Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 760D - Test

Avtor:Matjaž Intihar
04.09.2015 15:29
Stran:

1.Uvod / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Uvod

Tudi v digitalni dobi je Canon začel predstavljati dve kamere v istem razredu, z majšimi razlikami. Zanimivo, prvi kameri EOS iz leta 1987 sta predstavili prav to. EOS 650 je bila manj zmogljiva od EOS 620. Sicer enako ohišje, a nekaj tehničnih detajlov je bilo drugačnih. Najbolj opazen je bil v času osvetlitve. 1/2000, proti 1/4000. Danes zanemarljiv podatek, takrat je kazal, katera kamera ima več lastnosti namenjenih resnim fotografom.
Kameri EOS 750D/760D si niti na zunaj nista blizu. Pogled na ohišje odkrije večje razlike v nastavitvenih gumbih in niti rekli ne bi, da sta si tehnično zelo podobni. Največja nevidna razlika med kamerama je v tem, da ima EOS 760D namen biti bolj »resna«. Zaradi več nastavitvenih gumbov in izbirnega LCD zaslona je lahko bolj priročna za hitro delo.
Dlje časa sem preizkušal model EOS 760D in nato še Canon EOS 750D (test). Vendar v primerjavi glede na kakovost fotografije ali odzivnosti kamere, ni razlike.
Obe kameri sta že 10 izpeljaki od prve EOS D kamere, namenjene hobi fotografom. Od predstavitve prve kamere hobi razreda Canon EOS 300D (test), je minilo že 12 let. Vendar filozofija kamere ostaja enaka in tudi novi kameri dajeta, kar so si želeli ob predstavitvi digitalne serije na hobi fotografe. Biti najbolj množična serija kamer za hobi fotografe in širiti bazo EOS uporabnikov.

 

Novosti EOS 700D proti EOS 750D / 760D

Glede na predhodnji model Canon EOS 700D (test) je kar nekaj novosti. Tipalo nudi 6M točk več (18M / 24M točk). Nov je DiGIC procesor (DiGIC 5 / DiGIC 6), več je AF točk (9 / 19), spremenjen je sistem za merjenje svetlobe (63 polj / 7560 točk RGB + IR), dodan je Wi-Fi in NFC kontrola). Na EOS 760D je še dodatni LCD zaslon.
Torej kar nekaj večjih novosti za ta razred kamer.

Ohišje

Kamera Canon EOS 760D ostaja podobnih dimenzij kot predhodnica. Ohišje je iz aluminija, notranjost je iz kompozitnih materialov.
Držalo je dovolj veliko in visoko, da se kamero presenetljivo dobro drži v roki. Ohišje kamere Canon EOS 760D je veliko 132x111x78mm, težko 565g. Je za 10mm višje in 10g težje od Canon EOS 750D (test).

 

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od osvetljenosti motiva, objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek.
Proizvajalec dobro ve, da v hobi kamero ne gre dodajati najhitrejše tehnike, saj tako kamera prevzema tržni delež večjim kameram iz višjih cenovnih razredov. No, tehnologija AF niti ni tista iz hobi razreda. Povzeta je kar iz »stare« Canon EOS 7D (2009). Takrat vrhunska tehnologija je šla že naprej, vendar razlika je predvsem samo v hitrosti, ki zadovoljuje profesionalne fotografe.

Baterija - Pomnilna kartica

Baterija LP-E17 je nova, tako da tistih od predhodnic ne morete uporabiti. Brez težav vam bo baterija zdržala celodnevno fotografiranje. Vendar kdor fotografira veliko in nasploh tisti, ki potujete s fotokamero v roki, morate obvezno imeti s seboj še rezervo.
V kamero lahko vstavimo eno SD pomnilni kartico. Zaradi Full HD (članek o ločljivosti video zapisov in zaslonov) video zapisa priporočam nakup take, ki ima minimalno hitrost zapisa 30MB/s.

