Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon PowerShot G7 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
19.01.2007 18:58
Stran:

 

Ko je že kazalo, da bo serija zmogljivih Canon kompaktnih fotokamer PowerShot G ostala brez novosti, saj si Canon ni želel pri cenovno vse bolj ugodnih DSLR kamerah delati konkurenco preko zmogljive kompaktne kamere, pa je na Photokini presenetil. Predstavili so novo zelo zmogljivo kompaktno kamero PowerShot G7, vendar v nekaterih detajlih precej drugačno od prejšnjih kamer te serije.

Prvo kamero iz serije PowerShot G so predstavili leta 2000. Kompaktna kamera z imenom G1 je bila v veliko karakteristikah zelo napredna in fotografu je že omogočala posneti marsikatero fotografijo tudi za zahtevnejše projekte kljub samo 3.3M točkam. Še prej kot po enem letu so predstavili G2, ki pa je v glavnem nudila samo en milijon točk več. G3, ki so jo predstavili konec leta 2002 je bila že oblikovno bolj spremenjena, pridobila je večji ročaj, možnost snemanja video zapisa nad tri minute in 4X-ni zoom, ohranila pa je enako 4M točkovno tipalo. Že junija 2003 pa so predstavili G5 (ime G4 so izpustili) v črno barvo odeto ohišje zelo s skoraj enako obliko kot G3, tako da je bila poleg barve bistvena posodobitev samo 5M točkovno tipalo. Avgusta 2004, torej kamere G serije so se menjale povprečno po 12 mesecih pa so predstavili oblikovno zopet močno prenovljeno G6. Bistvena razlika do prejšnje filozofije izdelave kamer serije G pa je bila, da je tokrat Canon prvič v kamero dodal tipalo s konkurenčnim številom točk glede na konkurenčne kamere. Do te kamere so bili kar malo preveč konzervativni in kupci, ki so kakovost kamere videli samo v količini mega točk, so se čudili, zakaj tako drage kamere ne nudijo vsaj toliko točk kot konkurenca.

Po kameri G6 pa kar dve leti zatišja. Canon si ni želel s kompaktno kamero višjega razreda delati konkurence v segmentu DSLR kamer EOS 300D in kasneje EOS 350D. Lansko jesen pa so nam pokazali PowerShot G7, ki pa je precej drugačna od do sedaj predstavljenih kamer serije G.

 

PowerShot G7 je predvsem manjša, tanjša in krepko lažja od do sedaj vseh znanih digitalni kamer G serije. Ohišje je veliko samo(106x72x43mm) in je že skoraj tako majhna, da jo damo lahko celo v srajčni žep. Teža kamere je vključno z baterijo (Li-Ion barerija ni več BP-511, ampak manjša NB-2LH, ki jo poznamo iz EOS 350D in EOS 400D) samo 380g. Nobena od prejšnjih kamere serije G ni imela manj kot 467g. Na kameri tudi ni več vrtljivega zaslona, ki je bil zaščitni znak G serije in prav tako odlična rešitev za snemanje iz različnih kotov. Spremenili so tudi gumb za vklop/izklop kamere in pregled posnetkov.


G7 so dodali kar 6X-ni zoom in sistem optične stabilizacije slike (IS).

 

Ohišje

Ko kamero primemo v roke, najprej dobimo občutek, da je PowerShot G7 nekaj drugega kar smo do sedaj poznali v tej seriji. Ni več držala, kamera je manjša, predvsem ožja in lažja. Toda vsekakor nam G7 že na prvi zgled deluje kot kompaktna kamera iz višjega razreda in zaradi obilice gumbov nameščenih na manjši površini in deluje kar zapleteno.

PowerShot G7 ne sedi več v roki tako dobro kot predhodnice z večjim držalom. Za boljše držanje prav manjka držalo in na zadnjem delu kjer kamero držimo s palcem guma, da nam kamera ne drsi. Vendar pa je zaradi izgube držala kamera sedaj mnogo bolj kompaktna.

 

Na prednjem delu kamere je nov objektiv (6X zoom) z goriščnimi razdaljami od 7.4 do 44.4mm (ekv.35mm 35 ��" 210mm), ki je še ena izmed močno pozitivnih pridobitev. Svetlobna moč objektiva je od f/2.8 v širokem kotu do f/4.8 v tele območju. Objektiv nam nudi tudi optično stabilizacijo slike (IS), ki nam tudi pri goriščnici 44.4mm (ek.35mm 210mm) omogoča iz roke fotografirati tudi pri 1/15sek.

Levo pod objektivom je gumb s katerim odpremo zaporo za srebrni obroč okoli objektiva, za katerim se skriva nastavek za dodatne predleče.

Nad objektivom je bliskavica, vhodna stran optičnega iskala in dioda (zelena) za doosvetlitev motiva v slabih svetlobnih pogojih in s tem lažje ostrenje.

 

Na levi strani kamere je samo zvočnik, na desni pa vratca za katerimi je USB in DC vhod.

