Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Nikon D40 in Nikon D40x / Test

Avtor:Matjaž Intihar
26.03.2007 20:03
Stran:

 

 

Nikon je med uporabniki vse močneje prisoten tudi v vstopnem razredu DSLR fotokamer. Očitno so tudi pri Nikon spoznali, da ni vse v produkciji kamer višjega amaterskega in profesionalnega razreda. Predvsem pa je tudi v digitalni dobi prišel čas zrcalno refleksnih kamer.

Po standardni kameri vstopnega razreda Nikon D50 (april 2005), so se z novim modelom Nikon D40 (november 2006) želeli Nikon inženirji še bolj približati amaterskim fotografom. Tako so na trg poslali oblikovno in ergonomsko zelo dobro kamero, dodali pa so ji še prijazen vmesnik. Pri Nikon pa so se odločili narediti v letu 2007 še za nov korak. V enako ohišje kot je kamera D40 so dodali novo zmogljivejše tipalo (D40 - 6Mtočk, D40x - 10Mtočk) in nekaj dodatnih (bolj lepotnih) funkcij ter kamero poimenovali D40x. S to potezo ima Nikon trenutno v ognju kar dve železi v vstopnem DSLR razredu.


Nikon D40x in osnovni kit objektiv AF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 GII DX

 

Ohišje

Obe kameri imata enako obliko, mere 124x94x64mm in težo 522g z Li-Ion baterijo EN-EL9. Ker sta si kameri enaki v skoraj vsem razen tipalu, bom nadaljeval samo z zapisom D40x. Ohišje ima dobro ergonomijo. Držalo nudi dobro držanje, predvsem pa so gumbi na zgornjem delu kamere zelo dobro razporejeni in dosegljivi za kazalec. Tudi zadnji del kamere nam nudi dobro ergonomsko obliko ter oporo za palec. Glede na majhne dimenzije kamere je njeno držanje v roki še vedno dobro. Seveda pa za odlično držanje in večjo umiritev kamere v roki potrebujemo še dodatno oporo za spodnji del dlani. To pa bi si lahko omogočili z dodatnim držalom, če ga bo Nikon za ti dve kameri ponudil.

 

Prednji del kamere nam nudi nastavek za objektive (bajonet). Kot Nikon D40 tudi model D40x omogoča delovati v AF načinu samo z novejšimi objektivi serije AF-S/AF-I, ki imajo motorček za ostritev v objektivu. Z vsemi starejšimi objektivi lahko delujemo samo v načinu ročnega ostrenja (MF). Desno je gumb za možnost odklopa objektiva. Levo je lučka s katero doosvetlimo motiv v svetlobno slabih pogojih, opozarja nas na delovanje samosprožilca, oziroma doosvetlimo osebo za preprečitev efekta rdečih oči. Na držalu pa je IR sprejemnik za delovanje preko daljinskega prožilca.

 

Na desni strani kamere je gumb za dvig bliskavice. V kombinaciji z gumbom za korekturo na zgornji strani kamere nam omogoča nastavitev +/- korekture moči bliskavice. Pod njim je gumb za vklop delovanja samosprožilca. Desno pa je plastični zatič za katerim je video izhod in USB priklop.

 

Leva stran kamere nam nudi samo plastična vratca, za katerim je ležišče za SD pomnilno kartico. Kot D40, tudi D40x omogoča uporabo novejših in zmogljivejših SD HC pomnilnih kartic.

 

Zgornja stran kamere je pregledna, z malo in zelo kakovostnimi gumbi. Nad iskalom je vgrajena bliskavica (vodilno število 17) in za njo nastavek za zunanje bliskavice. Desno je večji vrtljivi gumb za premik programskih načinov osvetljevanja motivov. Na vrhu držala pa prožilec, okoli njega je gumb za vklop/izklop kamere, za njima pa še »info« gumb za priklic informacij na zaslon (v kombinaciji z drugim gumbom z zeleno piko nam služi za prepis nastavitev v osnovne), ter gumb za korekcijo osvetlitve (služi tudi za predogled globinske ostrine).

 

Na zadnji strani večji del zasede 2,5 palca velik zaslon z 230.000 točkami ločljivosti. Levo od njega so štirje gumbi. Zgornji služi za vstop v pregled fotografij, sledijo gumb za vstop v MENU, gumb za zmanjševanje slike oziroma pregled večih na zaslonu pri predvajanju posnetih fotografij ter za priklic »info« informacij o trenutni izbiri načina osvetljevanja. Zadnji gumb pa služi za povečavo slike pri pregledu, za priklic informacij na zaslon in njihovo možno spreminjanje ter v kombinaciji z gumbom »info« na zgornji strani kamere povrnitev v osnovne nastavitve. Prav ta dva gumba z zeleno piko omogočata manj izkušenim fotografom in pa tistim, ki radi večkrat spreminjajo nastavitve hitro vrnitev med osnovne.

Nad zaslonom je iskalo. Je zadovoljivo svetlo, nudi nam tri točke za ostrenje, katerim pa lahko določamo tri različne načine zajema. V iskalu je še množica informacij o parametrih zajema. Zanimiva ikona v iskalu je ?. Kadarkoli smo v okolju napačnega zajema, predvsem osvetlitve, nam v iskalu začne utripati ?. Če pritisnemo ta gumb ob zaslonu, se nam na zaslonu izpiše opozorilo glede na napačne nastavitve. Tako nas kamera opozori na preveč ali premalo svetlobe, priporoča uporabo bliskavice itd.

Zgoraj desno od iskala je gumb za zaklenitev parametrov osvetlitve in ostrenja. Pri pregledu slik nam služi za zaklenitev fotografij, za katere ne želimo, da jih po nesreči ne izbrišemo. Ob njem na dosegu palca je gumb za premik nastavitev, časa, zaslonke, korekture. Štirifunkcijski gumb nam služi za premik večine funkcij preko »info« zaslona in Menija. V sredini je OK gumb za potrditev izbrane nastavitve. Najnižje je gumb za brisanje želene fotografije in dioda, ki nas opozarja na snemanje podatkov na kartico.

 

Spodnji del kamere pa nam nudi samo vratca za baterijo in kovinski nastavek za stojalo.


Katera je D40, katera D40x?

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com