Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Transcend lovi rekorde - Test pomnilnih kartic

27.08.2013 14:11

Preizkus novih CF kartic s hitrostjo 400x, 600x in 1000X ter primerjava SDHC kartic

Transcend je vedno slovel kot proizvajalec odličnih spominskih kartic, ki pa na srečo nikoli niso bile predrage. Pri tem so imeli v svoji ponudbi kar nekaj raznovrstnih rešitev: takšne za običajne uporabnike, za zahtevne ljubitelje, a tudi za najbolj resne 'profije'.  Seveda si vsak izbira svojo opremo. Tudi pomnilne kartice, po svojem okusu in potrebah, a tudi na osnovi marketinških sporočil. Zato jih je med seboj precej težko  primerjati, a si pri tem vedno želimo kar najboljše za svoj denar.

Raznovrstne pripomočke in opremo je pogosto najbolje preizkusiti v vsakodnevnem okolju, pri delu ali v ljubiteljski akciji.  Fotografija kot video, me spremljata na področju mojega dela, ko gre za osebne, športne ali družinske dogodke. Če se pri svojem rednem delu zanesem le na najboljšo in preizkušeno opremo, pa v ostalem delu življenja rad eksperimentiram z raznovrstnimi cenejšimi, ljubiteljskimi ali lažjimi rešitvami. Težko in kompletno opremo prenašam s seboj pri resnem delu. Na družinskem izletu si vedno želim enostavno, lahko in učinkovito rešitev.

Tako sem pri testu celotne palete Transcendovih kartic uporabil nekaj raznovrstnih rešitev. Za delo športnega reporterja sem uporabil najhitrejše in najboljše kartice. Pri poletnem družinskem potepanju, priložnostnem video snemanju ali prijateljskih  srečanjih pa tudi navadne kartice srednjega razreda.


Trascend nam za naše reportersko delo ali pa zahtevno ljubiteljsko delo lahko zagotovi ustrezne SD ali CF kartice, a tudi posebne robustne diske JetStore. (Več o Trancend disku in njegovi vzdržljivosti ... vstopi)

 

Transcend v svojem programu nudi tako najhitrejše CF kartice vrhunskega hitrostnega razreda, kot tudi srednje hitre in tiste iz ekonomičnega razreda. Enako velja tudi pri SD, SDHC  in  SDXC karticah, le da su tu standardi malo manj razdeljeni. Ker so SD kartice (kot oznaka za univerzalen tip zasnove, ne glede na hitrostni razred) med sabo manj konkurenčne, lahko ugotovino, da (sedaj že) večina med njimi zlahka dosežejo (presenetljivo!) nazivno hitrost, ki jo predpisujejo standardi. Torej, če kartica sodi v hitrostni razred 6 ali recimo 10 potem zlahka doseže predpisano hitrost prenosa podatkov.

Za normalno reportersko delo je dovolj hitra tudi  TRANSCEND kartica hitrostnega razreda 400x, za hitre športne dogodke pa pridejo še bolj   do izraza najhitrejše PREMIUM 600x in 1000x, za terensko delo pa je smiselno imeti tudi posebej robustne in za dodatne obremenitve predvidene in ojačane trde diske JetStore.

 

Seveda pa je nekaj drugega kaj to pomeni v praksi! Danes večina sodobnih kartic zlahka dovolj hitro pogoltne večjo serijo JPG fotografij tudi pri zaporednem snemanju.

Ponavadi se ne zatakne pri hitrosti same kartice, pač pa je le-ta odvisna od celotne verige: od hitrosti procesorja v kameri, velikosti in hitrosti medpomnilnika, pretočnosti 'vrat' (priključka v kameri, kamor vtaknemo CF ali SD kartico ter čisto na koncu šele od same hitrosti spominskega vezja v notranjosti kartice).

Canon EOS-1DX ima prostor za dve CF kartici, na katere poteka zapis JPEG fotografij bliskovito hitro, vendar če snemamo v RAW (CR2) zapisu pa se medpomnilnik zabaše že po 16-20 fotografijah, odvisno od hitrosti kartice!

 

Če vzamem za primer vrhunsko DSLR foto kamero Canon EOS -1 X, ki uporablja CF kartice, potem lahko vzamem za svoje merilo koliko zaporednih posnetkov v RAW zapisu spravimo v enem rafalu na kartico preden se celotna povezava  senzor-procesor-medpomnilnik-vrata-kartica ne zabaše! Pri JPEG zapisu to ni kak poseben problem (EOS-1DX zlahka zmore sto JPEG fotografij zapored, a tudi aparati srednjega razreda zlahka pridejo do kakih 20 slik ali čez), zato je edini kriterij za zahtevne fotografe uporaba RAW zapisa.

Za uporabo v najboljših reporterskih foto kamerah potrebujemo tudi najboljše in predvsem čim bolj hitre CF spominske kartice, TRANSCEND to brez težav zmore.

 

Gremo k resnemu delu iz športne fotografije. Članek pišem kar v press centru na Veliki nagradi Belgije. F1 je hiter šport. Zaporedno fotografiranje je lahko ključen dejavnik za ujeti pravi trenutek. Hitre kartice ravno tu omogočajo posneti tisti eden ali dva posnetka več. Denimo, EOS-1 mark IV zmore s hitro kartico pospraviti serijo 14 zaporednih fotografij pri RAW (CR2) zapisu, preden se vodilo v kameri zaradi prenosa podatkov na kartico začasno zabaše.

