Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon PowerShot A570IS (A560, A550) / Matjaževa ocena

Avtor:Matjaž Intihar
06.08.2007 21:05
Stran:

Canon je edino podjetje, ki nam v vsakem fotografskem razredu nudi kamero katero je vredno uvrstiti med tiste, ki jih lahko postavimo v ožji izbor najboljših. Predvsem nam njihove kamere nudijo nekaj tehnično najnaprednejših lastnosti, malo posebnosti in nazadnje tudi nekaj že starejših rešitev, ki še vedno dobro služijo a lahko kameri malo znižajo ceno ali pa podjetju povečajo dobiček. Nič drugače ni tudi pri kameri PowerShot A570IS, ki je kot A560 (enaka le brez IS in Tv, Av, M načina zajema) in A550 (enaka le brez IS in Tv, Av, M načina zajema, DiGic II (A570IS in A560 (test / mnenje uporabnika) imata DiGic III, nima Face detection tehnologije in ima manjši zaslon) iz njihovega vstopnega razreda.

Kamera PowerShot A570IS je kompaktnih mer 90x64x43 in za držanje v roki ter rokovanje ravno prav težka 215g, z dvema AA baterijama. Izbočeno držalo nam omogoča solidno držanje kamere, tisti z večjimi rokami bo sredinec tiščal v zunanji obroč objektiva, vendar za delovanje s kamero ni moteče. Na vrhu držala je prožilec in za A serijo klasičen gumb za premik goriščnic objektiva.

Objektiv je v izklopljenem stanju dobro zaščiten v kameri. Nudi nam 4X-no optično razmerje med goriščnicami (35 - 140mm). Kameri so dodali še stabilizacijo slike, zato tudi oznaka IS (samo PowerShot A570IS). V slabih svetlobnih pogojih nam stabilizacija slike lahko še kako pomaga, da posnetek ni stresen kljub nekaj nižji občutljivosti (ISO), s tem pa pridobimo na višji tehnični kakovosti posnetka.

Za vstopni kompaktni razred je kamera PowerShot A570IS prijazna glede programskih možnosti izbire načina osvetlitve motiva. Nudi nam enostavno “zeleno” avtomatiko, slikovne programe kot nastavitve za bolj izkušene Tv, Av, M (A560 in A550 te možnosti nimata). Obenem imamo še program za združevanjem fotografij in možnost video zapisa.


Canon A550 ima opazno manjši zaslon od A570.

Poleg dodane vrednosti stabilizacije slike ima kamera še optično iskalo. Obe lastnosti imata svoje zagovornike in marsikoga prav te prepričajo v nakup. Prav zaradi optičnega iskala kamera ostaja za mnoge uporabnike kamer na film, tista “klasična”. Ob močni sončni svetlobi je tudi pogled na motiv zelo otežen. V takih primerih nam prav optično iskalo še kako koristi. Ker kamero pritisnemo k očesu in jo ne držimo z iztegnjenimi rokami omogoča še večjo umiritev kamere in s tem posledično manj stresen posnetek.

In najbrž prav zaradi optičnega iskala so pri Canon malo “šparali” pri zaslonu. Le ta je sicer danes standardne velikosti 2,5 palca a povprečne ločljivosti 115.000 točk (A550 2,0 palca, 86.000 točk). Vsi zapisi menija so odlično vidni, tu manjša ločljivost sploh ni moteča. Edino prikaz detajlov na že posnetih fotografijah ni tako kakovosten kot pri nekaterih sicer redkih kamerah tega cenovnega razreda, ki imajo 230.000 točk ločljivosti. Če vam je pregled in prikaz foto­grafij preko kamere še kako pomemben boste morali pri Canon poseči po IXUS seriji ali pa pogledati k konkurenci.

Gumbov na kameri ni veliko. Vseeno pa nudijo tudi zahtevnejšemu foto­grafu obilo nastavitev. Korektura ekspo­zicije, nastavitev delo­vanja bliska­vice in makro foto­grafije je že kar preko gumbov. Za ostale je potrebno v “Func.” ali “Menu” nastavitve preko zaslona. Vsi ki ste vajeni Canon digitalnih kompaktnih kamer, vam bodo glavne nastavitve preko “Func.” gumba hitro razpoznavne. Tudi tisti, ki še nimate dovolj izkušenj z digitalnimi kamerami pa se jih lahko hitro priučite.


Canon A560 in A550 se od A570 razlikujeta po tem, da ne premoreta avtomatik za zahtevnejše Av, Tv, M.

Kakovost slike (z vsemi tremi kamerami) je povsem primerljiva z drugimi kompaktnimi kamerami današnje generacije. Že več kot leto dni opažam, da pri kompaktnih kamerah zaradi povečevanja ločljivosti tipala pada končna kakovost slike. (beri članek "Kaj in kako izbrati v široki ponudbi fotokamer" Vendar naj takoj opozorim, da se slabosti zapisa opazijo samo pri velikih povečavah na zaslonih. Pri normalnem ogledu fotografij na zaslonu ali povečavah na papir v formatu 13x18cm pa nikakor.

PowerShot A570IS je kamera, ki je vsekakor vredna ogleda v tem vstopnem razredu. Njena cena 285EURO je prav na meji, kolikor je pripravljena večina tistih, ki danes menja analogno kamero za digitalno še dati za njo. Vedite pa, da če sta malo zahtevnejši glede nastavitev programov za osvetlitev, ste vajeni klasičnega optičnega iskala ali fotografirate več v pogojih kjer imate dolge čase osvetlitve, da druge izbire na trgu skoraj ni. Na koncu pa za tako kamero še niti cena ni pretirana.

Kdor pa bi rad prihranil nekaj evrov, točneje 50EURO pa lahko poseže po A560, enaki kameri kot je A570IS, le da nima sistema stabilizacije slike in programov Av, Tv, M. Če ne fotografirate veliko v slabih svetlobnih pogojih se lahko IS sistemu brez strahu odrečete. Še dodatnih 50EURO naproti A560 pa lahko prihranite če se odločite za A550, ki se razlikuje od A560 samo v tem da ima manjši zaslon in nima face Detection tehnologije razpoznavanja obrazov. In smo spet v dilemi kaj izbrati! Oziroma niti ne. Kupimo tisto kamero izmed treh, za katero smo še pripravljeni odšteti naš denar.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com