Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Arhiviranje filmov in fotografij na papirju / Skenerji

29.03.2014 18:39

Avtor: Matjaž Intihar

Že večkrat sem podal članek zakaj so že tu težave s kemičnimi nosilci naših fotografij (Trajnost naših diapozitivov in fotografij).
Vemo, tako kot v naših glavah, bledijo spomini tudi na filmih.
Nekdaj “analogni” fotografi so že spoznali, da je digitalizacija filmov in fotografij nujna, če s časom teh zapisov ne želimo izgubiti. Na razvitih filmih vedno delujejo kemijski procesi in starejši opazno izgubljajo na kakovosti zapisa. Zato vsi iščemo pot do digitalizacije svojih kemičnih zapisov na filmu ali papirju.
Marsikdo nekje na podstrešju najde fotografije in filme, katere so fotografirali njihovi dedki. Naša zgodovina in spomini nas kar vabijo, da si jih ogledamo in kaj lažjega, če to naredimo na sodoben način preko zaslonov. Vendar brez digitalizacije analognega zapisane ne gre.
Vprašanja, ali je res treba filme in slike na papirju prenesti v digitalno obliko ni več. Vendar marsikdo čaka in čaka na končno odločitev. Filmi in slike pa bledijo in treba se bo odločiti in narediti digitalizacijo. Zakaj?

Prvo - V članku "Trajnost naših diapozitivov in fotografij" sem podal vse elemente, zakaj so težave s kakovostjo kemičnega zapisa z leti vse večje.

Drugo - Le redki si še vzamejo čas in svoje diapozitive predstavijo v temni sobi preko projektorja. Danes je predstavitev zelo enostavna preko TV ali računalniškega zaslona.

Tretje - Dia projektorji so že odsluženi, mladim nerazumljeni, okvirčki se zatikajo, mnogo je videnega in motečega prahu ter prask na povečavi, rezervnih žarnic ni več in seveda, vročina močne projektorske žarnice še dodatno vpliva na hitrejše bledenje starih diapozitivov.

Četrto - Iz digitalnega zapisa se da slabosti že obledelih fotografij popraviti in, če je želja, jih lahko izboljšane še enkrat zapišemo na papir kot klasično fotografijo ali v fotoknjigo.

Peto - Skenerjev je vse manj v ponudbi, v bistvu imamo na razpolago samo še ploskovne skenerje. Stare, dobre boben in film skenerje dobite samo še rabljene za zasoljene cene in počasi jih že jemlje čas ter leta delovanja.

Šesto - Manj ponudnikov skenerjev in skeniranja pomeni višjo ceno skeniranja in zaradi odhoda boljših skenerjev vse slabšo kakovost.

 

Naši filmi in slike na papirju

Pojdimo lepo po vrsti. Sam sem pri pogledu na fotografijo malo nostalgika. Še danes si z veseljem ogledam klasične diaprojekcije. Zaradi samo 8 ali boljših 10 bitnih naprav za prikaz slike (zasloni), še nekaj let ne bo te možnosti, da bi digitalno prikazali toliko tonskih vrednosti, kot jo prikaže slika iz tehnično dobro posnetega diapozitiva in boljšega projektorja na projekcijskem platnu. Teorijo in zmožnost digitalnega zapisa sem predstavil v knjigi e-Fotografija; Osnove digitalne tehnike in praktične izkušnje pri digitalizaciji fotografije (PDF datoteka).

Vendar žal, kdo še vzame iz omare prašni diaprojektor, diapozitive in jih projicira na platno. Naslednje vprašanje, ali je diaprojektor sploh še delujoč. Danes so tu TV in računalniški zasloni, LCD projektorji. Zato kaj lepšega, če stare analogne filme in fotografije na papirju prenesemo v digitalni zapis, jih tonsko popravimo, korigiramo z leti dodane napake bledenja, prask, prahu in na koncu, današnje predstavitve so mnogo bolj enostavne.

Zgodovina vrhunske predstavitve diapozitivov. Še danes nimamo tako dobrega skenerja in digitalnega projektorja ali zaslona, ki bi nam omogočal predstavitev tonskih vrednosti, kot jih diapozitivni film preko boljšega diaprojektorja.

 

Skeniranje

Napačno je razmišljanje, da digitalizacija filmov in slik na papirju izhaja šele iz poznavanja digitalnih fotokamer. Prenos slike iz filma, papirja na drug medij preko elektronskega načina se je začel že ob koncu 60-tih let. Sam sem se s skenerji spoznal že leta 1976 v grafični šoli. Od takrat naprej me vseskozi poklicno spremljajo in iz prakse vem kaj so skenerji zmogli pred desetletji in kaj danes, kakšna tehnologija je danes sploh še na voljo in katere možnosti za preslikavo v digitalno obliko še obstajajo.

