Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon PowerShot S5 IS

Avtor:Matjaž Intihar
02.09.2007 13:08
Stran:

Konkurenca v razredu »mega zom« kompaktnih kamer je izredno močna. Fujifilm, Konica Minolta, Nikon, Olympus in Panasonic so bili med prvimi in še danes veliki ponudniki kamer tega razreda. Canon se jim je s kamero PowerShot S1 IS relativno pozno priključil. Tudi danes je v »mega zom« razredu prisoten s samo eno kamero. Seveda pa ima Canon vedno nek svoj odgovor na konkurenco, ki je v tem razredu lovila predvsem še večje razmerje med goriščnicami. Danes je Canon v tej konkurenci kjer ni več kamer podjetij Nikon in Konica Minolta še edini ostal s samo 12X-nim razmerjem med goriščnicami. Je to slabost? Oziroma, kaj nam Canon nudi v tem razredu in kateremu fotografu je fotokamera Powershot S5 IS namenjena.

 

Sam sem pristaš medsebojnih preizkusov. V preizkusih analognih kamer sem jih vedno z veseljem predstavljal. Vendar se hitro menjavanje modelov digitalnih kamer še vedno nadaljuje in počakal bom še na novost Panasonic FZ18, da bom lahko naredil še primerjalni test med Canon S5 IS, Fujifilm 8000fd, Olympus SP-550 UZ, Panasonic FZ18 in Sony H9. Torej med kamerami, ki so si glavne konkurentke v tem »mega zom« razredu.


V ohišju bistvene razlike s predhodnico S3 IS ni videti.

 

Ohišje kamere Canon PowerShot S5 IS

Oblika kot funkcije in njihova uporabniška vrednost je ostala skoraj enaka kot na predhodnici S3 IS. Če je že marsikdo pogledal za konkurenčnimi kamerami ker S3 IS ni imela že vsaj 7M točk, pa je prav to dobila S5 IS. Škoda, da se je Canon podal za konkurenco in dodal v kamero 8M točkovno tipalo. Vemo že nekaj let, da je lovljenje točk prej negativna lastnost kot napredek. Vemo pa tudi, da tisti, ki ne berejo člankov kot so v e-Fotografiji (beri članek) še vedno iščejo kamero prav po M točkah. Torej, prva vidna razlika, na razpolago imamo 8M točk. Ostale lastnosti pa so ostale skoraj enake.

 

Oblika kamere PowerShot S5 IS je močno podobna prejšnjim trem izvedbam. Ko kamero primemo v roke takoj dobimo občutek dobrega oprijema, saj nam izbočeni prednji desni del kamere nudi odlično oporo za prste. Da je kamera lahko ohranila kompaktnost glede mer tudi po višini pa zmanjka prostora za oporo mezinca. Poleg še vedno zadovoljivo kompaktnih mer (117x80x78mm) za ta razred kamer ima svojo posebnost tudi teža 550g, katero doprinesejo predvsem 4AA baterije. Prav zaradi zanimive oblike ohišja, temne grafitne barve, odličnega oprijema in malo večje teže, nam da kamera še močnejši videz robustnosti in s tem občutek, da v roki držimo kamero iz krepko višjega razreda. Je pa kamera naproti predhodnici S3 IS pridobila nekaj mm in dodatnih gramov.

 

Na prednji strani kamere je najbolj opazen objektiv. Ta nam s svojimi goriščnicami od 6mm do 72mm (36-432mm ekv.35mm) da vedeti v kateri razred kamer spada S5 IS. Canon se je odločil obdržati enake karakteristike objektiva kot pri predhodnicah in ni šel v še večja razmerja med goriščnicami. Poleg 12X-nega optičnega razmerja med goriščnicami, nam nudi še dobro svetlobno moč f/2,7 – f/3,5 (v tele območju), optično stabilizacijo slike, zato tudi napis IS (Image Stabilizer) in glede na konkurenco izredno tiho ter tiho premikanje med goriščnicami s pomočjo USM motorčka. Torej nam Canon tehnologijo s katero je uspel v zrcalno refleksnem razredu priti povsem na vrh, nudi tudi v kompaktnem razredu. Če pa želimo širši kot zajema kot nam ga že nudijo konkurenčne kamere pa je treba pri S5 IS poseči po predleči. Na desnem delu objektiva sta še vedno dva gumba. Eden služi za preklop v ročni način ostrenja, drugi nam omogoča preklop v makro in super makro način delovanja. Kot že s kamero S2 IS in S3 IS tudi s S5 IS lahko v super makro načinu ostrimo motiv, ki je na prednji leči. Torej zapis, da kamera ostri od 0cm še velja.

