Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotonahrbtnik PETROL PD333 / Robustnost in trdnost z detajli

Avtor:Matjaž Intihar
04.09.2012 17:27

Uvod
FotoPOTEP ima drugačne zahteve. Marsikdo si misli, s seboj vzameš fotokamero, objektiv, baterijo, pomnilno kartico in lahko se začne. Toda za daljšo pot mora biti fotograf pripravljen na mnogo več.
Če začnem kar z eno »čudno« malenkostjo. Zadnji FotoPOTEP na Aljasko je poleg vse možne fotoopreme in osebnih stvari pod nujno zahteval še repelent za komarje. In to ne kar tako enega iz prodajne police. Bil je skrbno izbran, kot pravi objektiv za fotokamro. Ni kaj, fotograf mora biti namazan z vsemi žavbami, da preživi.
Vendar tokrat želim predstaviti opremo, katero imam vedno s seboj, vendar sem se prvič odločil zamenjati dobrega, starega »Maca«, za nekaj manjšega, lažjega, energijsko bolj vzdržljivega, a še vedno fotografu ustreznega.

 

Na ta FotoPOTEP sem na preizkus poleg kamer in objektivov, vzel še računalnik. Pa ne, da ga do sedaj nisem nosil s seboj. Toda nekako sem vztrajal na lastnem Apple iBook. Gre v vsak nahrbtnik, ima zmogljiv disk in na njem imam vse potrebne programe, da lahko na FotoPOTEPih naredim tudi kakšen tečaj programa Photoshop ali predstavitev fotografij.
Vedno pa je enkrat prvič. Razmišljal sem, kako bi si lahko nahrbtnik malo olajšal, saj je njegova polna teža vedno med 10 in 15kg. Z lažjim računalnikom hitro izgubim kilogram teže. In ker na fotokamerah in objektivih ne bom »šparal« in jih puščal doma, je logična izbira, da se zamenja računalnik. Vendar, vsak uporabnik ima neke svoje potrebe, kaj mu mora računalnik na poti nuditi.
Danes v svetu tabličnih računalnikov je lahko mnogim prva misel kar znani iPad, ali kakšen njegov »klon«. Apple naprav sem vsakodnevno poklicno vajen že vse iz konca 80-tih let, zato z njim ne bi bil noben sodoben »frik«, ki pade na zadnjo modo. Toda zame osebno je iPad še vedno premalo uporaben. Nima najbolj pomembnega priključka. To je za enostaven priklop pomnilne kartice in zmogljiv notranji pomnilnik (disk). Niti nima možnosti priklopiti zunanji disk in na njega prenesti podatke. Varnost fotografij je zame na prvem mestu in brez dveh kopij na različnih pomnilnih enotah ne gre več (Članek / Arhiviranje digitalnih datotek). Odlična izbira bo čez čas Apple Air, vendar dokler imam še vedno dobro delujoč iBook, v to zamenjavo ne grem. Torej logična izbira je, da pogledam malo po malih računalnikih, ki so delujoči na Windows okolju in ki se jih celo dobi za zelo prijazno ceno.


Čeprav je ASUS 1025C, "mini" računalnik, ima vse glavne priključke.


ASUS 1025C nudi SD in tri USB vhode.

 

Spomnil sem se kolega, ki je hvalil mini prenosne računalnike, imenovane tudi Eee. Asus je znan proizvajalec teh računalnikov in vredno je preizkusiti, kako se obnesejo, če ta možnost obstaja. V končni fazi mi je najbolj pomembna samo možnost, da ima USB in dokaj zmogljiv vgrajeni disk. In seveda, ni nepomembna cena, saj dober prenosni računalnik že imam, pa čeprav bo ASUS samo na preizkusu.
Cena je pri Eee računalnikih lahko zelo prijazna. Osnovnega dobimo že za manj kot 300€. Kar pomeni, da nam lahko tak računalnik brez pomisli služi samo za popotniške namene. Toda po tri tedenskem druženju na FotoPOTEPu lahko rečem, da je ta mali Asus lahko še opazno bolj uporaben. In po vseh izkušnjah menim, da bo kmalu z mano na vseh FotoPOTEPih.

 

Asus 1025C
Kot že omenjeno. Moje zahteve so sledeče. Računalnik mora imeti zmogljiv notranji disk, USB, WiFi in VGA ali HDMI izhod. Seveda to nudi mnogo računalnikov. Toda le malo jih je, ki vse to nudijo v ohišju krepko manjšem od velikosti A4, s težo manjšo od 1,25kg, za samo 300€ in z baterijo, ki zdrži v delu več kot 12h. Res nisem imel več kaj odlašati. Asus 1025C gre z mano na FotoPOTEP.