Ker sem že skoraj štiri desetletja poklicno v elektronski obdelavi slike, razvijanju filmov in fotografij vem, kaj sledi našim diapozitivom in fotografijam na papirju. Sam sem svoj lastni bobenski skener že pred osmimi leti pospravil v kot in čaka za kakšno oddajo v muzej. Za današnje potrebe po kakovosti in možni ceni digitalnega zapisa iz njega, je tak skener enostavo prepočasen in prezahteven za delo. Kakovost je s prihodom digitalizacije žal za pomenom; hitrost/cena.

 

Skenerji na trgu

Kot že omenjeno. Kakovosti ni več. Bobenski skenerji s fotopomnoževalniki so se že pred desetletjem umaknili. Namenjeni so bili grafični industriji, v analognem fotografskem času. S prihodom digitalnih fotografskih kamer, so bobenski skenerji imeli predrago tehnologijo za vse manjše potrebe časopisnih hiš po skeniranju. V kakšnem grafičnem studiju imajo še mogoče delujočega in za potrebe najboljše reprodukcije vaših diapozitivov se jih splača uporabiti, ko cena ne igra vloge.

V 90-tih smo dobili prve CCD film skenerje namenjene naprednim uporabnikom tehnologije predelave in izpisa slike. Na proti profesionalnim bobenskim skenerjem je bila kakovost še komaj zadovoljiva. Danes tudi novih film skenerjev ni več moč dobiti in se tistim, ki skeniramo še kako kolca za njimi. Zanimivo, danes si lahko le z njimi kakovostno skeniramo naše diapozitive. Vsa druga "boljša" tehnologija je že odšla.

Ta skener mi je v času filma in fotografij na papirju odlično služil desetletje. Zdaj že nekaj let počiva in zbira prah.

 

Ker so bobenske, kot film skenerje že nehali izdelovati, nam v večini primerov ostanejo na voljo samo še ploskovni skenerji. Ti so namenjeni skeniranju fotografij na papirju. Nekateri nudijo še nastavek za skeniranje filmov. Za naš družinski arhiv diapozitivov imajo boljši ploskovni skenerji (cenovni razred 1000€) solidno kakovost. Negativne filme pa še bolje reproducirajo.
V naših glavah se je zgodilo enako kot pri film skenerjih. Če so še 10 let nazaj bili komaj zadovoljivi za kakovost, se nam bo kmalu kolcalo tudi po boljših ploskovnih skenerjih z nastavki za skeniranje filmov.

Skoraj ni tedna z vprašanjem preko elektronske pošte, ali je ta ali ta skener zadovoljiv za skeniranje filmov. Na žalost marsikoga, ki upa, je treba že na začetku zapisati. Danes ni več moč dobiti cenovno in kakovostno kolikor toliko spodoben film skener, da bi ga kupili samo za lastno uporabo, ali recimo uporabo v kakšnem društvu.
Bobenski skenerji so se že pred desetletjem umaknili cenejšim, hitrejšim in za revije ter večino drugih objav zadovoljivim namiznim. Toda tudi tu se je s hitrim prihodom diagitalnih fotokamer ponudba skoraj ustavila. Nekdaj širok spekter film skenerjev podjetij Benq, Minolta, Microtek, Plustek, Vivitar, Pacifik, Umax, Polaroid, HP, Kodak, Epson, Konica, Olympus, Canon, Nikon, so že pred leti prenehali proizvajati. Enostavno ni bilo več tolikšnega povpraševanja, da bi se izplačala proizvodnja. Pred šestimi leti sem s pomočjo Nikon uvoznika kar nekaj mesecev iskal in komaj še dobil namizni film skener Nikon 5000ED. Lahko rečem, da enega izmed zadnjih. Ja tudi sam sem na podlagi današnjega razmišljanja "važna ja hitrost ne najvišja kakovost", boben skener zamenjal za nekdaj omaloževani film skener. Res, da z njim ne morem narediti tistega "vrhunskega" digitalnega zapisa. Vendar za ogled starih diapozitivov na TV zaslonu, v fotoknjigi, predstavitvi preko digitalnega projektorja ali iz domačega tiskalnika je več kot zadovoljiv. Rabimo danes še več?

