Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fujifilm X-S10 - kamera za preskok med Fujifilm uporabnike

09.11.2020 09:21

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fujifilm si je izboril soliden tržni delež med ponudniki fotokamer. V srednjem formatu so bili močni že v analogni dobi. V SLR 35mm formatu pa prisotni vse do AF kamer s kamerami Fujica. V digitalni dobi tudi niso zaostajali, so pa vedno delovali v tržni niši s svojimi rešitvami. Spomnimo se SuperCCD tipal in elektronike, ki so jo vstavili v Nikon analogno ohišje.

Danes je Fujifilm ostal samosvoj ponudnik in marsikateri fotograf, ki si ne želi kamer največjih proizvajalcev, si za svojo izbere prav Fujifilm. Kamere so ostale v retro obliki in s ponudbo raznih filmskih filtrov.

Ker imajo že dobro zastopano 100M točkovno kamero v srednjem formatu in bi morali za vstop v polni format v množico novih objektivov, so ostali na tipalu APS-C. Veliko fotografov meni, da je to premalo in se za Fujifilm ne obrnejo. Drugim je ravno to všeč, saj se še vedno dobi zadovoljivo kompaktnost in predvsem sistem za solidno ceno.

Fujifim serija X ima neko svojo privlačnost. Marsikateri profesionalni fotograf si kljub uporabi drugih znamk, za take domače, popotniške fotografije izbere Fujifilm. Teh ne srečam tako malo na FotoPOTEPih, sploh takrat, ko si za test na njem izberem Fujifilm kamero.

 

Fujifilm X-S10

Kamere formata CSC imajo svojo visoko ceno. Le te gredo z današnjimi odličnimi kamerami v nekaj tisočakov. Začel pa se je trend kamer za hobi fotografe, ki si žele cenejšo, a še vedno zmogljivo kamero in sistem dodatnih objektivov z enako prijazno ceno. Zdaj je Fujifilm predstavil novo kamero. Dobila je oznako serije X, vendar se ne nadaljuje s T, ampak S. Ko kamero pogledaš tistega S niti ne opaziš. Ker, če ne bi bilo napisa Fujifilm, bi lahko kamero pripisal konkurenčnemu imenu.

 

Ohišje

Tu se pokaže glavni odstop kamere X-S10 na proti seriji X-T. Ohišje je sicer med manjšimi, a ima večje držalo, gumbi pa bolj spominjajo na Canon ali Nikon kamere DSLR. Hitro mi je bilo jasno zakaj. Kompaktnost, nizka cena in podobnost s kamerami DSLR, ter nekaj svežimi vrtljivimi gumbi kot jih uporablja konkurenca daje možnost, da Fujifilm prevzame marsikaterega uporabnika drugih kamer DSLR, ki si želi vstopa med kamere CSC.

Fujifilm X-S10 se solidno drži v roki, le da je bolj primerna za manjše roke. Velikost držala da dober oprijem, daljši prsti pa silijo v objektiv. Večji del ohišja je iz magnezijeve zlitine, s tem je kamera lahka in trdna.

Gumbi na zgornjem delu kamere Fujifilm uporabnika lahko tudi zmedejo. Postavljeni so drugače kot smo vajeni pri seriji X-T. Vse je bolj podobno Canon ali Nikon. Na zadnjem delu kamere je vrtljiv zaslon.

 

S Fujifilm X-S10 v praksi

Kamera je majhna, a se zaradi večjega držala še solidno drži v roki. Nastavitvenih gumbov ni veliko in so prijazni. Da kamera ne cilja v nižjo skupino kažejo tudi programske nastavitve, ISO gumb, EV vrtljiv gumb... na levi strani je vrtljiv gumb s funkcijami, ki so edinstvene za Fujifilm. To so Film simulacijske nastavitve, ki nekdanjim uporabnikom filma še lažje približajo kamero.

V delovanju je kamera za hobi fotografijo, povsem dovolj hitra. Za bolj zahtevne je mogoče moteče, da je pomnilna kartica ob bateriji in, da lahko uporabljamo samo eno. Vgrajena je stabilizacija slike in deluje v sodelovanju s stabilizacijo v objektivih.

Kakovost slike je odlična, saj je vse enako kot v X-T seriji. Obenem imamo na voljo zelo široko paleto objektivov.

 

Zaključek

Fujifilm je s kamero X-S10 naredil zanimiv korak. Z odklonom od serije X-T, želi prevzeti tudi kakšnega uporabnika konkurenčnih ponudnikov iz APS-C razreda. K marsikateremu pogledu na kamere Fujifilm doprinese tudi cena. Ta je za kamere CSC zelo prijazna, cca. 999€.

 

Tehnične specifikacije Fujifilm X-S10
Tipalo - ločljivost / 26.1M APS-C format
Procesor – Quad-core X-Processor 4
AF - 117/425/91 točk kontrast/fazni AF
Časi osvetlitve - 900sek. Do 1/4000 elektronsko 1/32000
Zaporedno fotografiranje – 8pvs, elektronsko 20pvs
Čas sinhronizacije - 1/180sek.
Stabilizacija - 5 smerna, vgrajena IBIS, združljiva z IS, do 6 stopenj
Zaslon – 3 palčni, 1M točk, vrtljiv
EVF iskalo – 2,36M točk
ISO – 160-12.800 razširjeno ISO 80–51.200
Video – 4K 30svs
Priključki - Wi-Fi, Bluetooh, HDMI in USB-C
Kartica – 1X UHS I SD
Velikost – 126 x 85.1 x 65.4mm
Teža – 465g
Cena: cca. 999€

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com