Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon IXUS 70 in 75 - mini backup kameri za DSLR uporabnike

Avtor:Matjaž Intihar
14.08.2007 21:21
Stran:

Vsako leto se zamenja več modelov v razredu IXUS. Modeli z dvema številkama dobijo naslednika ob začetku leta. IXUS 60 in 65 sta bila Canonovi zastavonoši v najmanjšem razredu fotokamer dobro leto dni. V tem času je konkurenca začela na trg pošiljati kamere z več milijoni točk, višjimi vrednostmi ISO, s tehnologijo za zaznavanje obraza, z elektronsko stabilizacijo, nekateri so posegli po optični. Canon pa je mirno čakal in ravno po letu dni predstavil predvsem programsko močno nadgrajena modela IXUS 70 in IXUS 75.


Canon IXUS 70


Canon IXUS 75

Seveda se trend povečevanja milijonov točk na tipalu še vedno nadaljuje, a Canon ni nikoli pretiraval in svojih kamer »napihoval« z milijoni. IXUS 70 in IXUS 75 sta v primerjavi s prejšnjima modeloma 60 in 65 pridobila milijon točk. Zdaj ima tipalo 7,2 milijona.

Oblikovno IXUS xx (dvoštevilčna) linija že od modela IXUS 30 ohranja prvotno obliko z malenkostnimi spremembami. Tokrat je malce večjo oblikovno spremembo doživela kamera IXUS 70, ki je dobila povsem »škatlasto« obliko, brez mehkih robov, medtem ko je IXUS 75 ostal skoraj enak predhodniku.

Med kamerama IXUS 70 in IXUS 75 je izjemno malo razlik. Največja in najopaznejša je zagotovo 3-palčni zaslon pri modelu IXUS 75, medtem ko ima model IXUS 70 velikost zaslona 2,5 palca. IXUS 70 ima zaradi manjšega zaslona prostor za klasično iskalo, ki ga pri modelu IXUS 75 ne najdemo. Razpored gumbov je različen, predvsem pa so pri modelu IXUS 70 občutno večji in lažje dosegljivi. Mere in teža kamer so malenkostno različne. IXUS 75 ima 3-palčni zaslon in posledično je za 6 mm širši, višji za 2 mm in debelejši za 1 mm glede na kamero IXUS 70, katere mere so 86 x 54 x 29 mm in tudi teža je pri IXUS 75 višja za pet gramov (175 g).


2,5" zaslon pri IXUS 70


3" zaslon pri IXUS 75

Druge stvari, ki so opisane v nadaljevanju, so pri obeh kamerah identične. Objektiv je že znan iz prejšnjih modelov kamer. Še vedno ima standardni trikratni razpon goriščnic. Canonove optične stabilizacije (IS) mu niso dodali, saj pri trikratni povečavi ta ne bi prišla do izraza. Bliskavica ostaja nespremenjena, in kar je najpomembnejše, njeno polnjenje je izjemno hitro, tako da lahko tudi v zaporednem načinu fotografiranja fotografiramo z bliskavico, kar je pri večini kamer v minirazredu onemogočeno. Bliskavici lahko nastavljamo tudi jakost, in sicer v + ali –.


Kamero de da dobiti tudi v srebrni preobleki, brez črnih detajlev.


IXUS 75 se ponuja tudi z deli ohišja v črni barvi.

Ostrenje je izjemno hitro. Tudi v slabših svetlobnih pogojih se AiAF (inteligenčni avtofokusni sistem) odreže dobro. Če niste izkušen uporabnik, je bolje v zavihku MENU imeti AiAF vklopljen, saj bo kamera sama poiskala najkontrastnejšo točko in jo izostrila. Imata pa novi kameri IXUS v primerjavi s predhodnicama zdaj dodano še funkcijo FaceDetect, ki samodejno prepozna do devet obrazov na fotografiji, tako da nastavitve in fokus nastavi tako, da je kar največji poudarek na obrazih portretiranih. Med fotografiranjem, ko kamera zazna obraz, se na LCD-zaslonu obraz ali več obrazov obrobi s kvadratom in ne glede na to, ali premaknete kamero, bo program v njej obrazu sledil, dokler ta ne bo zašel iz kadra. Druga programsko dodana funkcija je redukcija rdečih oči. Če je kamera že med fotografiranjem zaznala obraz in na posnetku naredila rdeče oči, lahko z dvema klikoma v meniju elegantno odstranimo rdeče oči s slike. Samo izkoristimo funkcijo za odstranjevanje rdečih oči, in kamera jih bo sama zaznala in s pritiskom gumba New file ali Overwrite naredila kopijo fotografije ali pa kar presnela fotografijo. Če kamera samodejno ne zazna rdečih oči, pa imamo še vedno možnost, da ročno označimo, kje so rdeče oči, potem pa avtomatika ponovno opravi svoje.

