Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Nikon Coolpix P5000 - Majhnost, robustnost, razširljivost

Avtor:Matjaž Intihar
06.08.2007 20:58
Stran:

Kompaktne kamere so vse bolj namenjene uporabnikom, ki si želijo tako kamero, da jim bo v skoraj vseh pogojih zagotovila še kakovosten posnetek iz pogleda družinske ali popotniške fotografije za njihov fotografski album. Tudi Nikon se tega dobro zaveda, in da bi popravil napako, ko je pred leti svoje ime gradil predvsem med profesionalnimi uporabniki in naprednimi amaterji, je zdaj zelo močno prisoten tudi med uporabniki kompaktnih fotokamer vseh razredov. Ker pa je Nikon družba, znana tudi iz tehnološko višjega fotografskega sveta, so tudi pri kompaktnih kamerah v svojo široko ponudbo dodali kamero, ki v tehničnem smislu omogoča več. Nikon Coolpix P5000 je po skoraj dveh letih kompaktna kamera, ki ima dodano možnost uporabe več dodatnih priključkov, med njimi tudi zunanjo dodatno bliskavico. Pred dvema letoma so nam ponudili Coolpix 8400. Kamera je imela še za danes izjemne zmogljivosti in uporabniško vrednost (24 mm, tipalo velikosti 2/3 palca, zapis RAW itd. Cena in predvsem prihod DSLR-kamer med zahtevnejše fotografe pa danes ne omogočata, da bi med kompaktnimi še izpopolnjevali take kamere. Marca leta 2005 sem v zaključku preizkusa kamere Coolpix 8400 zapisal: "Trenutno mi CoolPix 8400 daje občutek "najboljše" kompaktne kamere. Seveda, če ne upoštevam po­polnoma samosvojega hibri­dnega razreda kamer, od katerih je kamera tudi povzela tipalo in EVF-iskalo. Kamera po kakovosti slike ni primerljiva z DSLR-kamerami. Vendar pa je glede uporabnosti, kompaktnosti in preprostosti uporabe lahko za marsikaterega uporabnika celo nad njimi."

 

Vendar pa se je kljub želji mnogih takratnih uporabnikov zmogljivih kompaktnih kamer trend obrnil. Vse manj so pomembni zmogljivost kamere v širokem kotu zajema, velikost tipala in posledično višja kakovost slike, svetlobna moč, zapis RAW itd. Kot sem že večkrat zapisal, so kompaktne kamere vse bolj domena družinske fotografije, kjer so pomembnejši cena kamere, številke in najnovejši trendi, kot so velikost zaslona, protistresni sistem itd. Vedite, da se današnjih kompaktnih kamer, tudi iz najvišjega cenovnega kot tudi uporabniškega razreda ne kupuje iz vidika "kakovosti fotografije". Kakovost slike je za povsem običajnega družinskega fotografa povsem zadovoljiva. Zahtevni kupci današnjih kompaktnih fotokamer pa kaj hitro spoznajo, da jih proizvajalci speljujejo med uporabnike DSLR-kamer.

In nič drugače ni pri Coolpix P5000. Pri njej ne iščite visoke kakovosti slike. Kakovost je povsem zadovoljiva za namen uporabe in okoliščine, v katerih fotografiramo. Pri kameri Coolpix P5000 poiščite predvsem njene prednosti. To pa so za kamero teh zmogljivosti zelo majhno (98 x 64,5 x 41 mm) in lahko (200 g) ohišje iz magnezijeve zlitine, zunanje iskalo, VR-sistem proti stresenju slike, možnost uporabe dodatne bliskavice, dodatnih predleč in uporabe slikovnih, programskih ali ročnih načinov osvetlitve.

In če boste upoštevali navedene dobre lastnosti kamere, si boste z njo kmalu na ti.


Coolpix P-5000 uporablja Li-Ion baterijo in SD pomnilno kartico.


Druga  (VR) in četrta lastnost (ohišje iz magnezija) sta hvale vredni. Prva 10M točk in tretja ISO3200 pa zgolj napad številk.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com