Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon IXUS 210 IS - konjenica mini razreda foto kamer

20.05.2010 15:04
Stran:

Žiga Intihar

Kot je že v navadi, smo tudi letošnje leto v mesecu februar dočakali predstavitev novih digitalnih kompaktnih kamer. Canon je lansko leto v mesecu avgustu poslal na tržišče prvo medijsko odmevno mini kompaktno fotokamero s kar 24 milimetri širokega kota, IXUS 200. Tako, kot je bilo odmevna predstavitev je bila sprejeta tudi prodaja in kakovost fotokamere. Po pol leta jo je na tržišču nadomestil nov model ��" IXUS 210. Na vprašanje ali bo tudi ta model nadaljeval uspešno pot svojega predhodnika IXUS 200 pa bomo poizkusili odgovoriti v tem testu.

Uvrstitev v razred

IXUS 210 IS uvrščamo v zgornji razred mini kompaktnih kamer. V ta razred se uvršča zaradi izjemno kakovostne izdelave, vrhunskih specifikacij, dodane programske opreme, ekstremno širokega kota zajema objektiva (24 milimetrov), piko na i pa postavi velik, kar 3,5 palčni na dotik občutljiv LCD zaslon.

Velikost

Kljub 3,5 palčnemu zaslonu fotokamera ni visoka, saj je LCD zaslon v formatu 16:9. Višina kamere je skromnih 55 milimetrov. Širina znaša 10 centimetrov, žal pa kamera - zaradi specifičnega objektiva z ekstra širokim kotom, ki pa vseeno ponuja kar 5-kratni zum ��" z 22 milimetri ni ravno najtanjša.

Oblika

Kamera je oblikovana z značilno Canonovo obliko tako, da jo bodo obstoječi Canon uporabniki opazili v trenutku. Bolj kot sama oblika navduši kakovost izdelave. Ohišje je izdelano iz aluminija tako, da je kamera izjemno trdna in tudi ob močnem stiskanju in zvijanju kamere ni občutiti ali slišati pokanja ohišja.

Specifikacije

Kot že omenjeno ima kamera aluminijasto ohišje, fotografije zajema z na novo razvitim 14 milijonskim tipalom v ločljivosti 4320 x 3240 točk, svetloba pa pade na tipalo preko objektiva s 5-kratno optično povečavo, s širokim kotom 24 milimetrov in tele območjem pri 120 milimetrih. Objektiv nam nudi tudi optično stabilizacijo kar pomeni, da nam umiri tresenje rok tako, da bodo statični motivi kasneje zamegljeni. Predvsem pa se delovanje optične stabilizacije lepo vidi ob zajemu HD video posnetkov v ločljivosti 1280 x 720 točk. Vso delovanje kamere nadzoruje DIGIC 4 procesor. Procesor, ki nam je poznan tudi iz profesionalnih Canon kamer. ISO vrednost se lahko nastavlja od 80 do 1600 ali pa te nastavitve prepustimi avtomatiki v kameri. I-Contrast je funkcija, katera zna biti še kako uporabna v dneh ki prihajajo (s soncem obsijani). Saj se ob močnem soncu naredijo tudi močni svetlobni prehodi (močne sence). S funkcijo i-Contrast pa IXUS 210 IS samodejno popravlja te prehode. Temnejše dele avtomatsko posvetli, kar pomeni, da ni tako velikih prehodov. To je zelo uporabno predvsem ko imamo del fotografije na močnem soncu, drugi del pa v senci. Ker kamera avtomatsko posvetli dele v senci so posledično tudi tisti delo povsem zadovoljivo vidni. Posnetke lahko v makro načinu zajemamo iz razdalje 3cm. Baterija NB-6L nam omogoča narediti preko 250 fotografij in posneti še več 10 minut video zapisa z enim polnjenjem.

Enostavnost uporabe

Ob vklopu kamere v avtomatskem načinu boste spoznali, kako enostavno je upravljati z njo. Na zgornjem delu kamere se nahajajo štirje gumbi (edini gumbi, ki so na tej kameri). Prvi gumb z leve je za spreminjanje delovanja fotokamere. Z njim določimo ali želimo fotokamero upravljati z ročnimi nastavitvami (vse funkcije so aktivne in nastavljive po želji), želimo zajemati video zapis ali pa se odločimo, da bomo delovanje kamere prepustili avtomatskim nastavitvam. Poleg tega gumba se nahaja gumb za pregled že posnetih fotografij, na njegovi desni je vklop/izklop gumb, povsem na desni pa se nahaja sprožilec in gumb za uporabo zum funkcije.

