Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm X-T100 / odlična vstopnica v razred CSC

17.08.2018 20:08

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Uvod

Fujifilm želi še močneje poseči v tržni delež vse bolj razširjenega razreda fotokamer CSC (članek: Sistemske kompaktne fotokamere in njihov začetek). Modeli Fujifilm X-T2 (test: Fujifilm X-T2 / Prva vrsta CSC razreda), Fujifilm X-H1 (test: Fujifilm X-H1 / video nadgradnja) in srednjeformatna GFX 50s (članek: GFX 50s - Fotokamera srednjega formata in potovanje), so močno želene. Vendar bi Fujifilm rad še bolj posegel v pogačo cenovno bolj ugodnih kamer.

Mislim, da jim bo s Fujifilm X-T100 to tudi uspelo. Ni samo cenovno med bolj ugodnimi, je tudi ohranila bit kamer CSC, to je kompaktnost.

 

Ohišje

S svojimi dimenzijami 121 x 83 x 47 mm, ohišje ohranja kompaktnost. Veliko je ravno toliko, da ga moška roka še solidno drži. Fujifilm X-T100 ima manjši nastavek za boljše držanje samo na zadnjem delu za palec.

Ohišje iz trdnih plastničnih mas je črne barve in v večjem delu z narebranim zunanjim delom. Teža ohišja je 448g.

Iz katerikoli pogleda se osredotočamo na Fujifilm X-T100, je prav kompaktnost in dobra izdelava ohišja, njena glavna prednost.

 

Osnovne specifikacije

Ločjivost:                    24.2M točk
Velikost tipala:            APS-C (23.5mm x 15.7mm)
Kit objektiv:                15-45mm f/3.5 - 5.6 OIS (22.5-67.5mm ekv.)
Iskalo:                         EVF / LCD
ISO:                            200 - 12.800
Razširjeni ISO:           100 - 51.200
Časi osvetlitve:           1/32000 - 30 sec
Velikost:                      121 x 83 x 47 mm
Teža:                           583 g

 

Nastavitve na kameri

Kljub majhnemu ohišju, na njem ni malo gumbov. Preko njih imamo vse glavne nastavitve. So pa nekateri gumbi malo samosvoje postavljeni, oziroma zaradi majhnosti ohišja med fotografiranjem večkrat po nepotrebnem pritisnjeni.

Po mojem mnenju, bi bilo lahko funkcij preko gumbov manj, saj bodo to kamero izkoriščali predvsem ljubiteljski fotografi, ki več ali manj delujejo v avtomatskih funkcijah. Za fotografa, ki funkcije pozna in jih uporablja, pa so žal določene nastavitve kot že omenjeno malo samosvoje. Recimo na vrtljivem gumbu za +/- korekturo ni številk in se loviš z gledanjem v iskalo.

Tisti, ki si bo kamero izbral in jo uporabljal, ter se z njo seznanil, pa ne bo imel težav. Vsak se svoje kamere navadi in mu funkcije ter lastnosti hitro zlezejo pod kožo. Pomankljivosti, kot po nepotrebnem pritisnjem gumb pa odmisli. Le prvi stik s Fujifilm X-T100, je za uporabika vajen kamer z več nastavitvami malo kaotičen.

 

Iskalo

OLED elektronsko iskalo nudi 2.36M-točk. Je veliko, svetlo in zaradi dobre ločljivosti podaja ostro sliko. Ko na hitro premaknemo kamero je nekaj časovnega zamika v prikazu slike, včasih nisi prepričan o svetlosti motiva, tudi ob uporabi polarizacijskega filtra se efekt po svoje polarizira. Vendar je to tako ali tako težava vseh EVF iskal.
Preko iskala imamo na voljo vse glavne informacije. Ob okularju je vrtljiv gumb za nastavitev dioptrije, gumb za izbiro pogleda in senzor za vklop/izklop iskala, ko se umaknemo od iskala. 

 

Zaslon

Velik je 3 palce, ločljivosti 1M točk in delno premakljiv. Vsekakor zadovoljiv.