 

Nad objektivom sta dva mikrofona, ki omogočata stereo zajem zvoka. Desno je močna lučka za doosvetlitev motiva, levo pa dioda za opozorilo delovanja samosprožilca. Povsem levo spodaj pri objektivu je gumb s katerim odklopimo prednji obroč iz objektiva in na njega lahko dodamo različne nastavke. Poleg gumba se nam kaže napis 8M točk. Canon je bil v razredu 12X-nega zoom-a glede števila točk na samo 1/2,5 palčnem tipalu, kateri so v teh kamerah zaradi potreb po močnem razponu goriščnic vedno za konkurenco. Če je S1 IS s svojimi 3M točkami nudila premajhno zalogo točk, pa je že S2 IS s 5M točkami nudila zadovoljivo visoko število le teh. Na žalost gre razvoj in želja kupcev k še višjim številkam, ki pa ne prinašajo višje kakovosti slike in le redkim potrebo po tako velikih povečavah. Pokazalo se je že pri konkurenčnih kamerah tega razreda, davišje število točk močno vpliva na končno kakovost slike. Še vedno pa velja, da enako tipalo in drugačen procesor za obdelavo slike že nakaže razlike.Canon je vedno obdržal dobro kakovost slike, zaradi odličnih algoritmov pri procesiranju slike pa so kameri lahko dodali možnost zajema tudi še pri 800ISO občutljivosti. Večja zaloga točk pa da uporabniku samo dodatno možnost glede izreza slike. Le redki si svoje fotografije povečajo preko formata 13x18cm. Zato se veliko napak, ki nam jih doprinesejo majhna tipala z visokim številom točk na fotografijah sploh ne opazi. Toda če ste bolj zahtevni glede kakovosti slike, si želite večjih povečav ali izrezov, je Canon tudi tokrat poskrbel, da mu konkurenca le težko pride blizu. Razliko med kamerami v kakovosti slike in drugih lastnosti pa bomo spoznali v primerjalnem preizkusu.

 

Kamero kot je S5 IS bodo uporabljali zahtevnejši uporabniki v družinski popotniški fotografiji. Ti pa potrebujejo večje število dodatnih možnosti pri zajemu fotografije. Že na zgornjem delu kamere je množica gumbov. Na levi je gumb za premik delovanja bliskavice in vklop delovanja zvočnega zapisa. Vedite, da se bliskavica, ki je nad objektivom v nobenem primeru sama ne dvigne iz ležišča. Na zaslonu se vam izpiše napis »Raise the flash« dvigni bliskavico, če kamera zazna premalo svetlobe. Torej, bliskavico morate sami ročno dvigniti iz ležišča. Za bliskavico pa je že naslednja novost. Pri Canon so se odločili dodati kameri S5 IS nastavek za zunanjo bliskavico. Zanimiva rešitev za vse, ki si s kamero tega mega zom razreda večkrat želite fotografirati v notranjih prostorih ali doosvetliti motiv z več svetlobe na večji oddaljenosti. Desno od bliskavice je vrteči gumb s programi za zajem slike. Fotograf ima možnost uporabe popolne avtomatike AUTO, štiri scenske nastavitve ter osem scenskih nastavitev v podmeniju. Sledi še možnost panoramskega zajema, snemanje videa (med njim lahko zumiramo) in seveda vse glavne nastavitve za zahtevnejše M, Tv, Av, P. Sledi še možnost C (Custum) pod katero si lahko izberemo lastne nastavitve načina delovanja kamere pri zajemu motiva. Vse izbrane nastavitve potrdimo s funkcijo Save Settings v meniju.

