Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tokina AT-X Pro 35mm f/2.8 DX Macro AF / široko uporaben makro

Avtor:Matjaž Intihar
20.12.2011 11:34
Stran:

Tokina postaja tudi pri nas vse bolj poznana in izbrana kot možen nakup glede na originale in do sedaj edinima dobro poznanima neodvisnima proizvajalcema Sigma ter Tamron. Tokina zum objektivi, imajo odlične prodajne enogoriščne sopotnike. Tokrat sem si za preizkus izposodil Tokina makro objektiv. Goriščnica 35mm (52mm ekv.35mm) za makro fotografijo sicer ni najbolj uporabna, kot recimo makro 100mm (test Tokina 100mm makro). Toda 35mm objektiv za APS-C kamere je lahko poleg makro uporabe tudi odličen za portretno fotografijo ali fotografiranje pokrajine. Glede makro in portretne fotografije je treba že na začetku zapisati, da je objektiv prirejen za »crop« kamere z APS-C tipali. Tako nam goriščnica 35mm na kamerah DSLR z manjšimi tipali doprinese ekvivalent 52,5mm, oziroma na Canon kamerah 56mm. Zanimivo je tudi to, da konkurenčnega makro objektiva niti ni. Noben drug proizvajalec ne ponuja makro objektiva te, majhne goriščnice. Vsi so se ustavili na 50mm in daljši, vse do 200mm.
Za tiste, ki še ne vedo, ali se jih bo makro fotografija prijela obstajajo cenene predleče. Vendar z njihovo uporabo ne moremo fotografirati klasično, saj smo omejeni zgolj na nekaj 10cm uporabne oddaljenosti od motiva. S specialnim makro objektivom pa lahko delujemo v celotnem področju (pri objektivu Tokina AT-X Pro 35mm f/2.8 DX Macro AF od 14cm do neskončno). In makro objektivi so odlični tudi za portretno fotografijo. Imajo pravo goriščnico in svetlobno moč, za igranje z globinsko ostrino.

 

Goriščnice, velikost, teža

Objektiv Tokina AT-X Pro 35mm f/2.8 DX Macro AF, ima goriščnico 35mm. Dolg je 60.4mm, širok 73.2mm, premer za filter je 52mm, teža 340g.


Pri ostrenju lahko določimo ali objektiv deluje v celotnem območju ostritve (FULL), ali v omejenem (LIMIT), t.j. od 17cm do neskončno. Če ne potrebujete najkrajših razdalj je zaradi hitrosti ostrenje dobro izbrati omejeno funkcijo ostritve.

 

Konstrukcija, leče, izdelava

Ohišje objektiva Tokina AT-X Pro 35mm f/2.8 DX Macro AF, je iz kombinacije trdne plastike in aluminija (armalite). Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni, obroč za ostrino lepo teče. Tokina ima preko obroča za ostritev, ki ga lahko premikamo še gor, dol, samosvojo lastnost za premik med AF in M načinom ostrenja. Tako ni treba kot na drugih objektivih, roko dati iz obroča za ostrenje stran in iskati gumba za vklop/izklop AF. Po drugi strani pa ta način v makro fotografiji ni dober, če želite preklapljati med AF in M načinom ostrenja. Premik obroča zahteva nekaj sile in takrat premaknemo izostritev. Objektiv Tokina AT-X Pro 35mm f/2.8 DX Macro AF, je sestavljen iz 9 leč, ki so postavljene v 8 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel.

Bajonet / nastavek za kamero

Nastavek za kamero je kovinski. Objektiv dobimo z bajonetom za Canon in Nikon kamere. Pri Nikon kamerah brez notranjega motorčka AF ne deluje (D40, D40x, D60, D3000, D5000, D3100...).


Zgornji široki obroč služi za ročno ostrenje kot za premik med ročnim (MF) in avtomatskim (AF) ostrenjem.

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Tokina še nima hitrih in tihim motorčkov za izostritev. Vendar, ker je objektiv Tokina AT-X Pro 35mm f/2.8 DX Macro AF namenski, nas hitrost v makro in tudi pri portretni fotografiji zadovolji. Za hitre motive športa, reportaže pa niti ni namenjen. Za Canon kamere je za ostrenje v objektivu vgrajen direktni motorček (DC). Za Nikon kamere se izkorišča motorček v samem ohišju. Torej ni primeren za vse Nikon kamere. Vendar samo Nikon kamere iz cenejših razredov so brez te možnosti. Ti fotografi pa si posebnih makro objektivov niti ne bodo želeli. Če že, bo treba pogledati za originalom ali k konkurenci, ki pa nudi makro objektive samo od 50mm naprej.
Objektiv nima sistema za stabilizacijo slike.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com