Računalnik dobimo v res majhni in lahko škatli. Ko jo odpremo, v njej ni veliko. Računalnik, polnilec, kabel in to je to (za kakšnimi CD-ji niti brskal nisem). Teža računalnika z baterijo je zgolj 1,25kg. Velikost Š262 x D178 x V20.7 do34.4 mm. Torej je za vsakogar, ki ga nosi s seboj v fotonahrbtniku, dimenzijsko kot v teži pravi balzam. Ob pogledu na priključke ob stani računalnika so se mi pokazali prvi bombončki. Kar trije USB vhodi, VGA in HDMI vhod, LAN vhod, vhod za mikrofon in slušalke ter za končni posladek še reža za SD pomnilne kartice. Bi si lahko želel še več. Seveda, vedno je lahko še kaj več. In tisto kar ti res pride prav je baterija in potrošnja računalnika, da zdrži v delovnem stanju do 12 ur. Prav to se mi je še kako zdelo odlično. 10 ur sem bil na letalu od Frankfurta do Anchorage na Aljaski in baterije še ni bilo konec.
Kot pri vseh stvareh, so tudi pri ASUS 1025C prisotni kompromisi. Najprej pri zaslonu. Pa ne da je slab v pogledu na sliko ali ločljivosti. Vendar je po diagonali velik samo 10.1 palca. Na tako velikem/majhnem zaslonu lahko brez težav pišete članke, saj ima Asus 1025C še vedno dovolj veliko tipkovnico. Le z njim ne mislite, da boste obdelovali fotografije in z obdelanimi že prišli domov. Na tako majhnem zaslonu je delo s programi za obdelavo fotografij težavno. Lahko sicer obdelate dnevno nekaj fotografij in jih pošljete preko spleta, za obsežnejše obdelave pa ni primeren. Pa me to tudi motilo ni, saj imam na FotoPOTEPih drugačne zahteve.


Če je slučajno komu pomembno, dobite ga v več barvah. Zame veliko bolj, da baterija preizkušeno zdrži 12ur v delovanju.

 

Asus 1025C v praksi
Že več kot 30 let v svoji grafični dejavnosti priprave za tisk, računalnik uporabljam samo kot delovno orodje. Ne zanimajo me osnovni programski sistemi, tehnični podatki, ampak zgolj, da računalnik prijazno deluje in da deluje tisti program, katerega največ uporabljam. Na FotoPOTEPu je poleg programa Word, to še program Adobe Photoshop, s pod programoma Bridge in Camera Raw.
ASUS 1025C ima že v osnovi prednaloženo osnovno verzijo Windows. Na računalnik sem si naložil še 30 dnevno preizkusno verzijo Photoshop CS6. Program je povsem normalno deloval, tako da me je hitrost računalnika povsem zadovoljiva. V glavnem sem uporabljal Adobe Bridge, za pregled in označevanje že posnetih fotografij. Sem ter tja sem kakšno fotografijo odprl v Camera Raw ali Photoshop, da sem jo pripravil za oddajo na internet. Drugače pa sem preko bralnika kartic prenašal datoteke na interni disk (vendar je bil notranji z okoli 260GB praznega prostora hitro poln) in nato še na dva USB zunanja diska. Ob priliki sem pisal še članke v Word programu in preko WiFi povezave obiskal svetovni splet.
Iz pogleda moje uporabe me je Asus 1025C povsem zadovoljil. Cena je zelo prijazna. Disk dovolj zmogljiv, da so na njemu glavni programi in še kaj. USB vhodov je zadosti in kar sem najbolj cenil je, avtonomija baterije. 12 ur delovanja je več kot pričakuješ in to še kako šteje.


Tipkovnica je povsem primerna za pisanje daljših besedil.

Računalnik sem le redko kdaj povsem ugasnil, ampak sem ga dal samo v funkcijo spanja, pod katero baterija baje zdrži kar tri tedne. To nisem preizkušal, ampak res se ne obremenjuješ ali se bo naslednji dan zjutraj računalnik še zbudil in boš lahko na hitro obiskal splet, ali prenesel nekaj GB iz novih kartic.


WiFi mi je omogočal da sem na Aljaski, ob možnem priklopu na internet objavil članek o novi Canon kameri.

 

Za konec
Osebno sem se prepričal, da je ta računalnik res tisto kar potrebujem na FotoPOTEPu. Po eni strani imam srečo, da lahko preizkušam in tako najdem opremo, ki me res zadovolji v namenu, kjer ga potrebujem. Cena cca. 300€ ne predstavlja tiste ovire, da si poleg dobre kamere, objektivov in ostale opreme, ne bi vzel še Asus 1025C. Mogoče ni slabo za pogledati ali obstaja izvedenka z recimo 500GB diska. Toda zunanji diski so danes poceni, po kapaciteti zmogljivi (1TB in več) in predvsem napajajo se direktno preko USB vmesnika iz računalnika, da ga ni težko dodati. Tako ali tako se potrebuje zapis naših fotografij vsaj na dveh pomnilnih enotah. Na koncu šteje še relativno nizka teža in krepko manjša dimenzija. Lahko bi rekel, da je ta Eee Asus, kot za fotografa najdena najboljša kompaktna fotokamera. Vedno je s teboj in v večini primerov si zadovoljen z njo. Jaz sem z ASUS 1025C glede uporabe na FotoPOTEPih izredno. Obenem ga lahko uporabljam tudi za predavanja, brez težav ga priklopim na TV, projektor in ker je majhen, ter energijsko vzdržljiv, ni več treba s seboj nositi polnilnika in torbe. Tudi to lahko šteje.
Le ne mislite, da vam lahko tak računalnik nadomesti druge, tiste domače. Bo bolj težko. Saj bi šlo po eni strani. Na njega priklopite večji zaslon in bo. Vedno se najde rešitev, res pa da z dodatnimi kompromisi!

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com