Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fringer – adapterji za DSLR objektive

31.03.2021 09:31
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

S prihodom brezzrcalnih fotokamer (CSC) je fotograf prišel v dilemo. Obdržati objektive iz kamer DSLR ali jih povsem zamenjati. Odgovor je lahko enostaven, o čemer sem že pisal. Kakovost novih objektivov, ki so v celoti prilagodljivi novim kameram, je opazno višja. Po drugi strani pa, kopica DSLR objektivov omogoča, da ni potrebe po takojšnjem krepkem finančnem vložku v nove objektive. Vsak proizvajalec kamer je sicer naredil adapter za svoje DSLR objektive. Vendar smo tudi tu dobili neodvisnega proizvajalca, ki nudi mešane kombinacije adapterjev. In kar je najbolj pomembno, vse povezave so narejene tako, da delujejo vse funkcije od AF, stabilizacije...

Fringer ima do sedaj na voljo pet adapterjev. Na svoj račun pridejo uporabniki Fujifilm, Nikon in Sony fotokamer.

Na Fujifilm X kamere lahko dodamo Canon (EF – FX) in Nikon (NF – FX) objektive iz DSLR sistema.

Na CSC Nikon Z kamere lahko dodamo Canon EF objektive (EF – Z).

Na Sony E bajonet lahko dodamo objektive iz sistema Contax N (CN – SE) in 645 (CN – SE).

Na srednjeformatno Fujifilm GFX lahko dodamo objektive Contax N 645 (CN - GFX)

Fringer adapterji so takoimenovani »pametni« adapterji, saj omogočajo delovanje AF, stabilizacije in elektronske zaslonke. Obenem imajo kontakt za vnašanje novih firmware programov. Tako so določeni objektivi prirejeni za točno določeno kamero in v programih imamo omogočen ogled EXIF podatkov iz objektiva.

Izdelani so iz kovine in že na otip delujejo odlično. Mogoče komu slabost je, da niso vremensko zaščini. Pa vendar znajo marsikomu uresničiti svojo ceno. Predvsem uporabniki Fujifilm X kamer imajo možnost uporabe Canon in Nikon objektivov. In ne malo njih je prešlo na Fujifilm preko DSLR sistema teh dveh proizvajalcev.

Adapter Fringer EF-FX Pro, omogoča na Fujifilm X uporabo objektivov Canon EF ali EF-S-Series s popolno funkcionalnostjo AF in elektronskim nadzorom zaslonke. Kar mu še doda večjo kompatibilnost s Fujifilm je, da ima kot edini od vseh Fringer adapterjev obroč za zaslonko. Adapter za Nikon objektive obroča za zaslonko nima.

O adapterjih, delovanju in kompatibilnosti je več zapisanega na uradni strani fringeradapter.com

 

Zaključek

Naloga adapterja je samo, da drži objektiv na pravilni oddaljenosti od tipala. Ker imajo brezzrcalne svetlobni jašek krajši kot je bil pri kamerah DSLR, lahko s pomočjo adapterja na njih dodamo DSLR objektive. In Fringer je to možnost dodobra izkoristil z zelo uporabnimi, saj omogočajo polno delovanje funkcij.

Fringer adapterji so cenovno od 250 do 350€ in vsak sam si mora odgovoriti ali bo šel v to možnost. Vsekakor pa imamo z adapterjem na voljo nek prehodni čas, dokler si ne dokupimo originalnih objektivov. Za Sony so že prej obstajali adapterji za Canon objektive. Fujifilm je z njimi pridobil veliko, saj je na voljo bogat izbor Canon in Nikon objektivov. Če je Canon DSLR uporabnik prešel na Nikon Z sistem, pa lahko sedaj enako prehodno uporablja EF objektive.

Skratka, Fringer adapterji so lahko dober prehodni pripomoček dokler si ne dokupimo originalnih objektivov. Kdor pa gre v nek sistem neobremenjen z DSLR objektivi pa mu adapter pomeni samo strošek. Vsekakor pa ni zanemarljivo, da so postali DSLR objektivi poceni in z adapterjem lahko pridemo do dobre rešitve tudi v cenovnem, ne samo uporabniškem smilsu.

Adapterje Fringer je na test posodilo podjetje INFOCONA d.o.o.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com