Toda ve se. V hobi razred kamer ne stopiš tako na suho in si že vsaj malo pod vtisom enega imena ali pa celo neko kamero DSLR že imaš. Za to že kar na začetku zapišem. Najprej se boste odločali po imenu kamere, izbirnem meniju katerega že poznate, šele na to po drobnih detajlih, ki so nekje boljši na račun enega, drugje drugega. Cena in držanje v roki je zame na strani EOS 60D, vklop video zapisa vsekakor na D7000. V ostalem pa smo si tu nekje.
Občutljivost tipala je od ISO 100 do 6400, z možnostjo razširitve H1 (12.600) in H2 (25.600). Prenovljen je tudi način merjenja svetlobe s sedaj kar 2016 točkami, ki upošteva oddaljenost in WB korekturo. Da je kamera pridobila še več uporabniške vrednosti, so ji dodali možnost uporabe dveh pomnilnih kartic (SD). Zaklop pa je preizkušen za 150.000 proženj.
Torej že v uvodu lahko spoznamo, da je Nikon kameri D7000 dodal veliko novosti in novih uporabniških vrednosti.

Ohišje

Kamera Nikon D7000 na zunaj niti ni veliko spremenjena glede na predhodnico Nikon D90. Velikost je skoraj povsem enaka (132x105x107mm) in je samo za 2mm višja. Občutna pa je razlika v teži ohišja z baterijo (780g), saj je D7000 za 77g, oziroma za kar 10% težja.
Notranjost ohišja je delno iz magnezijeve zlitine in delno iz polikarbonatov. Kot smo pri Nikon vajeni je ohišje odlično izdelano. Tudi sama postavitev funkcijskih gumbov ostaja na enakih mestih kot pri D90. Torej kdor bo prešel iz Nikon D90 na Nikon D7000, si bo s to kamero kaj hitro na ti.
Opazna razlika na ohišju je predvsem dvojni vrtljivi funkcijski gumb za programsko izbiro osvetlitve, pod njim pa je možnost nastaviti hitrost snemanja, samosprožilec, tiho proženje in dvig zrcala pred proženjem zaklopa.

Malo drugačen je tudi gumb za prehod na ogled motiva preko zaslona in proženje video zapisa na zadnjem delu kamere in ob LCD zaslonu nimamo več gumbov za hitrost snemanja ter izbiro načina delovanja AF. Za hitrost snemanja sem že zapisal, da se je gumb preselil pod izbiro programov. Izbira načina AF (AF-A, AF-S, AF-C) in preklop v delovanje z eno točko ali vsemi pri ostrenju, se je preselila na sredinski gumb (AF-M) ob objektivu.

Prvi občutek držanja ohišja v roki, dostop do nastavitev preko gumbov kaže, da je Nikon D7000 s tistim pravim občutkom, ki ga potrebuje hobi fotograf. Sam uporabnike in kamere DSLR delim na štiri razrede, v katerih ima tudi Nikon svoje predstavnice. D3100 in D5000 sta v vstopnem razredu, D7000 v hobi, D300s in D700 v naprednem in D3s ter D3x v profesionalnem. In vsak razred uporabnikov ima večinoma svoje zahteve tako glede ohišja, nastavitev, in predvsem cene. Ta pa potem generira ohišje iz takih ali drugačnih materialov. Če si vstopni fotografi v večini primerov želijo manjše, lažje ohišje, je ohišje D7000 že večje in se ga dobro drži v roki. V ergonomiji je bil Nikon vedno odličen, zato s pomočjo dobro oblikovanega izbočenega dela (držalo), kamera dobro leži v roki. Višina kamere je ravno pravšnja, da jo moška roka objame še tudi z mezincem, trdi gumasti del pa poskrbi da nam kamera ne leze iz roke in da nimamo občutka držanja plastike v roki.


Trenutek nepozornosti. Ko prepozno dvigneš kamero! Na peščenih plažah tropskega morja vedno pride kakšen nepredvidljivo velik val. Malo nepozornosti, motiv sem spremljal preko iskala in namesto motiva vidim samo meglo, oblije me topla, slana voda vse do glave in še preden sem pogledal kamero sem že tekel do brisač, obrisal vratca za baterijo, jo potegnil ven in kamero obrnjeno navzdol (da nisem polival direktno na gumbe) polil s sladko vodo. Preizkusni Nikon D7000 še vedno deluje. Torej solidno tesni. Vendar ne preverjajte v praksi moje izkušnje, tudi sam je ne bi poizkusil še enkrat.