Ko sem preizkusil Transcend CF kartico PREMIUM 32 GB z nominalno hitrostjo 400x (ki uradno po tovarniških navedbah zmore 90 MB/sek branja in 60 MB/sek.zapisovanja) pa je le-ta zmogla v namesto 14 zaporednih RAW posnetkov v enem zamahu pogoltniti kar 16 zaporednih RAW fotografij.

Še bolje sta se izkazali obe hitrejši kartici:
TRANSCEND ULTIMATE 600x je pogoltnila zapored 18 RAW fotografij v enem rafalu.
Pri kartici TRANSCEND z atraktivnim napisom ULTIMATE 1000x, pa  se je rafal ustavil šele po 20-21 zaporednih RAW fotografijah. Po takšnem 'Buffer Overload' testu rabi TRANSCEND ULTIMATE  100x kartica 5-8 sekund, da se paket slik prenese iz medpomnilnika na spominsko CF kartico, ki ustreza tudi UDMA standardom.

Na drugem delu testa – v hitrosti prenosa iz kartice na notranji SATA trdi disk z USB3 čitalcem pa je CF kartica z nazivno hitrostjo 400x dosegla hitrost 57,8MB/sek,  model  600X je bil še hitrejšji: 66,8MB/sek, model 1000X pa je dosegel celo rekord testa 71,9MB/sek.

Kaj pa SDHC?


Nove Transcend SD pomnilne kartice. Vse zadostujejo tudi za snemanje HD videa v naših fotokamerah.

 

Za preizkus SDHC kartic TRANSCEND hitrostnega razreda 10, sem za primerjavo vzel tri kartice iste serije. Bile so le različnih velikosti: med seboj sem primerjal kartice z 8GB, s 16GB ter s 32GB (nazivne prostornine, ko jih formatiramo imajo vedno za 8-9% manj prostora!) Te premium kartice imajo nazivno hitrost 133x oziroma deklarirano 20 Mb/sek.

Tokrat je test predstavljala serija 20 zaporednih posnetkov ter čas, da jo aparat spravi na spominsko vezje. Denimo novi testni Canon EOS 700D je za serijo 20 zaporednih posnetkov v RAW zapisu porabil okroglih 21sekund  za prenos na testiranih karticah s 16GB in 8GB, pri kartici z 32GB pa je bil za 3 sekunde počasnejši!

Kamera je tako naredila okoli 6 do 7 zaporednih posnetkov, potem pa je delovala upočasnjeno, nekaj slik je spravila na kartico, nato pa posnela nekaj novih,  a v nepredvidljivih intervalih. Zanimivo je, da je največja kartica na testu porabila dodaten čas za zapis enako velikega paketa RAW fotografij, kar pomeni da dodatna velikost zahteva tudi nekaj dodatnega časa (približno 10-15%), da digitalne kode pospravijo po precej večjem skladišču!  Prenos iz SDHC kartice na računalnik z USB3 čitalcem je potekal s precej bolj izenačeno hitrostjo 20,94MB/sek (model 32GB), 21,28MB/sek (model 16GB) ter z 21,74MB/sek (model 8GB) kar v celoti upravičuje deklarirano marketinško oznako.

Kartice lahko preizkušamo v različnih scenarijih (absolutnih standardov ni, so pa le marketinške oznake!), si pri tem stvarimo svoje kriterije (o tem v posebnem  članku) najpomembneje pa je, da se na njih lahko zanesemo, ter da delujejo dovolj hitro za uporabo v okoliščinah, za katere jih potrebujemo. Seveda je za normalno, počasno, umirjeno in premišljeno snemanje vsaka kartica dovolj hitra. Za hitrejše snemanje pa moramo izbrati snemanje v JPEG zapisu. Vse SDHC kartice TRANSCEND so se na testu izkazale odlično.

Transcend JetStore trdi disk je primeren za pogosto uporabo  na terenu, saj je dodatno zaščiten in zagotavlja višjo varnost naših digitalnih potokvalnih arhivov. (Test je že objavljen na e-Fotografija.si)

 

Zaključek

Za hitrejše delu potrebujemo tudi hitrejše kartice (in tudi boljša ohišja z večjimi medpomnilniki).  Za vrhunsko delo pa rabimo tudi najboljše in najhitrejše kartice. Vse to pa TRANSCEND brez težav ponudi tudi v najboljšem razredu CF UDMA kartic. Stvar osebne ali poslovne potrebe in globine denarnice pa je odločitev kaj in koliko hitrosti kupite: kartico hitrosti 400x, 600x ali 1000x hitrosti, saj vse delujejo zanesljivo in dovolj hitro tudi za najzahtevnejše reportersko delo. Pa še to: vse testirane kartice brez težav zapisujejo tudi VIDEO, saj je AVC.264 video zapis namerno tako močno komprimiran, da ga lahko brez težav zapisujejo tudi vse SD kartice hitrostnega razreda 6, tiste iz razreda 10 pa imajo celo nekaj rezerve!

 

Avtor: Veljko Jukič

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com