Za tiste, ki se ne poslužujete ročnih nastavitev, je IXUS 210 IS kot naročen za vas. V avtomatskih nastavitvah je vse za kar morate skrbeti to, da poiščete vam želeni motiv in pritisnete na sprožilec. Fotokamera bo sama zaznala motiv, ki ga fotografirate. Samodejno bo zaznala več obrazov na fotografiji, zaznala bo gibanje obrazov in prilagodila nastavitve gibanju. Pravilno bo nastavila osvetlitev glede na obraz, po potrebi vključila bliskavico itd. Poleg tega, da kamera zazna obraz, loči tudi druge motive. Npr. ko se približamo motivu na manj kot cca. 30cm, bo kamera samodejno preklopila v makro način.

Za tiste, kateri si želijo nekoliko več svobode pri nastavitvah je tu "P" način delovanja. Naj omenim, da je "klikanje" po zalonu izjemno natančno in v prav ničemer ne zaostaja za natančnostjo prenastavljanja z gumbi. Seveda pa je "klikanje" po zaslonu nekoliko počasnejše kot upravljanje z gumbi, toda po drugi strani je za tiste, ki niso tako zelo dobro seznanjeni z nastavitvami preko zaslona vse skupaj mnogo lažje. Ikone so večje, lažje berljive, tako, da bodo uporabniki, ki niso tako zelo vešči fotografskih izrazov lažje shajali z na dotik občutljivim zaslonom.

Funkcije

Poleg vseh standardnih funkcij so pri Canonu dodali še nekaj programskih "cukrčkov". Ostritveno točko lahko določite sami z enostavnim klikom na zaslon. Še boljše pa je to, da ko ste to točko določili je kamera "prilepljena" na to točko. To pomeni, da če tudi kamero premikate levo, desno bo še vedno ostrila na tisto točko, katero smo ji prej določili. Pogoj je samo, da kamere na obrnemo toliko stran, da bi se točka izgubila iz kadra.

Omeniti je potrebno še funkcijo fotografiranja "miniature effect", katera nam omogoči, da močno zameglimo ozadje. To, kar do sedaj s kompaktnimi kamerami ni bilo omogočeno, nam Canon ponuja v IXUS 210 IS. Ko vključimo to funkcijo, lahko izbiramo lokacijo in velikost površine, katera naj bo ostra. Tisto, kar nismo vključili v ta površinski kvadrat pa bo zamegljeno. Efekt je tak, kot da bi pri DSLR kamerah uporabljali makro objektive z močno odprto zaslonko oz. portretne objektive z odprto zaslonko.

"Fish eye" objektivi so med mladimi dostikrat zelo priljubljeni ravno zaradi popačenosti fotografije. Ta efekt zdaj omogoča tudi IXUS 210 IS. Zagotovo bo tudi v vašem primeru tako, da se boste kar nekajkrat pozabavali s tem načinom, saj skorajda vsakemu portretirancu na obraz nanese nasmešek.

Hitrost delovanja

Kot že znano iz prejšnjih modelo tudi za ta IXUS velja, da je eden najhitrejših kompaktov na tržišču. To pomeni, da je praktično v sekundi pripravljen za posnetek iz izklopljenega stanja. Tako hitrost vklopa, kot ostrenje sta med hitrejšimi. Odzivnost prožilca je odlična. Toda kljub temu kamera ��" kot vse ostale kompaktne ��" še vedno ni dovolj hitra, da bi ujeli tisti "pravi" trenutek pri lovljenju otroka, brez predpriprave kamere. V koliko pa imamo motiv že izostren, ni bojazni, da ne bi ujeli trenutka. Tu se pa potem pokažejo izkušnje fotografa. Kljub temu, da je fotokamera ena najnaprednejših če ne najnaprednejša v mini kompaktnem razredu to še ne zagotovi vrhunske fotografije v vseh pogojih. Veliko je še vedno odvisno od fotografa. Za naprednejše fotografe zna biti neprijetno dejstvo, da v kolikor imamo vklopljen pregled fotk, ne moramo fotografirati tako hitro kot bi si želeli. Moramo počakati tiste dve sekundi, da fotografija ni več vidna, potem pa lahko fotografiramo naprej. Toda to lahko zaobidemo tako, da izključimo predogled fotografij. Tudi spreminjanje EV stopenj je zaradi na dotik občutljivega zaslona nekoliko bolj zamudno.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com