Zgornja stran kamere pa je že močno zapolnjena z gumbi. No vsaj zgleda tako, saj je kamera v tem višjem kompaktnem razredu med manjšimi. Da kamera nudi nekaj več nam kaže že prvi vrtljivi gumb na levi strani zgornjega dela kamere. Preko tega gumba lahko hitro spreminjamo občutljivost ISO. Naprednemu fotografu je sprememba ISO večkrat zelo dobrodošla in uporabna. Zato je hitri izbirni gumb na kameri serije G zelo dobrodošla. Desno od gumba je nastavek za zunanjo bliskavico, ki tudi kaže, da kamera G7 ostaja v skupini kompaktnih kamer z najbolj široko uporabniško vrednostjo. Sledi vrtljivi gumb za nastavitve programskih in scenskih načinov osvetljevanja, kot tudi možnost video zapisa, panoramskega združevanja slik in dveh lastnih nastavitev C (Custum). Povsem zraven gumba pa sta dve luknjici za katerima je mikrofon. Prožilec je dvignjen nad ohišje, okoli njega pa je gumb za premik goriščnic, ali povečavo pomanjšavo slike v fazi pregleda že zapisane fotografije. Zadnji srebrni gumb pa služi za vklop/izklop kamere. Sedaj se je Canon na kameri serije G poslovil od včasih zelo nerodnega gumba s katerim smo vklopili/izklopili kamero, prestavljali v način predogleda slike...

 

Zadnji del kamere pa je največje nasprotje do sedanjih kamer serije G. Vrtljiv zaslon je bil že od kamere G1 (l.2000) zaščitni znak teh kamer, zdaj pa so kameri dodali sicer 2,5 palca velikega, vendar fiksnega. Zaslon ima ločljivost 207.000 kar ga uvršča med bolj zmogljive.

Levo nad zaslonom je gumb za hiter vstop med nekaj funkcij in njihovo premikanje. Služi pa tudi za direkten prenos (direkt print) slik v tiskalnik.

Centralno nad zaslonom je optično iskalo. Fotografu vajenemu pogleda na motiv skozi iskalo bo prišel zelo prav. Je za kompaktno kamero dokaj veliko in svetlo. Prav bo prišel tudi v svetlobno močnih pogojih, ko preko zaslona zelo težko vidimo motiv. Ima pa iskalo v PowerShot G7 kot večina drugih zunanjih iskal paralakso in želeni motiv ni vedno v centru. Vendar tudi v najbolj ozkem kotu zajema ni prevelika.

 

Sledi gumb za vklop/izklop pregleda že posnetih fotografij, nato zaklenitev ekspozicije (zvezdica), ki v fazi pregleda že posnetih fotografij služi za vklop mikrofona. S to možnostjo lahko k sliki posnamemo še zvočni zapis.

Sledijo štirje gumbi. Vklop možnosti premika ostritvenih točk (brisanja slike), vklop možnosti kompenzacije slike +/- (rotiranje fotografije), dodajanje/izklop funkcij na zaslon v fazi fotografiranja in pregleda slike in na zadnje gumb za vstop v meni.

 

Med temi štirimi gumbi pa je gumb Fn. za vstop med glavne funkcijske nastavitve, nato štirifunkcijski gumb za premik na ročno ostrenje, premik načina delovanja bliskavice, več zaporednih posnetkov ali delovanje samosprožilca in vklop makro funkcije. Sledi pa še vrteči gumb, ki nam omogoča hiter premik nastavitev.


Preko Fn. gumba pridemo do nastavitev ločljivosti, kompresije, korektur, načina merjenja svetlobe...


Z vrtečim gumbom na desni zadnji strani kamere hitro in natančno nastavljamo čas, zaslonko, vrednost korekture...


Tudi premik scenskih nastavitev opravimo z istim gumbom.


Izbira tonskih korektur in efektov. Nastavitve so bile že predstavljene pri preizkusu kamere S2IS.


Preko Function nastavitev lahko prenastavljamo različne tonske zapise. V tem primeru je levi posnetek narejen v nastavitvi "normal", desni v nastavitvi "vivid", kjer nam kamera že sama procesira višjo zasičenost osnovnih tonskih vrednosti.


Kameri lahko vklopimo elektronski ND (neutral density) sivinski filter. S tem zmanjšamo količino svetlobe, ki pade na tipalo in lahko uporabljamo daljše čase osvetlitve ali bolj odprto zaslonko.


MENU ni zahteven. Nudi samo manjkrat potrebne nastavitve.


Dodatne nastavitve in možnost shranjevanja naših nastavitev.


Na zaslonu je v fazi fotografiranja prikazanih večina "potrebnih" nastavitev.


G7 nam omogoča dve lastni izbiri nastavitev.

 

Spodnji del kamere pa nam nudi nastavek za stojalo in vratca za katerimi je Li-Ion baterija ter reža za SD in SDHC kartice.


Ležišče za SD pomnilno kartico in Li-Ion baterijo, ki je enaka kot v EOS 400D.


Ob pritisku na gumb lahko odstranimo srebrni obroč in na kamero namestimo predleče.


Kamera je narejena kakovostno, nastavitveni gumbi pa so pregledni.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com