Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Uvod v preizkus tiskalnikov

Avtor:Matjaž Intihar
19.04.2005 14:34
Do lastne ocene in izbire najboljše fotografije in posledično tiskalnika ali fotolaboratorija je lahko priti. Do skupne ocene večih opazovalcev pa velja, da imajo "vsake oči svojega slikarja".

 

Kakovosti fotografij iz fotolaboratorijev ni treba preizkušati, kajti poznamo jo že dolgo vrsto let in je standard v domeni družinske fotografije. Tudi večje povečave iz fotolaboratorija so dobro znane po svoji kakovost.

 

Pri brizgalnih tiskalnikih pa je drugače. Še zmeraj se jih ponuja in prodaja še le po trgovskih merilih, ki se jih da izraziti v številkah: ločljivost izpisa, velikost kapljic, izraženi v pikolitrih, in hitrosti samega tiskanja.

 

 

Za kakovostno izdelavo fotografij v fotolaboratoriju ni potreben samo vrhunski fotolaboratorijski stroj. Temveč tudi fotolaborant, ki zna kakovost fotografij prilagoditi potrebi in željam strankam.

 

Ti podatki so mogoče lahko zadovoljivi za pisarniške uporabnike barvnih kapljičnih tiskalnikov, saj so manjše tiskalnike do velikosti izpisa A3 tako ali tako kupovala podjetja, ki potrebujejo povprečne izpise. Zaradi nujne potrebe po izpisih samih pa jim tudi sama cena izpisa ni na prvem mestu vprašanj, ki si jih zastavijo pri nakupu. Zahtevnejši uporabniki tiskalnikov, na začetku so to bili oblikovalci in grafični studii, pa so tako ali tako posegali po višji kakovosti in s tem višjem cenovnem razredu. Domači uporabniki kapljičnih tiskalnikov pa so bili zaradi nakupa po merilu trgovskih faktorjev po nakupu kmalu razočarani. Poceni tiskalniki s super številkami so velik magnet. Toda po prvih "zadovoljivih" izpisih je prišel račun za napačno odločitev. Cene novih kartuš in novega boljšega foto papirja so jih takoj streznile. Izpis je enostavno predrag.

Druga streznitev pa pride, ko si uporabniki isto datoteko izpišejo na boljšem foto tiskalniku. Čeprav je lahko »pravi« foto tiskalnik z vidika številk o ločljivosti in barvah »slabši« od cenejšega, pa je kakovost izpisa že ob bežnem pogledu povsem nekaj drugega.

 

 

Tudi najcenejši tiskalniki nam izpišejo barvno fotografijo. Kakšna pa je njena kakovost, pa lahko podamo samo svoje "osebno" mnenje.

 

 

Kakovostni tiskalniki so krepko dražji in v večini primerov z vsaj šestimi barvami.

 

 

Tiskalniki za domačo uporabo nam omogočajo izpis do velikosti A3+.

 

 

Še tri leta nazaj je pri nas ime Epson pomenilo sinonim za foto izpis. Čeprav so tiskalniki te znamke še vedno vrhunski, pa se je med množico samo ime že pozabilo. Vse prepoznavnejša sta Canon in HP. Kateri je najboljši?

 

 

Tudi majhne pisarniške tiskalnike lahko uporabljamo za izpis fotografij. Vse novejše kamere in tiskalniki nam omogočajo izpis direktno iz foto kamere. Računalnik ni več nujna oprema za izpis fotografije.