 

Hitrost delovanja

Kamera Fujifilm X-T100, v prvi vrsti ni namenjena naprednim fotografom. Po vklopu kamere že dodan objektiv 15-45mm f/3.5-5.6 rabi sekundo do dve, da je pripravljen na delovanje. Ob izbiri objektiva iz višje serije, je kamera hitro delujoča po vklopu.

Hobi fotograf z izbiro funkcij preko zaslona ali EVF iskala ne bo razočaran nad hitrostjo. Prav tako z ostritvijo ali proženjem.

 

Baterija

Čeprav ima Fujifilm X-T100 kar nekaj konkurence, ji ta ne seže blizu, ko je govora o avtonomiji baterije. Čeprav se 400+ posnetkov sliši za uporabnika DSLR kamer malo, je to številka, ki v razredu CSC preseneti.

Konkurenčne kamere v smislu velikosti in cene, zmorejo le tja do 300 posnetkov.

Če boste fotografirali več, ali imeli to kamero za potovanje vedite, da je rezervna baterija ali celo dve, še kako priporočljiva.

 

Pomnilna kartica

Fujifilm X-T100 uporablja SD pomnilne kartice. Zaradi 4K videa mora biti hitrejša. Reža za njo je poleg baterije in kar malo težko jo je izvzeti iz kamere. Kdor ima bolj zmogljivo kartico in prenaša fotografije preko kabla direktno na računalnik, se z njo niti srečal ne bo.

 

Funkcije v Auto (SR+) in slikovnih programih

Meni je obsežen. Fotograf, ki večinoma uporablja Auto (SR+) in slikovne nastavitve ima le malo funkcij za prenastaviti. V bistvu je bolje, da jih niti ne premika. Pod gumbom Q, imamo na voljo še nekaj dodatnih nastavitev. Tudi tu smo omejeni z njimi dokler ne preidemo v kretivne programe P, S, A, M.

Večina izbirnih gumbov nima funkcije, odzivata se le gumba za hitrost zajema in korekturo osvetlitve.

 

Funkcije v kreativnih nastavitvah

Tu nam je na voljo celoten Meni, kot funkcije preko gumba Q in funkcijskih tipk. Predvsem preko gumba Q so nam na zaslonu na voljo glavne funkcije. AF, WB, hitrost zajema in korekturo osvetlitve lahko nastavljamo preko funkcijskih gumbov. Tu je še manjši vrtljivi gumb za nastavitev časa, zaslonke, ISO.

 

 

Rokovanje s kamero

Kamera Fujifilm X-T100 je majhnih dimenzij. Zato moška roka hitro pritisne sosednji gumb. Ravno tako kakšnega izmed štirifunkcijskih, ko kamero naslonimo k obrazu in se izbor funkcij prikaže v iskalu v trenutku, ko želimo fotografirati.

Za hobi fotografa, ki bo uporabljal predvsem Auto in slikovne programe za zajem, te težave niti ne more biti, saj je večina gumbov izklopljenih.

Napredni fotograf se bo s kamero in funkcijami hitro dodobra spoznal in mu izbor nastavitev kmalu ne bo delal težav. Tako ostane ena izmed motečih le, če pritisnemo gumb z obrazom, ali s prstom, medtem ko kamero dvigujemo k obrazu. V teh dveh točkah sem imel sam še največ težav. Pri uporabi večjih in težjih objektivov, sam sem uporabljal tudi XF100-400mmF4.5-5.6 R LM OIS WR, je držanje majhnega ohišja in težkega objektiva nerodno.

Žal kompaktnost prinese tudi kakšno slabost. A kot rečeno. To je kamera za hobi fotografijo in njej so v prvi vrsti namenjeni manjši kit objektivi.

 

Kamera v praksi

Kot že omenjeno. Zelo lepo je delovati s Fujifilm X-T100, dokler jo uporabljamo v Auto (SR+) in slikovnih programih. Kamero vklopimo, dvignemo k očesu in škljoc. AF v Auto načinu deluje po celotnem polju v široki izbiri AF točk. V slikovnih programih je to polje manjše, a še vedno z več točkami.
Hobi fotograf bo izkoriščal osnovni kit objektiv 15-45mm f/3.5 - 5.6 OIS s kratkimi goriščnicami in že več globinske ostrine bo poskrbelo, da bo ostrina zadovoljiva.

