Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotografiranje in video snemanje ognjemeta

21.12.2022 11:36

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotografiranje ognjemeta ima nekaj svojih zakonitosti. Prva med njimi je, da nastavite ostritev na ročni način (MF).

 

Predlani sem snemal ognjemet v Dubaju (članek: Dubaj - mesto iz druge dimenzije). Iz najvišjega stolpa na svetu Burj Khalifa vsako leto naredijo drugačen svetlobni in zvočni šov. Tokrat efekt ni bil v spuščenih raketah in pokom ter "kroglo" na višini. Stolp je služil kot kulisa za tisoče spuščenih raket s svetlobnim efektom v črtah, brez značilnega končnega poka in svetlobne "krogle". Zaradi hitrosti črt, so izbrani časi za fotografije (v zadnjem delu članka) med 1/20 do 1/50 sekunde. Vendar 20 minutni ognjemet je veličasten. Žal je bila gužva tako velika, da nisem mogel na boljšo lokacijo.

 


 

Novo leto je čas, ko po mestih organizirajo večje in nekaj minutne ognjemete. Če ni preveč nizke oblačnosti ali goste megle, se da s fotokamero lepo posneti ognjemet. Pa naj bo v foto ali video načinu. Le držati se moramo nekaterih bolj ali manj nujnih pravil. Seveda jih tisti z več znanja in izkušenj lahko tudi kršijo in delujejo po svoje. Da boste tudi tisti z manj izkušenj ujeli več in bolje, se le držite nekaterih navodil.


Če boste počakali pravi trenutek in pravilno nastavili vse nastavitve, lahko dobite zanimive svetlobne efekte.
 

Na kameri izberemo tiste nastavitve, katere nam omogočajo delovati z daljšimi časi osvetlitve. Poglejte ali vaša fotokamera nudi možnost nastavljanja časa osvetlitve (S, Tv ali M). Za začetek nastavite med 1 do 3 sekunde. Nekatere kompaktne kamere imajo celo programsko slikovno nastavitev za ognjemet. Pri bolj zmogljivih kompaktih ali kamerah DSLR/CSC, nastavite na funkcijo M (manual) in izberite želeni daljši čas osvetlitve.

Če je le mogoče uporabite stojalo, kamero usmerite v smer prvih raket ognjemeta. Izberite širši kot zajema in ročno nastavite oddaljenost na neskončno. Če kamera omogoča izberite ročno nastavitev zaslonke in časa M. Čas za prvi posnetek naj bo 2 sekundi, zaslonka f/5.6 in ISO 400. Če je ognjemet preosvetljen, znižajte občutljivost, oziroma, če je kader pretemen ga zvišajte. Z daljšimi časi in nižjimi občutljivostmi boste dosegli daljše črte svetlečega efekta. S krajšim časom in višjim ISO boste dobili zapis s krajšimi črtami, v bistvu bodo izražene samo iskre. Vsekakor je treba eksperimentirati in najti prave nastavitve za želeni efekt. Ne pozabite, ostritev obvezno nastavite na ročni način. Enako velja tudi, če boste izbrali video zapis.

Če ima vaša kamera možnost uporabe brezžičnega prožilca, ga le uporabite. Veliko lažje spremljate pot rakete in izberete pravi trenutek proženja, kot, če na vse skupaj gledate preko iskala.

Tisti, ki boste fotografirali iz roke vedite, da bodo svetlobne črte stresene, vendar je tudi to lahko del samega efekta in dodatna zanimivost. Predvsem bodite kreativni in poizkušajte. Ognjemet v večjih mestih traja vsaj pet minut in lahko delujete umirjeno. Ni treba, da ujamete prav vsako razpršitev rakete. Poglejte narejeno fotografijo in, če je treba, ponastavite čas osvetlitve ali občutljivost ISO.

 


Dve sekundi, kompaktna kamera brez stojala. Če nimate stojala, pritisnite kamero k drogu ulične svetilke ali jo dajte na ograjo...
 

1.5 sek., f/11, ISO 1000.
 

3 sek., f/11, ISO 1000. Uporabljen še kratek zum efekt.
 

1 sek., f/11, ISO 500. Kamera pritisnjena k drogu za umiritev tresenja.

 

1 sek., f/10, ISO 800.

 

1/50 sek., f/3.2, ISO 1600, EV -1, stojalo

 

1/25 sek., f/3.2, ISO 1600, EV -1, stojalo

 

1/20 sek., f/4.5, ISO 1600, EV -2/3, stojalo

 

V večini primerov se svetlobni efekti stopnjujejo in proti koncu so najbolj atraktivni. Bodite pozorni; če se svetloba intenzivira, zmanjšajte občutljivost ali zaprite zaslonko.

 

Video in ognjemet

Video zapisa sta na začetku članka! Če vaša kamera omogoča video zapis, se lahko poizkusite zajeti ognjemet tudi v tem načinu. Boljše so tiste kamere, ki omogočajo korekturo osvetlitve +/-EV. Pri videu ne pozabite izklopiti avtomatskega ostrenja. Kamera vam sicer zna sama ostriti, vendar bo izostrila svetlobno močan efekt, nato pa se bo fokus zopet izgubil. Bodite pozorni na to, da video zapis hitro polni pomnilno kartico. 20 sekund zapisa v polnem, ne preveč kompresiranem HD zapisu, prinese kar 100MB podatkov.

Jasno nebo, čim manj svetlobne onesnaženosti, dolge ognjemete in veliko dobrih fotografij ter videa vam želim.
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com