Za nekatere, z željo hitrejšega delovanja s kamero, je dobrodošla funkcija, ki takoj po zajeti fotografiji na zaslonu prikaže »preview« slike, kjer lahko določimo, da nam poleg zajete fotografije pokaže tudi stoodstotni izrez iz fotografije v točki, kjer je bila ostrena. To pomeni, da imamo lahko takojšen pogled na stoodstotno velikost motiva, saj nam ni treba uporabljati približevanja v načinu Playback.

Med fotografiranjem se lahko na zaslonu izpišejo prav vsi potrebni podatki in še mnogo dodatnih funkcij. Naj omenim le eno izjemno uporabno (če fotografije razvijate), ki na zaslon (zgoraj in spodaj) nariše navidezni horizontalni črti, s katerima imate vpogled v fotografijo formata 3 : 2. To pomeni, da če bosta ti črti prekrivali glavo in noge, teh ne bo na razviti fotografiji formata 3 : 2 (15 x 10 cm).


Razlika med velikostjo zaslona je občutna. Je pa zaradi tega celotna kamera (IXUS75) večja in tudi gumbi so manjši in težje dostopni.

Vsak gumb na zadnji strani ima vsaj eno funkcijo. Izjemno dobrodošla je tudi novost, da si lahko na gumb, ki je bil pri prejšnjih kamerah namenjen izključno tiskanju v povezavi s tiskalniki, na novih kamerah nastavimo želeno funkcijo, ko kamera ni povezana s tiskalnikom. S tem gumbom lahko prikličemo nastavitev za spreminjanje stopenj WB, EV, prek njega lahko snemamo videozapis itd. Med fotografiranjem, ko je sprožilec že pritisnjen na polovico, pa prevzame funkcijo višanja vrednosti ISO. Če fotografirate v slabših svetlobnih pogojih brez bliskavice in kamera zazna, da bo vaš posnetek verjetno zamaknjen, začne ta gumb opozarjati z utripajočo modro lučko. Če jo pritisnemo, bo kamera zvišala vrednost ISO do te vrednosti, da posnetek ne bo zamaknjen. Seveda pa ta funkcija ni vsemogočna. Vrednost ISO kamera nastavi na najvišjo 800 ISO, kar ni dovolj v vseh pogojih. V tem primeru lahko ročno nastavimo vrednost 1600 ISO, kar je največja občutljivost tipala v tej kameri.

Kot vsak IXUS do zdaj imata tudi IXUS 70 in IXUS 75 možnost samodejnega delovanja. To pomeni, da za vse nastavitve poskrbi kamera sama. Možnost je tudi delovanje v načinu P, kjer lahko nastavljamo večino nastavitev, izvzeti sta možnosti nastavljanja zaslonke in časa osvetlitve. V scenskih načinih je veliko prednastavljenih možnosti delovanja kamere, od portretnega načina, nočnega, otrok in ljubljenčkov, delovanja kamere, prilagojenega fotografiranju v prostorih, snežnega načina, kjer kamera »odstrani« modro barvo snega in poskrbi, da fotografije niso pretemne, do nastavitev za fotografiranje pod vodo itd.

Videozapis se zajema pri najvišji ločljivosti 640 x 480 pik pri 30 posnetkih v sekundi. Možnost je tudi zajem v slabši kakovosti in tudi videozapis s 60 posnetki v sekundi ni izvzet iz kamere.

Ko smo v načinu ogleda fotografij Playback, lahko že posnetim fotografijam (kot je opisano že prej) popravljamo rdeče oči, pozneje jim lahko spreminjamo intenzivnost barv (enako, kot da bi že pred fotografiranjem nastavili način zapisa barv). Barvna intenzivnost »vivid« poudari vse barve, v načinu Neutral so barve bolj blede. Kamera ponuja tudi možnost črno-bele fotografije, način zapisa sephia in tudi zapise s poudarjeno modro barvo (uporabno za boljšo intenzivnost barve neba).


Obe kameri podpirata SDHC kartice in uporabljata že znane NB-4L baterije.

V meniju Playback lahko nastavimo, da če dvakrat pritisnemo gumb za ogled fotografij, se te začnejo prikazovati v načinu Slideshow ali pa se kamera »prelevi« v diktafon in zajemamo samo zvočni zapis. Tudi to je novost v razredu IXUS xx.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com