Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Rainsleeve - Zaščita vaše fotokamere

18.06.2018 12:57

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotografska kamera in objektiv so lahko izpostavljeni vlagi, vodnim kapljam, snežinskam, drobnemu pesku... O teh težavah sem že pisal v članku - Vzdržljivost fotokamer / Vlaga Voda Prah Sneg Mraz Padci.

V krajih, kjer je veliko kamenja, peska, nam veter kaj hitro prinese droben pesek na in v fotokamero. Za primerno zaščito zadostuje že vrečka.

 

Že profesionalne analogne kamere so imele vitalne dele zaščitene s silikonsko gumo. Kmalu so dobili nekaj zaščite tudi objektivi. Najbolj vidna je zaščitna guma na bajonetu, ki preprečuje vdor vlage, vode, peska v notranjost kamere. Danes imajo zaščito s silikonsko gumo že kamere za napredne fotografe.

Profesionalni fotograf je zadovoljen s to zaščito. V večini primerov oprema niti ni njegova in brez razmisleka deluje v posebnih pogojih.

Veljko Jukič se na dirkah F1 ne ozirona na dež. Uporabiti mora kar najboljšo opremo, saj ne glede na razmere je treba uredniku oddati fotografije.

 

Hobi fotograf ne želi, da bi pesek ali voda prišla v kamero in objektiv. Opremo želi v kar najboljši meri zaščititi. Zato se v takih pogojih velikokrat zgodi, da niti ne fotografira.

Na raznih tekmovanjih na prostem, vidimo posebne zaščitne vreče na TV kamerah in objektivih. Oprema je glede na foto opremo ekstremnih cen, zato jo bo še kako zaščitil tudi profesionalni uporabnik.

Ob dežju se je fotograf znašel in kamero provizorično zaščitil z navadno belo plastično vrečko. Dobro je poznati kje so želeni gumbi na ohišju, da lahko delujete tudi, če so zakriti.

 

Hobi fotografu je lahko še kako pomembna kompaktna kamera in jo zaščiti ali ne uporabi. Včasih se niti ne zave, da bo kamera delovala v posebnih pogojih. Če je dež ali sneži, večina sploh ne fotografira. Ob visoki vlagi recimo kondenzu, ko preidemo iz hladnega v topli prostor se vse orosi in tudi ne fotografiramo. Ob drobnem pesku, ki ga v peščenih krajih, na plažah in drugje nosi veter, pa se mnogi niti ne zavemo, da lahko hitro pride v kamero ali objektiv.

V peščenih razmerah na sipinah, sem opazil, da se recimo pesek iz Sahare in sipin bližnjega vzhoda lepi na gumaste dele kamere in objektiva. Težko ga je sčistiti. Medtem ko se pesek sipin iz Namibijske puščave ne lepi na gumo.

 

Vedno je veljalo. Ob uporabi kamere v takih pogojih, jo je treba dati na servis in čiščenje. Tega so se še kako držali fotografi s Hasselblad, Contax in Leica kamerami. Danes vsem, ki pridejo iz potovanj kjer je pesek priporočam enako. Droben pesek hitro pride med ohišje in obroč objektiva. Začutimo upor ali celo škrtanje. Ta pesek lahko pride do zaklopa in lamele razpadejo. Če pride na tipalo in ob čiščenju nismo pozorni lahko naredimo razo. Če ga dobimo na AF tipalo, nam lahko prepriči dobro delovanje tega sistema.

 

Rainsleeve - OP TECH USA

Na potovanjih in raznih prireditvah smo lahko deležni dežnih kapelj, snežink, drobnega peska, ekstremno visoke vlage...

V naši fotografski torbi ali nahrbtniku se lahko vedno najde prostor za zaščitne vreče podjetja Rainsleeve - OP TECH USA.

 

Za hitro in odlično zaščito si lahko v specializiranih foto trgovinah izberete zaščitne vreče Optech Rainsleeve, ki so prirejene kameram.

 

 

Tanka plastika je zelo kakovostna že na otip in, ko v njo vstavljamo kamero je še dovolj trdna, da lepo drsi in se ne lepi na roko zaradi statike. Obenem je zelo prozorna, da lahko vidimo na zaslon ali nastavitvene gumbe.

Naj vam sneženje ne pokvari užitka ob fotografiranju. Z zaščitno vrečo Rainsleeve, lahko zaščitite svojo kamero.

Na prednjem delu je odprtina z vrvico, ki jo pričvrstimo na prednji del objektiva. Dodamo še sončno zaslonko in je objektiv popolnoma zaščiten. Vreče lahko dobimo v več velikostih. Sam sem izbral večjo, da bi lahko uporabil tudi daljše zum objektive. Vreča je na polovici vroče lepljena in postavljena malo postrani, da se manj zvija, ko v njo damo roko ali je na stojalu. Tako je naša kamera povsem zaščitena in še vedno lahko izbiramo nastavitve.

Zaščitna vreča Rainsleeve - OP TECH USA je zelo uporaben del fotografske opreme. Z njo bomo z lažjim srcem kamero uporabljali v bolj ekstremnih pogojih.

Zaščitne vreče Rainsleeve - OP TECH USA je na test posodil Foto Grad

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com