Nastavitve na kameri

Tu sta si nova modela različna. Vendar ne v funkcijah delovanja, ampak pri samih nastavitvenih gumbih. Kamera Canon EOS 760D je namenjena tistim, ki žele večkrat in predvsem lažje poseči po funkcijah.
Na EOS 760D je ravno toliko nastavitev preko gumbov, da je kamera primerna tudi za naprednega fotografa. Seveda pa kamera iz naprednega razreda Canon EOS 70D (test), da več, a za več denarja. Fotokamere so še ena izmed redkih tehnik, kjer nam dodatke zlagajo in dodajajo kot Lego kocke. Iz žepa daš več, dobiš gumb, funkcijo več.

Iskalo

Nudi 95% pogled na motiv kar pomeni, da ga ob stranicah kakšen mm ne vidimo. Torej na fotografiji bo vedno nekaj več. Je pa svetlo, z vsemi potrebnimi informacijami (fokus, čas, zaslonka...), da se da skozi njega prav lepo delovati. Kot že pri drugih kamerah, ima tudi EOS 760D IR senzor za izklop zaslona, če se približamo iskalu. Canon EOS 750D tega senzorja nima.

Zaslon

Zaslon je vrtljiv. Velik je 3 palce in ima 1M točk. Preko njega lahko nastavljamo funkcije (gumb Q - oziroma je občutljiv na dotik), iščemo dodatne nastavitve preko menija ali si ogledujemo posnetke. Edina slabost je kot pri ostalih kamerah pregled fotografij v močni sončni svetlobi.

Ostrenje AF / ročno

AF sistem je nov, ni nov. Nov je za razred hobi EOS kamer. V bistvu pa je povzet iz leta 2009 predstavljene Canon EOS 7D kamere (test), ki je leta z načinom AF prinesla več zelo dobrih lastnosti. Oziroma tudi Canon EOS 70D (test) ga ima. Vseh AF možnosti hobi fotograf niti uporabljal ne bo v celoti. Vendar, omenil sem že, da je kamera uporabna tudi za kaj več in naprednemu fotografu bodo vse funkcije še kako dobrodošle.
S hitrim gumbom lahko izbiramo med vsemi točkami, skupino ali samo eno. Ob tem lahko izberemo še spot točko, ki dejansko deluje zelo ozko in natančno.
Za najbolj napredne nove sisteme ostrenja, kot ga ima recimo nova Canon EOS 7D MkII (test), pa je ta sistem z 19 točkami že nepopolen. A kot rečeno. V praksi odlično služi in za ta denar, ne moremo primerjati AF v kameri s krepko dražjo tehniko. Odličen je še toliko bolj, ker so vse točke križne in tako vse nudijo boljše delovanje, ko je manj kontrasta, ali je slabša svetloba.
Ostrimo lahko tudi preko TFT zaslona. Canon napredna LiveView tehnika s hibridnim CMOS AF III sistemom deluje vrhunsko. In predvsem v sledenju objekta pri tej kameri priporočajo uporabo tega sistema.

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu.

Canon EOS 760D in HOBI fotografi

Kamera je namenjena prav tej skupini fotografov. Čeprav EOS 760D nudi še mnogo več. Programske nastavitve so v pomoč vsem neizkušenim. Tistim z več znanja je na voljo vsa kreativna tehnika. Obenem pa še zmogljiv fokus, merjenje svetlobe, hitre nastavitve funkcij, pregled nastavitev preko zgornjega LCD zaslona...

Canon EOS 760D in NAPREDNI fotografi

S kamero Canon EOS 760D sem se odlično počutil. Nudila mi je veliko v domeni popotniške fotografije, ki pa je vedno začinjena s hitrostjo, slabo svetlobo, oziroma posebnimi pogoji.
Ja seveda, rad bi imel več, toda z nekaj uporabniškega znanja in poznavanja tehnike, se da narediti veliko. To je kamera, ki jo ima lahko napredni fotograf še kako v mislih, ko mu je dilema globina žepa, ali želja po dodatni kameri.

Canon EOS 760D in PRO fotografi

S Canon EOS 760D bi še šlo. Nekako je v osnovnih nastavitvah, funkcijah in delovanju podobna PRO kameram. A ko potrebuješ tisto največ, ne gre.

1.Uvod / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

 
Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com