Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 1D MkIII - Test

Avtor:Matjaž Intihar
10.06.2007 20:35
Stran:

Prva druženja s kamero so za mano. Ker so kamere sedaj že na prodajnih policah zaradi embargo objav zdaj že lahko podam prva mnenja in oceno.

Na zunaj kamera ni veliko spremenjena. Od spredaj je drugače oblikovan zgornji del nad prizmo. Pri LCD zaslonu na zgornji strani kamere je dodan gumb s katerim pridemo do takojšnje izbire ISO. Na levi zgornji strani so se izognili dodatni potrebi po pritiskanju dveh gumbov za spremembo nastavitev. Kovinski nastavek za bliskavico pa sedaj ni več črno obarvan. Na levi strani kamere je dodaten kontakt za nastavek WFT-E2, ki nudi možnost brezžičnega prenosa datotek. Je pa sedaj kamera za več kot 200g lažja in zaradi spremenjena držala še boljša v ergonomiji. Po celodnevnem držanju kamere v roki se takoj opazi boljša ergonomija in nižja teža.


Bolj opazna razlika v prednjem delu ohišja s predhodnico je drugačno oblikovan zgornji del na prizmi.


Zadnji del pa je za uporabnika dosedanjih EOS 1D kamer precej spremenjen.

Zadnja stran je opazno spremenjena. Dodan je večji kar 3palčni zaslon z ločljivostjo 230.000 točk. Nekaj gumbov za spremembo ločljivosti, WB, itd., se je umaknilo pod gumb FUNC. In s tem izbiro preko zaslona. Kameri so dodali tudi že znani »yojstick«. Samostojen je tudi AF-ON gumb za izbiro ostritve mimo prožilca. Prav tako je nov gumb INFO, preko katerega na zaslon prikličemo vse trenutno uporabljene nastavitve.

Meni osebno je kamera z zmanjšanjem števila gumbov pridobila k hitrejšemu delu. Vsaj po enem tednu rokovanja z njo se na novo filozofijo hitro privadiš.

Še največja sprememba je opazna, ko pritisnemo gumb MENU, ki je sedaj levo nad zaslonom. Ko se nam pokažejo ikone in napisi na zaslonu je uporabniku vajenega Canon kamer vse popolnoma novo. Predvsem pa je nastavitev mnogo več kot v prejšnjih kamerah. Seveda pa si lahko enkrat izberemo sebi želene nastavitve in kasneje izkoriščamo nujno potrebne. Nam pa kamera sedaj nudi še več dodatnih lastnih nastavitev. Tako vsak uporabnik dobi možnost čimbolj prilagoditi kamero svojemu načinu dela.


Iskalo je močno izbočeno od ohišja. To pripomore k lažjemu gledanju skozi iskalo.


Vsi ki prehajate iz prejšnjih 1D kamer, katere ste obvladali miže na MkIII, se boste morali na spremenjene gumbe šele navaditi.


Nova je tudi baterija. Prednost ali slabost? Prednost v Li-Ion tehnologiji in manjši teži. Slabost! Če boste še uporabljali MkIIn ali Ds MkII bo treba s seboj nositi dva različna polnilca.


Že na Photokina 2006 so nam predstavniki SanDisk povedali da so nove Extreme IV kartice narejene predvsem zaradi hitrosti delovanja EOS 1D MkIII. Poleg CF lahko naenkrat uporabljate tudi SD/SDHC kartice.

Večje hitro opazne novosti v tehničnem delu kamere so: 10M točkovno CMOS tipalo, DiGic III dvojni procesor, ki močno zviša hitrost dela s kamero, ultrasonični sistem samočiščenja tipala od prahu na njemu, programsko možnost čiščenja prahu na datoteki, pogled na motiv preko TFT zaslona, nova manjša Li-Ion baterija, povišanje ISO na 6400 (H), 10 posnetkov v sekundi, možnost kalibriranja ostrenja objektiva...

Kakovost slike je pri reporterskih kamerah v drugem planu. Po preizkusu se kamera obnaša podobno kot prej MkIIn. Pri 100-400ISO je slika vidno slabše kaovosti kot pri EOS 30D, EOS 5D ali EOS 1Ds. Se pa pri višji občutljivosti takoj opazi prednost večjih točk in MkIII pokaže svoje prednosti. Kamera ima prenovljene algoritme za odpravo napak šuma in med MkIIn kljub večjemu številu točk hitro opazimo razliko.

V vsakem primeru pa lahko rečem, da me je kamera zadovoljila in kaže večji napredek naproti MkIIn.


Z MkIII sem se dodobra spoznaval tudi s kamerami ostale 1D serije.


Razlika iz prednjega plana.


Zgornji del nam kaže razliko predvsem v gumbih na levi strani in barvi nastavka za bliskavico.


Še vedno zelo različna filozofija nastavitev preko gumbov na hišju med EOS 1 in Nikon (desno) D1, D2 kamerami.


TFT zaslon je na MkIII velik kar 3palca. Prav majhnost zaslona na kameri EOS 1Ds me navdaja z upanjem, da jo bodo v bližnji prihodnosti posodobili.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com