Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon praznuje 80. obletnico Kwanona, svojega prvega fotoaparata

02.09.2014 21:24

Canon Europe je objavil, da njegova matična družba Canon Inc. danes praznuje 80. obletnico Canonovega prvega fotoaparata, imenovanega Kwanon. Gre za prvi japonski 35 mm fotoaparat z zaklopom, nameščenim v ravnini goriščnice, tik pred filmom, ki so ga inženirji leta 1934 izdelali v obliki prototipa in tako nakazali željo, da ulovijo Evropo, tisti čas vodilno na področju fotografije.

Inženirji so izbrali ime po budistični boginji milosti Kwannon, v upanju, da jim bo naklonjena v prizadevanjih izdelati najboljši fotoaparat na svetu. Objektiv fotoaparata je svoje ime prav tako dobil iz budizma, imenovali so ga Kasyapa – po Budovem učencu Mahakasyapa. Na zgornjem delu fotoaparata je bil vgraviran simbol boginje Kwannon s tisoč rokami.

Leta 1936, dve leti po rojstvu Kwannona in številnih poskusih, je Canon predstavil Hansa Canon, prvi komercialni 35 mm fotoaparat, ki je pomenil začetek zgodovine proizvajalca fotoaparatov.

Leta 1959 je Canon predstavil prvi enooki zrcalni fotoaparat (SLR), Canonflex, ki mu je leta 1961 sledil Canonet, izredno priljubljen fotoaparat z optičnim iskalom (rangefinder), ki je pretresel trg, saj so tedensko količino prodali v dveh urah. Po teh uspehih je podjetje ohranilo vodstvo s priljubljenimi modeli, kot so F-1, vrhunski 35 mm SLR-fotoaparat iz leta 1971, in AE-1, predstavljen leta 1976, ki je bil prvi SLR-fotoaparat na svetu z vgrajenim mikroračunalnikom.

Leta 1987, po letih tehnoloških inovacij, je Canon predstavil EOS, prvi SLR-fotoaparat s samodejnim ostrenjem AF s popolnoma elektronskim nastavkom objektiva. Leta 1995 je EOS vstopil v digitalno dobo, naprave pa se še naprej razvijajo. Leta 2012 je podjetje predstavilo sistem Cinema EOS, kinematografske kamere in objektive, kot enega vrhuncev razvoja tehnoloških inovacij, usmerjenih na področje optičnih tehnologij od same ustanovitve podjetja. Od predstavitve je sistem Cinema EOS doprinesel k razširitvi obzorij vizualnega izražanja.

Masaya Maeda, predsednik in generalni direktor za slikovne izdelke v Canonu Inc, je ob tem dejal: »V 80 letih, kolikor je minilo od rojstva prototipa Kwanon, je Canon neprekinjeno ustvarjal, da bi izpolnil cilj narediti najboljši fotoaparat na svetu. S tehnologijo in znanjem, ki ju je nabral v tem času, bo Canon tudi v prihodnje prispeval k razvoju fotografske in video kulture s tehnologijami in izdelki, ki izpolnjujejo pričakovanja naših strank.«

Avtor: Canon Adria d.o.o.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com