Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 40D - prvo mnenje

Avtor:Matjaž Intihar
24.09.2007 13:33
Stran:

Če razlika med EOS 20D in EOS 30D ni bila tako velika, da bi jo bilo potrebno menjati za vsako ceno, se lahko to s prihodom modela Canon EOS 40D v trgovine tudi spremeni.
Že prvo spoznavanje kamere EOS 40D nam kaže, da je odlična zamenjava za EOS 30D. Ponuja veliko več, kot na prvi zunanji pogled samo večji zaslon!

Prvi vtisi

Čeprav EOS 20D in EOS 30D nista bila ravno biser z vidika ergonomije ohišja pa sem bil že ob prvem stiku nad kamero EOS 40D navdušen. Čeprav je v merah EOS 40D (146x108x74mm) skoraj povsem enaka z EOS 30D (144v104x74mm), pa je oblika in z njo ergonomija ter s tem držanje kamere drugačno, vsaj meni mnogo bolj zadovoljivo. Ne samo držanje, temveč tudi materiali in kvaliteta izdelave. Držalo je malenkostno večje kot na EOS 30D ima tudi manjšo vboklino, kar pripomore k odličnemu oprijemu kamere. Kar nekako pridobiš vtis, da ima EOS 40D ohišje celo boljše ergonomsko prilagojeno kot EOS 5D.
Da kamera pričenja delovati in da pokaže svoje prave možnosti, ji je treba dati energijo.

Baterija je še vedno enaka kot jo poznam že iz prve Canon digitalne SLR kamere EOS D30, katero so predstavili v maju 2000. Zanimivo. Vse kar se je spremenilo je samo višja kapaciteta novejših baterij z oznako BP-511A. Njena kapaciteta 1390mAh in majhna poraba EOS 40D, so mi v toku preizkusa omogočali brez težav narediti preko 800 posnetkov kljub večkratni uporabi objektiva s stabilizacijo slike in vgrajene bliskavice, ter na novo dodane funkcije »Live View« s katero je bilo narejeno preko 100 posnetkov.


Dodan je gumb AF-ON

Delovanje kamere
Pogled skozi iskalo nam kaže devet ostritvenih točk. Vseh devet točk je sedaj križnih, kar pomeni, da je ostrenje hitrejše in natančnejše, kar se da ugotoviti že pri prvih posnetkih. Še vedno pa je najhitrejša centralna fokusna točka.

Hobi uporabniku zna priti prav, da izberemo vse točke in kamera s svojim inteligentnim načinom ostrenja samodejno išče pravi del motiva. Neverjetno, kako se večinoma pravilno odloči in ostri tam kjer želimo. Sicer pa je sistem znan že iz analognih EOS 3 in EOS 1v. Torej, mora delovati. Pogrešam še dve točki ostrenja med centralno in skrajno desno in levo. Vsaj meni bi bilo všeč in predvsem uporabno če bi bili. Ne glede na to ali ima EOS 40D devet točk ali bi jih imel enajst je ostrenje hitrejše kot pri predhodniku EOS 30D. Že pri močni svetlobi se opazi razlika med hitrostjo ostrenja še bolj pa se razlika pokaže v delovanje v slabih svetlobnih pogojih in z zunanjo bliskavico. Po preizkusu sodeč lahko zapišem, da z zunanjo bliskavico EOS 40D deluje približno enako hitro in zanesljivo kot Canon kamere serije 1.


Ogled fotogafije z vsemi podatki

Prožilec je dober in deluje natančno. Po pritisku prožilca do konca kamera hitro proži, tako da tu ni težav. Zaklop omogoča 1/8000 sekunde in sinhronizacijo z bliskavico 1/250 sekunde. Visoka hitrost zaklopa pa pomeni tudi hitrejše delovanje zrcala. Ta je bil pri EOS 30D še vedno zelo glasen in ko sem fotografiral po rimskih cerkvah in galerijah, je bilo zelo moteče in nevarno ukrasti kakšen motiv a z EOS 40D vam bo tudi to olajšano, saj je zrcalo tišje. Imamo pa pri EOS 40D možnost fotografiranja v Live View načinu, kar pomeni da je zrcalo dvignjeno, sliko si ogledujemo preko zaslona in ko pritisnemo na sprožilec se sproži samo zaklop. Le ta pa se pomakne skoraj neslišno.


Osnovni pogled fotografije na 3 palčnem zaslonu, brez dodatnih informacij


Fotografijo lahko približamo in povečamo do 10-kratne vrednosti

V kameri EOS 40D je možno uporabiti samo spominsko kartico CompactFlash tip I/II. Ob uporabi hitre kartice pa pridemo še do novih izboljšav. Po zajemu posnetka nam novi DiGIC III procesor pomaga do hitrejšega procesiranja in shranjevanja posnetih slik. EOS 40D ima več notranjega spomina in sedaj omogoča pri 6,5 posnetkih v sekundi zajeti 75 zaporednih JPEG in 17 RAW datotek. Koliko uporabnikov razen tistih, ki ne morejo poseči po EOS 1D MkIII bo izkoristilo možnost rafalnega delovanja pri 6,5 posnetkih v sekundi ne vem. Je pa to tehnični podatek ki vleče.


Nastavitev ročnega WB potek tako kot v 1 serijah. prvo naredimo fotografijo, potem gremo v meni in izberemo "custom WB" odpre se nam okno s fotografijami, kjer izberemo željeno in potrdimo z gumbom "set". Tako je ročni WB nastavljen. Lahko pa ga nastavljamo tudi ročno po Kelvinih

Te lastnosti hobi fotograf, kateremu je kamera namenjena ne uporablja pogosto. Po nakupu nekajkrat preizkusi rafal posnetkov, bolj za prikaz kolegom kako kamera deluje. Za resno delo pa le redko kdaj. Tudi če jo imate vključeno – ker nikoli ne veste, kdaj jo boste potrebovali – se vam bo kdaj zgodilo, da boste povsem nepričakovano naredili po dve zaporedni sliki. A kot obljubljajo je zaklop preizkušenj za 100.000 proženj, kar pa hobi fotograf le redko doseže in tako mu ni treba obremenjevati. Še vedno pa imamo možnost prestaviti na srednjo hitrost zaporednega fotografiranja s tremi slikami na sekundo.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com