 

Ponudba skenerjev - danes

Če pogledamo desetletje nazaj je danes glede ponudbe prava puščava. Sicer nam omogoča možnost skeniranja vsaka multifunkcijska naprava, vendar to je podobno kot nam danes nudi možnost fotografiranja vsak fotofon (pametni telefon).

Zajamemo sliko, kakovost je zadovoljiva za podpovrečni pogled in to je to. Bobenski skenerji so se umaknili, film skenerjev tudi ne izdelujejo več. Še ponudnikov ploskovnih skenerjev je vse manj. Žal to pomeni, da je počasi vse manj možnosti kakovostno skenirati naše diapozitive in fotografije. Čez nekaj let nam bo ostala samo še možnost preslikave s fotofonom ali fotokamero.

Multifunkcijske naprave

Že ime pove, da ima naprava več funkcij. Od telefona, faksa, tiskalnika, kopirne enote in prav zaradi te zadnje funkcije še možnost skeniranja. Dodano linijsko CCD tipalo je dovolj kakovostno, da za domači arhiv skeniramo barvne in ČB fotografije na papirju in jih ohranimo za prihodnost. Za kaj več pa ne bo šlo. Težko so dovolj dobro vidni temni deli slike in predvsem, krepko se izgubi ostrina.
Torej pozabite, da bi z multifunkcijsko napravo naredili kaj več.

Ploskovni skenerji

Skenira se iz ploskve, ravnega stekla. Princip delovanja je enak kot v multifunkcijskih napravah, le da so bolj namenski za skeniranje in v večini primerov z višjo kakovostjo izpisa.
V višji cenovni razred gremo, opazno se izboljšuje zapis temnih delov na barvnih fotografijah. Vseeno je opazno slabša ostrina, kot jo ima originalna fotografija. Delno lahko to rešimo z dodatnim elektronskim ostrenjem. Oziroma še bolje, če imate negativ, skener pa dodatni nastavek za skeniranje filmov. Iz negativnih filmov dobimo boljše rezultate kot, če skeniramo iz fotografij.
In še nasvet, katerega sem se naučil že kot vajenec v Delo. Pred skeniranjem dobro očistite steklo. Drugače bodo opazne lise katere pustimo od prstov na steklu in prah.

Čeprav lahko preko filmskih nastavkov skeniramo tudi diapozitive, imajo ti previsoko zasičenost barv in tistega pravega zapisa ni. Seveda, če želimo iz skeniranega filma več. Za domači arhiv še nekako gre, vendar je težava druga. Skeniranje diapozitivov je solidno le iz dražjih skenerjev. Recimo eden boljših ploskovnih skenerjev na trgu je danes EPSON Perfection V850 Pro. Vendar cena tega skenerja je 1000€, obenem je za skeniranje iz filmov nekajkrat bolj počasen kot film skenerji in kakovost v zasičenih barvah, temnih delih in predvsem ostrini tudi ni primerljiva.

Skener z nastavkom za filme, nam je že lahko pripomoček za skeniranje domačega arhiva, če vam le investicija ni previsoka, kakovost zapisa prenizka in seveda, če imate na razpolago dovolj časa.

Film skenerji

Skenerji za preslikavo filmov imajo eno samo slabost - temnejših delov risbe na diapozitvu ne preslikajo v celoti dovolj dobro, vendar še vedno veliko bolje kot ploskovni skenerji z nastavki za preslikavo filmov. To sem zapisal še v času, ko so se uporabljali bobenski skenerji.

Danes bi lahko zapisal; "Če še kje dobite pravi film skener, to bo tista odlična naprava za večji arhiv vaših odličnih diapozitivov".
Žal novih dobrih na trgu ni več. Kako želeni so, se vidi v spletni ponudbi, ko je rabljen vsaj 3X dražji kot je bil pred leti nov.
Nekateri proizvajalci in predvsem trgovci izkoristijo to luknjo in za majhen denar nudijo ideje "film" skenerjev. Za domače skeniranje 100 diapozitivov in popolno nezahtevnost po kakovosti bo še nekako šlo. Za večje količine in nekaj višjo kakovost bo bolje, da vzamete dober ploskovni skener z nastavki za skeniranje filmov, če "pravega" film skenerja ne morete več dobiti.

Cenena ponudba film skenerjev je danes domena trgovin s kruhom in mlekom. Vendar se pred nakupom takega skenerja dobro prepričajte ali vas njegova kakovost zadovolji. Rezultati so krepko podpovrečni in večina hitro obupa z njegovo uporabo. Obenem nimajo programa za direktni popravek prask in smeti na filmu. Tudi materiali teh skenerjev niso namenjeni skenirati 1000 in več diapozitivov.