Napredni fotograf bo sam izbral način delovanja AF. Velikost polja, kot število točk. Vendar AF zadovoljuje pri klasičnih motivih. Pri hitro premikajočih, ali v slabi svetlobi, večkrat ne uspe izostriti.

Stabilizacija slike (OIS) preko tipala ne deluje v foto načinu, ima pa Fujifilm že na voljo objektive z vgrajeno v njih. V video se izkorišča nekaj manjši del tipala in OIS preko tipala deluje.

Bliskavico dvignemo preko gumba na zgornjem delu kamere. Je majhna in dovolj močna za doosvetlitev v slabših svetlobnih pogojih. Nad iskalom je nastavek za zunanjo bliskavico.

Preko Q gumba so v kreativnih nastavitvah na voljo vse glavne funkcije. Zaslon je občutljiv na dotik. Če vam je moteče, da kdaj po pomoti pritisnete zaslon in se vam pokažejo neželene funkcije, to lastnost lahko izklopite.

Zaslon je premakljiv gor/dol in ga obrnemo od kamere tako, da iz prednje smeri gledamo na njega.

Funkcijski gumbi so kakovostni. Vrtljivi gumbi imajo trši premik, kar je dobrodošlo, da ne premaknemo po nesreči izbrane funkcije.

Glede fotografiranja v praksi je ravno tako razlika ali kamero izkoriščamo za domačo in hobi fotografijo, ali želimo več. Kompaktnost kamere ima v hobi fotografiji in željah glede zajema domačih in popotniških motivov prednost pred večjo funkcijsko uporabnostjo kamere.

Kdor želi od kamere več in bi jo rad izkoriščal kot recimo X-T2, se bo moral zelo potruditi, oziroma bo kmalu spoznal omejitve. Saj se da veliko iztisniti iz Fujifilm X-T100, vendar od nje ne pričakujte preveč.

V praksi sem bil s kamero Fujifilm X-T100 v popolnosti zadovoljen na FotoPOTEP Azorski otoki. Popotniški motivi, nič se ni mudilo, nič ni bilo prehitro. Manjkal mi je samo teleobjektiv, da bi bolje ujel kite. Vendar ker sem kite že večkrat fotografiral, sem za Azorske otoke želel imeti s seboj samo nekaj kompaktnega, s kakovostno fotografijo. In Fujifilm X-T100 mi je to vsekakor nudila.

Na FotoPOTEP Aljaska je bilo drugače. S seboj sem imel tudi Fujifilm 100-400mm objektiv. Zopet se je Fujifilm X-T100 odlično obnesla pri popotniških motivih. Ko je bila akcija, fotografiranje orlov, medvedov, avionov v zraku, si kot zahtevni fotograf v težavah. Spodaj predstavljene fotografije v "kakovost slike", sicer ne prikazujejo težkega dela. Ampak enkrat je izostreno, enkrat ne, enkrat je proženo, drugič spet ne lahko bi imel še več dobrih fotografij. Velja predvsem pri fotografiranju medvedov, orlov in avionov. Toliko uspešnih fotk gre mimo, da se po nekaj uspelih fotografij za ta test s Fujifilm X-T100, v roke raje vzel kamero DSLR.

Torej Fujifilm X-T100 je več kot odlična kamera za hobi in popotniškega fotografa, manj za tistega, ki želi vedno najboljše. Temu pa kamera Fujifilm X-T100 niti ni namenjena in ponujena. Za najbolj zahtevne sta na voljo Fujifilm X-T2 (test) in Fujifilm  X-H1 (test).

 

Kakovost slike

APS-C tipalo s 24M točk, je enako kot v Fujifilm X kamerah višjih razredov. Dovolj ločljivosti za še tako zahtevnega, ki si želi predvsem po merah in teži kompaktno kamero. Fujifilm X-T100 dobro izmeri svetlobo, korektura bele (WB) je korektna in tudi algoritmi za obdelavo slike že odlično obdelajo JPEG fotografijo. Kdor želi več, bo posegel še po RAW zapisu.

