Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D / Odlični direktni konkurent…

Avtor:Matjaž Intihar
17.03.2011 16:26
Stran:

Tokina je meni vedno delovala kot podjetje, ki skrbi za Nikon uporabnike bolj kot za druge. Ravno nasprotno kot Sigma, ki se je zgledovala bolj po Canon. Tamron je bil vedno nekje vmes. Toda časi se spreminjajo in vsak poizkuša narediti nekaj posebnega v svojem razredu in za različne uporabnike. Žal v večini primerov samo še za Canon in Nikon. Olympus je v svetu DSLR že povsem izgubil kompas, Pentax se bori obstati, Sony pa si izboriti svoj, večji delež.
Še dobro, da se nekaj neodvisnih proizvajalcev objektivov bori naprej in nam nudi drugo opcijo. Kar na začetku naj že omenim, da je objektiv Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D namenjen tudi za kamere polnega 35mm formata.
Nikon je svojim uporabnikom že dal odlični 14-24mm f/2,8. Zraven še 16-35mm f/4 (test). Canon nudi 16-35mm f/2.8 L II, 17-40mm f/4 L in fiksni 14mm f/2.8 L II. In so po mojem mnenju (sem jih preizkušal) z enako, ali celo slabšo, nikakor pa opazno boljšo kakovostjo. Ker pa imajo vsi ti objektivi neke njim lastne omejitve, lahko komu še kako prav pride na izbiro Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D.
Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D ima že na začetku eno zelo prijazno lastnost. Ta je cena. Za gram trdno grajenega objektiva boste dali manj kot en evro. Pri Canon 16-35mm f/2.8 L II in Nikon 14-24mm f/2.8, boste v naših trgovinah olajšani za X2.
Kot že naslov pove, menim, da je Tokina naredila nekaj, kar je direktni konkurent prav Nikon 14-24mm f/2,8. Seveda se za Nikon uporabnike ve kdo je zmagovalec v tehnični kakovosti. Canon uporabnik pa je dobil nekaj primerljivega. Vendar cena, je tako močno na strani Tokina, da ima ta objektiv še vedno lahko za marsikoga svojo veliko prednost. (Vsi testi objektivov)

Videz, velikost, teža
Kot smo vajeni pri Tokina, so objektivi odlično izdelani. Aluminij, trdna plastika, kovinski nastavek za kamero in odlična izdelava so prvi pokazatelji resnosti. Da je objektiv nekaj posebnega pri teh kratkih goriščnicah kaže že sama velikost objektiva. Dolg je celih 133.3mm, širok 90mm. Težak 950g. Na njega ni moč dodati navojnega filtra.

Konstrukcija
Objektiv Tokina AT-X Pro 16-28mm f/2.8 D tu pokaže svojo filozofijo in moč. Ohišje je iz kombinacije trdne plastike in aluminija (armalite). Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni, obroč za ostrino lepo teče. Tokina ima preko obroča za ostritev, ki ga lahko premikamo še gor, dol, samosvojo lastnost za premik med AF in M načinom ostrenja. Tako ni treba kot na drugih objektivih, roko dati iz obroča za ostrenje stran in iskati gumba za vklop/izklop AF.
Objektiv je sestavljen iz 15 leč, ki so postavljene v 13 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 8 lamel.
Ostrenje poteka preko notranjega sklopa leč. Pri zumiranju se minimalno premaknejo prednje leče. Še vedno pa velikost objektiva ostaja enaka, saj je zaščitni okvir, ki služi tudi kot zaslonka za vpad direktne sončne svetlobe pred prednjo lečo.
Med lečami so tri asferične in tri, ki korigirajo kromatsko aberacijo.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Objektiv lahko dobimo z nastavkom za Canon in Nikon fotokamere.

Ostrenje
Tokina še nima hitrih in tihim motorčkov za izostritev. Vendar za širokokotni objektiv to niti ni glavna točka za razmišljanje. Za hitre motive športa objektiv niti ni namenjen. Ta objektiv ima vgrajen motor za ostrenje tudi za Nikon kamere. Ker so mu dodali nov bralni senzor GMR (magnetni senzor za branje AF podatkov) je hitrejše kot ostrenje s klasičnim direktnim notranjim motorjem.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com