Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Voigtlander Ultron 40mm f/2 - Visoka kakovost v majhni embalaži

Avtor:Matjaž Intihar
23.04.2011 19:45
Stran:

Ko govorimo o objektivih z enojno goriščnico, »normalni« 50mm objektivi držijo visoko mesto po prodanih kosih. Razlog temu je njihova relativno nizka cena, velika svetlobna moč in vsekakor kompaktnost. V tem primeru je glavni izbor predvsem objektivov originalnih proizvajalcev (Canon, Nikon, Pentax, Sony), medtem ko le redki entuziasti posežejo za proizvajalci, kot recimo Zeiss.
Ime Voightlander je med najstarejšimi imeni v fotografski industriji. Skozi zgodovino različnih turbolentnih časoh z lastništvom, ga je sedaj prevzela japonska Cosina. Kot Zeiss, tudi Voightlander proizvaja izključno manualne (ročno ostrenje) objektive. S podjetjem Zeiss, ki tudi na japonskem izdeluje te objektive si delijo celo proizvodnje hale. Vsi objektivi Cosina Voightlander so opremljeni s CPU kontakti za komunikacijo z ohišjem kamere. Delovanje zaslonke in merjenje svetlobe deluje kot pri ostalih objektivih, le ostrenje je ročno.

Na začetku vam bo v oko padla velikost objektiva, oziroma bolje rečeno njegova majhnost. Ultronove dimenzije so 63x25mm, težak je zgolj 200g. Kakovost izdelave je odlična in spominja na dni, ko se ohišja objektivov niso izdelovala iz plastike.
Ohišje objektiva Voightlander Ultron 40mm f/2 je izdelano iz kovine, kar je samo po sebi umevno tudi za bajonet (nastavek za kamero). Na objektivu sta obroča za premik zaslonke in ostrenje. Med njima je gravirana skala s številkami za pregled globinske ostrine. Prav tako nekaj, kar na novodobnih objektivih ni več opaziti.
Objektiv Voightlander Ultron 40mm f/2 dobimo z nastavkom za Canon, Nikon in Pentax kamere, brez sončne zaslonke a z makro predlečo, ki omogoča povečave do 1:4.

Konstrukcija
Voightlander Ultron 40mm f/2 bi zaradi svoje kompaktnosti moral spadati med tanke »pancake« (palačinka) objektive. Sestavljen je iz šestih leč, ki so postavljene v 5 skupin. Ena izmed leč je asferična. Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel, navoj za filter je 52mm.

Ostrenje
Objektivi brez avtomatskega ostrenja so danes redkost. Pri vseh objektivih brez njega se postavlja vprašanje točnosti izostritve. Za razliko od AF, ročno ostrenje zahteva določeno količino časa, da se navadite na njega. Tisti, ki teh objektivov niste vajeni, boste imeli na začetku več težav. Odstotek neostrih fotografij na pravih mestih bo opazno večji kot z objektivi z avtomatskim ostrenjem.
Ko pa se enkrat navadite na manuelni objektiv, boste hitro pozabili dejstvo, da nimate avtomatskega ostrenja in zadovoljivo boste ostrili tudi objekte, ki niso statični.
Na kamerah DSLR polnega formata (FF), je to lažje izvedljivo, zaradi večjega in svetlejšega iskala. Glede na to, da imamo preko iskala tudi potrditev fokusa (zaradi CPU kontaktov), ne boste imeli večjih problemov niti pri kamerah APS-C formata. Pri odprtih zaslonkah (f/2 ali f/2.8) je globinska ostrina zelo majhna, zato je fokusiranje preko iskala težko in dobro je gledati tudi potrjevanje izostritve v samem iskalu. Obroč za ostrenje ima dovolj velik hod, sam premik je zelo prijeten in kontinuiran, s tem precizen. Ob fokusiranju se objektiv raztegne za nekaj milimetrov.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com