Glede kakovosti zajete in obdelane datoteke ni dileme. Je odlična tako za hobi, kot naprednega fotografa.

Tudi pri višjem ISO, so barve še vedno dovolj izrazite, šum ni preveč poudarjen.

Vse fotografije so bile posnete na letošnjem FotoPOTEP Aljaska in Azorski otoki.

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6, 100mm, 1/1600sek., f/8, ISO 400, EV -2/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 137mm, 1/1400sek., f/6.4, ISO 400, EV -1

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 400mm, 1/400sek., f/8, ISO 400, EV -2/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 226mm, 1/250sek., f/5, ISO 1600, EV -2/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 347mm, 1/1400sek., f/6.4, ISO 400, EV -1

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 196mm, 1/1600sek., f/8, ISO 200, EV -2/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 220mm, 1/250sek., f/8, ISO 200, EV +2/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 334mm, 1/800sek., f/8, ISO 400, EV +2/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 400mm, 1/1250sek., f/10, ISO 200

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 190mm, 1/400sek., f/8, ISO 200, EV -1/3

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 176mm, 1/420sek., f/7.1, ISO 400

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 400mm, 1/2500sek., f/6.4, ISO 640

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 359mm, 1/500sek., f/10, ISO 200

Fujifilm X-T100, XF100-400mmF4.5-5.6,​ 170mm, 1/680sek., f/10, ISO 200, EV -2/3

Fujifilm X-T100, XF18-135mmF3.5-5.6,​ 56mm, 1/600sek., f/10, ISO 400

Fujifilm X-T100, XC15-45mmF3.5-5.6,​ 15mm, 1/80sek., f/11, ISO 100, EV -2/3

Fujifilm X-T100, XF18-135mmF3.5-5.6,​ 105mm, 1/450sek., f/10, ISO 400

Fujifilm X-T100, XF18-135mmF3.5-5.6,​ 83mm, 1/800sek., f/7.1, ISO 400

Fujifilm X-T100, XF18-135mmF3.5-5.6,​ 18mm, 1/450sek., f/10, ISO 400, EV -1

Fujifilm X-T100, XF18-135mmF3.5-5.6,​ 122mm, 1/1400sek., f/5.6, ISO 200, EV -1

 

Video zapis

V Full HD ločljivosti (članek o ločljivosti) in za hobi zajem, je video odličen. Nudi tudi 4K ločljivost, vendar samo s 15 sličicami v sekudi. Zopet, to ni kamera namenjena v prvi vrsti zahtevnemu fotografu ali video snemalcu. Zvok zajema v stereo, format video zapisa je H.264 (MOV). V video načinu deluje stabilizacija (OIS) tudi preko tipala. Ostrenje lahko nastavite na Single ali Continious. 

 

Zaključna beseda

Kamera Fujifilm X-T100 ne nudi vsega. Prav tako ni v prvi vrsti kamera za zahtevne. Je pa odlična v več pogledih. Je majhna, nudi vse funkcije, ima široko paleto Fujifilm objektivov, odlično avtonomnost baterije in kakovost slike kot jo imajo veliki.

Ko jo ocenjujem iz potreb zahtevnega fotografa, je predvsem zaradi kompaktnosti in samosvojih gumbov nerodna za delovanje, s povprečnim AF in 4K videom. Saj se da a, ko rabiš več si v dilemi, bo, ne bo.

Iz pogleda tistega, za katerega pa je kamera s kar najnižjo ceno med CSC kamerami na trgu namenjena, pa Fujifilm X-T100, da veliko. Hobi fotografu bo nudila veliko več kot fotofon ali kompaktna fotokamera. Seveda predvsem v smislu, da si hobi fotograf želi spoznati glavne funkcije in imeti vrhunsko kakovost fotografije še za kaj več, kot za spletne družabne medije.

Fujifilm X-T100 + XC objektiv 15-45 f/3.5-5.6 OIS, pri nas dobite za nekaj manj kot 600€. Tu ima Fujifilm X-T100 spet prednost pred kamerami konkurenčnih proizvajalcev.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com