Na kameri je večina nastavitvenih gumbov za funkcije, ki so izkušenemu hobi fotografu znane in uporabne. Njihova pozicija pa je stvar okusa oziroma vajenosti posameznika. Začetni uporabnik Nikon kamer DSLR se mora z njimi dodobra spoznati. Pri funkcijskih gumbih menim, da bi lahko edino gumb za premik med programskimi nastavitvami bil bolj kakovosten. Glede na celoto ohišja in ostalih nastavitvenih gumbov mi deluje kot najslabši člen in je prelahko vrtljiv.

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od osvetljenosti motiva, objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek. Z objektivom Nikon AF-S DX NIKKOR 18-105mm F/3,5-5,6 G ED VR (test objektiva) ali Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm F/3,5-5,6 G ED VR (test objektiva), je izostritev počasnejša, s tem pa tudi možnost hitrega zajema motiva. Kar pomeni, da bo treba za hitre motive ali trenutni ulov izbrati objektiv s hitrejšim ostrenjem. Sicer kratica AF-S pri Nikon pomeni, da objektiv uporablja hitri in tihi motor za ostrenje. Hitrost je pogojena še z boljšo tehnologijo, predvsem pa težo leč katero mora pri ostritvi premikati. Že znana Nikon objektiva 16-35mm VR (test objektiva) in 16-85mm VR bosta opazno hitreje izostrila motiv. Ker nam kamera nudi nastavitev pomembnih funkcij preko gumbov na njej, smo tudi v samem rokovanju z njo in nastavitvah lahko hitri. LCD zaslon na zgornjem delu kamere nam omogoča še hiter in stalen pregled nad trenutno izbranimi nastavitvami.

 

Baterija

Tudi Nikon prenavlja baterije. Ne samo da povečujejo njihovo moč in s tem posledično vzdržljivost, ampak zamenjajo nastavke in s tem vaše prejšnje baterije niso uporabne.
Z novo baterijo EN-EL15 so pridobili predvsem na moči in sedaj lahko fotografirate in fotografirate, pa se ne bo bati, da bo baterija kaj hitro izdihnila. Tudi v hladnih zimskih razmerah boste brez težav fotografirali cel dan. Hitreje gre energija v primeru, če boste snemali video zapis. Če ne fotografirate ravno 1000 in več posnetkov na dan, ali ne snemate 10 in 10 minut video zapisa, potem vam ni več treba razmišljati o rezervni bateriji. Če pa ste popotnik izven utečenih poti bogate z električnimi vtičnicami pa boste rezervno baterijo še vedno potrebovali.

 

Nastavitve na kameri

Kamera Nikon D7000 je bogata z nastavitvenimi gumbi. Na ohišju jih je kar 30. Preveč ali premalo? Ne ustrašite se jih, če ste še neizkušeni z nastavitvami. Še vedno lahko uporabljate samo najbolj osnovne nastavitve in za večino gumbov vam je lahko malo mar. Ko pa bolje spoznate kamero, nastavitve in njihove zmožnosti, oziroma jih že poznate, potem pa so možnosti nastavitev preko gumbov še kako dobrodošle. Do vseh glavnih lahko pridemo v trenutku, seveda, če smo se s kamero že dodobra spoznali.

Iskalo

Nikon se je odločil narediti novo veliko potezo. Tudi v kamero hobi razreda je dodal iskalo, ki ima 100% pokritost motiva. Tako sedaj vidimo v iskalu tisto, kar bo potem tudi na sliki. Vse ostale kamere hobi razreda, kot prejšnja Nikon D90 imajo cca. 96% pokritost, kar pomeni, da bo na fotografiji še kakšen mm več zarisanega motiva.
Iskalo je svetlo, veliko, z vsemi glavnimi informacijami, z možnostjo vključitve linij in z 0.94x-no povečavo motiva.

 

Zaslon

Zaslon je velikosti 3 palca in z 921.000 točkami. Nudi dobro vidljivost motiva ob načinu predogleda preko zaslona, kot samega pregleda fotografije ali drugih informacij.
Nikon, zaslone zaščiti z dodatno plastiko, kar predvsem hobi fotografom veliko pomeni. Čeprav se ne dogaja pogosto, da bi se zaslon opraskal ali kako drugače zaradi močnega pritiska uničil, pa je onemogočiti poškodbo mnogim hobi fotografom ljubše kot paziti in se bati, kaj če se zgodi? Tudi sama vidljivost slike na zaslonu se bistveno ne poslabša zaradi dodane plastike.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com