Film skenerje Nikon CoolScan lahko dobite samo še rabljene in to za krepko višjo ceno kot so bili novi. So dovolj kakovostni za odlično arhivsko skeniranje, oziroma danes bi mu lahko celo rekli profesionalni skener za najvišjo kakovost. Predvsem so bili namenjeni skeniranju za daljše obdobje, kar pomeni za večje količine skeniranja.

 

V današnji ponudbi večjih film skenerjev sem opazil še nekaj novih. Vendar pozor, bolj so namenjeni za domači arhiv in dobro je za premisliti ali v njihov nakup. Pri enem izmed njih je celo močno poudarjeno, da je namenjen za domače skeniranje, ker naj bi materiali prenosov zdržali do 10.000 skeniranj. Žal kakovost in profesionalna uporaba stane. In seveda, preverite ali vas dobljeni rezultati za želeni strošek zadovoljijo.

 

Kakovost skeniranja in do kje je ta še zadovoljiva

Kot zapisujem tudi pri drugi fototehniki, velja. Če vas zadovolji skeniranje filma iz še tako povprečne naprave, potem je dobra. A za vas! Druge ne prepričujte v svoj prav, ker videnje kakovosti je za vsakega gledalca lahko nekaj drugega.
Kot profesionalec na tem področju vem, da kakovosti ni več. Oziroma je pojem kakovosti v domeni sedanjosti. Zavedam se, da HELL in Crosfield skenerjev ni več na trgu, le redko kje se še vrti v kakšnem grafičnem studiju in, da še celo tisti resni film skenerji niso več na prodajnih policah.
Če boste za svoj arhiv sami kupovali skener, se pač na podlagi lastne izbire odločite za eno izmed še možnih naprav. Če se odločate dati filme v skeniranje, se pozanimajte s kakšnim skenerjem boste dobili digitalne datoteke iz vaših filmov.

Ker ni ponudbe film skenerjev, ploskovni z nastavkom za skeniranje filmov pa so za tistega, ki s tem ne misli služiti dragi in še vprašaj je glede želene kakovosti, se danes išče 100 in 1 rešitev. Včasih vam celo v trgovinah z mlekom in kruhom ter vedno razno raznimi akcijami, nudijo film skenerje za ceno pod 100€. In ne malo fotografov je sprejelo ponudbo. Deluje kot, da ste v Sahari brez vode, nekdo pa vam jo tam ponuja za 1 cent. Sumljivo ne? In je tako. To so skenerji, ki zelo povprečno, še komaj zadovoljivo skenirajo negativni film, kaj šele diapozitiv. Obenem gre vse skupaj izredno počasi. Nekateri poizkušajo z raznimi nastavki za fotokamero, nekakšnimi tubusi za preslikavo diapozitiva in večina hitro obupa. Vendar, čas melje nas in naše filme, mi pa brez solidnih kopij v digitalni obliki. In zdaj? Za digitalni arhiv svojih filmov in fotografij na papirju se boste morali slej kot prej odločiti.

Glede fotografij na papirju je lažje. Multifunkcijska naprava ali cenejši namizni skener zna biti za družinski arhiv nezahtevnemu povsem zadovoljiv.
Za negativne filme je boljši ploskovni skener z nastavkov za skeniranje filmov tudi dovolj. S pravim film skenerjem bo še višja kakovost.
Enako za diapozitive. Za nezahtevne bodo skeni družinskih diapozitivov iz boljših ploskovnih skenerjev z nastavkov za skeniranje filmov zadovoljivi. Tisti, ki ste dali veliko na kakovost vaših diapozitivov in ste jih odlično posneli, pa si želite le najboljše. Žal bo za to potreben film skener. In verjemite. Čez pet let, bomo že vsi iskali kdo še ima delujoč ploskovni skener z nastavkom za filme. Tako da, ne odlašajte. Kot bledijo naši filmi, izginjajo tudi skenerji in njihova boljša tehnologija. Na koncu nam bodo ostali že obledeli filmi in samo še možnost preslikave s fotokamero. Na ta način bodo temnejši dapozitivni filmi ostali samo še v vaših spominih. Drugim jih ne boste več mogli predstaviti, oziroma arhivirati za čas, ko tudi vas več ne bo.
Verjemite, če boste poskenirali vaše fotografije na papirju, negativne in diapozitivne filme, bodo vsi še kako veseli ob pregledu 30 in več let starega domačega slikovnega arhiva.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com