 

Tako kot smo spoznali pri digitalnih foto kamerah, da »trgovski faktor«, kot je število točk, še nič ne pove o kakovosti končnega izdelka, torej fotografije, tako nam tudi »trgovski faktor« pri tiskalnikih še nič ne pove o kakovosti izpisa. Lahko celo rečem, da je še težje. Sama tehnologija tiskanja je pri brizgalnih tiskalnikih podobna. Šobe, ločljivost, barve, tehnologija izpisa, hitrost izpisa in na koncu tehnologija ogleda fotografije (zaslon, TV, LCD projektor) so zelo podobni faktorji kot pri kameri tip tipala (CCD/CMOS), ločljivost, filtri, način interpolacije, hitrost zapisa na kartico in na koncu medij, na katerega bomo izpisali fotografijo. Vendar pa obstaja ena bistvena razlika. Tiskalnik nam da končni izdelek, na papirju izpisano fotografijo. Ta pa pri gledanju deluje povsem drugače kot slika na raznih svetlobnih projekcijah. Pri ogledu fotografije na računalniškem zaslonu niti najzahtevnejših ne moti slaba ločljivost zaslonov, medtem ko se pri tiskani fotografiji že lahko lomijo kopja o izpisu fotografije na svetlečem ali mat papirju. Zato je dobro, da že sedaj, ko fotografi šele vstopajo v domači digitalni izpis fotografije, spoznamo različne kakovosti in možnosti tiskalnikov. Tako bomo lažje in hitreje našli tiskalnik in medije, na katerega bomo izpisovali za naš pogled najboljšo fotografijo.

 

 

Za tiskalnike je vse več "no name" ponudnikov mnogo cenejših barv. V večini primerov je kakovost barv "slabša". Vendar je za marsikoga cena barv pomembnejša od "višje" kakovosti.

 

 

Posamezne kartuše nasm znajo prihraniti marsikateri tolar.

 

 

Originalni ali univerzalni papir. Zopet igra največjo vlogo pri izbiri in oceni kakovosti končni ocenjevalec, naročnik.

 

 

Od kakovosti in celo strukture papirja je zelo odvisno ali nam bo izpis všeč ali ne.

 

Tudi pri tiskalnikih poznamo več kakovostnih in cenovnih razredov. Tako kot nam vsaka foto kamera zajame posnetek, nam tudi vsak tiskalnik naredi izpis fotografije. Ni malo uporabnikov cenejših foto kamer, ki so s kakovostjo fotografije, narejene z njimi, zelo zadovoljni. Tako je lahko tudi pri tiskalnikih. Tudi najcenejši lahko marsikoga zadovoljijo glede kakovosti izpisa. Vendar pa smo se že pri foto kamerah spoznali, da nas lahko napačen pristop pri nakupu pripelje do hitrega spoznanja, da je treba v višji razred. Ni malo uporabnikov kompaktnih kamer, ki so čez čas spoznali, da bo treba v najvišji razred, DSLR.

 

Zato bom s serijo člankov o izpisih fotografij in preizkusih tiskalnikov poskusil na enega izmed mogočih načinov prikazati, kaj nam ta tehnologija nudi in kateri tiskalniki so primerni za katerega kupca.

Vendar naj takoj še enkrat poudarim: Vsak tiskalnik nam izpiše fotografijo. Kako zadovoljivo kakovostna je, pa je v fotografiji povsem subjektivna ocena vsakega gledalca posebej.

 

 

Mali sublimacijski tiskalniki, ki nam omogočajo direktni izpis slike iz foto kamere so vse bolj priljubljeni med družinskimi fotografi. Velikost izpisa fotografije je 10x15cm.

 

 

Že pred 12 leti smo imeli možnost uporabljati sublimacijske tiskalnike. Še nekaj let nazaj so bili ti tiskalniki edini stik digitalnega fotografa ali oblikovalca s kakovostnim izpisom.

 

 

V revijah in na spletnih straneh je preizkusov tiskalnikov vse več.

 

 

Preizkusna slika. Prenesite si jo na svoj računalnik in jo v vašem fotolaboratoriju ali z vašim tiskalnikom izpišite. Kot prvo boste lahko ocenili kakovost izpisane fotografije. Kot drugo jo primerjali s tisto na vašem zaslonu in kot tretje si ga s pomočjo izpisane slike poizkusili nastaviti. S primerjavo izpisov med večimi tiskalniki pa si boste lahko izbrali "za vas" najboljšega.

 

Za prenos testne slike kliknite na spodnji link.

 

Testna fotografija velikost A4 (1,94MB)

 

Testna fotografija velikost A3  (3,47MB)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com