 

Na držalu je prožilec, okoli njega pa gumb za premik goriščnic oziroma v načinu pregleda slika za povečavo le te na zaslonu. Sledi še vsaj zame malo samosvoj gumb za vklop/izklop kamere, in prehod v funkcijo pregleda že posnetih fotografij.

 

Na levi strani kamere je zvočnik. Na desni dva gumasta zatiča za katerima je vhod za napajalnik, A/V izhod in USB vhod.

 

Spodnji del kamere nam nudi nastavek za stojalo in večja vratca za katerimi so 4AA baterije in tokrat pri S5 IS prostor za pomnilno kartico.

 

Na zadnjem delu kamere je vsega skupaj devet gumbov in sedaj 2.5 palca velik zaslon s 207.000 točkami ločljivosti in EVF iskalo, ki pokriva 100% motiva. Canon je na kameri S5 IS še vedno obdržal možnost vrtenja zaslona. Lahko rečem dobra lastnost. S kamero je tako možno delovati pod različnimi koti, saj motiv vedno lahko gledamo preko zaslona. Pri S5 IS nimamo več večne slabosti te serije, ko je bil zaradi možnosti vrtenja zaslon premajhen. Sedaj je zadovoljive velikosti in tudi napisi so za slabše videče zadosti veliki.

Še vedno pa je treba pri dolgih goriščnicah s kamerami »mega zom« razreda večkrat uporabiti EVF iskalo kot zaslon, da lahko ujamemo motiv.

 

Nad zaslonom je elektronsko (EVF) iskalo, levo od njega gumb za premik leč glede dioptrije, povsem levo pa gumb S (short cut), s katerim si preko menija nastavimo bližnjico do določene funkcije, ki smo jo izbrali preko menija. Sam sem si pri prejšnjih kamerah v večini primerov izbral možnost premika med različnimi načini delovanja stabilizacije slike ali njenega izklopa, da hranim energijo. Te možnosti sedaj ni več. V funkciji predogleda slike (modro) pa gumb služi za shranjevanje fotografij v mape ali direktno tiskanje. Desno je gumb z redečo piko s katerim vklopimo snemanje video zapisa (ni nam treba premikati gumb za zajem na video, med snemanjem lahko tudi zumiramo in prav tako med snemanjem tudi fotografiramo), sledi gumb Func. za katerim je večina glavnih funkcij za premik možnosti zajema slike (v funkciji predogleda slike služi za brisanje le te). Sledi samostojni gumb za premik občutljivosti (ISO), kar je zelo dobrodošla funkcija za napredne fotografe, saj ni treba za to dobro možnost v meni. S5 IS nam omogoča delovati tudi pri 1600ISO s še vedno kakovostnim zapisom iz pogleda kompaktne kamere. Povsem spodaj ob zaslonu je še gumb, ki nam omogoča premik med zunanjim zaslonom in EVF iskalom, ter priklicem informacij na njiju.

V desnem zgornjem kotu je štirifunkcijski gumb s katerim premikamo določene nastavitve in se premikamo med njimi v meniju ali funkcijskimi nastavitvami, oziroma preko njega vklopimo in nastavljamo +/- EV korekturo.

Sledi še gumb SET, s katerim potrjujemo izbrane nastavitve ali premikamo točke ostrenja, povsem zadnji pa je še gumb za vstop v MENU.

 

Skriti gumbi (ISO, SET, S…) Z opisom gumbov pa še ne bi smelo biti konec, saj nam nekateri če tudi ne kažejo ikon nudijo še več možnosti. Preko menija ob določenih vklopljenih funkcijah gumbi pridobijo še nove možnosti premika nastavitev. Nekatere glavne bodo v nadaljevanju opisane v opisu menija. Če ste bolj zahteven fotograf in želite z lastnimi nastavitvami doseči več kot vam nudijo funkcije AUTO, P in slikovne avtomatike, potem priporočam, da se z navodili odlično spoznate. Navodila so obsežna, če jih ne berete od začetka funkcije in nastavitve delujejo močno razmetane. Predvsem če si želite spoznati možnosti Function in MENU vedite, da začnete iskati preko strani 28 in 29, tam pa je ob želeni funkciji napisano na kateri strani je opisana.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com