Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 / test

20.02.2018 16:21

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Tamron je že desetletja med nami, kot odličen ponudnik objektivov. V začetku digitalne dobe so malo zaostali, v zadnjih štirih letih pa predstavili več zanimivih objektivov, ki dosegajo zahteve najbolj zmogljivih tipal.

Ob prejšnjem objektivu Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD (test) sem zapisal, da je odlična vstopnica za svet polnoformatnih (FF) fotokamer.

Pri Tamron so se odločili iti še naprej. Čeprav dodana oznaka G2 ne kaže, da so novosti velike, te vplivajo na še višjo kakovost zapisa.

 

Goriščnice, velikost, teža, izdelava

Objektiv ima goriščnico 24-70mm. Na kamerah z manjšimi APS-C tipali je ekvivalent 36 - 105mm. Svetlobna moč objektiva je f/2.8, v celotnem razmerju goriščnic.

Objektiv Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 je dolg 111mm, širok 88.4mm in težak 905g (Canon), 900g (Nikon). Premer za filter je 82mm. Izdelan je zelo kakovostno in vsi uporabljeni materiali ga uvrščajo ob bok konkurenčnih objektivov.

 

 

Konstrukcija, leče

Objektiv nudi notranje ostrenje. Ob spremembi goriščnice se iztegne. Prednja leča se ne vrti.

Večji obroč je namenjen spremembi goriščnice in je na prednjem delu objektiva. Manjši obroč je namenjen ostrenju in ima dobro postavitev za hitro rokovanje. Objektiv deluje v stalnem ročnem ostrenju, tudi če je kamera v načinu AF. Zaščiten je tako na vlago, dežne kaplje, droban pesek, kot prah.

Objektiv je sestavljen iz 17 leč, ki so postavljene v 12 skupin. Objektiv ima več posebej brušenih leč iz različnih materialov. Dve sta XR leči (Extra Refractive Index), tri LD (Low Dispersion) leče, eno hibridno asferično lečo in tri GM (Glass-Molded aspherical).

Namen posebnih leč je enak, zmanjšati razpršitev svetlobe tako glede barvnega odklona, razpršitve svetlobe, distorzije in z asferičnimi lečami zmanjšati njihovo število, ter posledično težo.
Leče imajo nove nano in klasične večplastne premaze (eBAND-Extended Bandwidth & Angular-Dependency ter BBAR-Broad-Band Anti-Reflection), za še manj odboja svetlobe in napak kot sta ghosting (podvojena slike) in flare (krogi).

Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel in naredi skoraj popoln krog.

Objektiv je zaščiten proti vlagi, prahu, manjšim trdnim drobcem.

 

Bajonet

Nastavek za kamero je kovinski. Tamron je ta objektiv namenil za Canon in Nikon kamere. Prejšnji objektiv je bil tudi za Sony bajonet. Vendar Sony je konkurenčen s kamerami CSC, na katere se objektiv lahko doda s konverterjem.

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Ostrenje poteka preko hitrega obročnega magnetnega motorčka USD (Ultrasonic Silent Drive). Objektiv ima novo micro procesorsko enoto MPU (micro-processor unit), in pretvornik signalov DSP (digital signal processing).

Ostrenje je hitro in tiho, pri motivu z dobrimi kontrasti zadovolji tudi tiste, ki želijo najhitrejšo ostritev. Najbližja možna oddaljenost je 38cm.

Stabilizacija slike je preko že znanega VC (Vibration Compensation), vendar z novim procesorjem. Po CIPA standardih naj bi nudil 5X-no stabilizacijo, originalni objektivi zaenkrat samo 4X-no.

 

Kakovost slike

Objektiv Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 je prenovljen tudi glede tehnične kakovosti zapisa. Kdor tak objektiv vzame, ga bo izkoriščal pri odprtih zaslonkah za portrete in, ko želimo malo globinske ostrine. V širokem kotu je uporaben pri zaprtih zaslonkah za pokrajino. Kromatska aberacija in vinjetiranje sta odlično korigirani. V primerjavi z Nikon 24-70mm f/2.8E objektivom in Canon 24-70mm f/2.8 L II (test - Kralj osnovnih zum objektivov), Tamronu malo bolj niha kakovost zapisa, vendar še vedno lahko zapišem. Brez res temeljite primerjave tega niti ne opaziš. Torej, objektiv Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 ima odlično kakovost zapisa.

Objektiv sem preizkusil na FotoPOTEPu po Omanu, na fotokameri Nikon D850 (test - all the best in one). In brez težav dohaja zahteve visokoločljivega tipala.

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/320sek., f/2.8, ISO 100, EV +1/3

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/200sek., f/6.3, ISO 200

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/200sek., f/13, ISO 200

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/40sek., f/4.5, ISO 400

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/400sek., f/11, ISO 200

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/400sek., f/11, ISO 100

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 20sek., f/5.6, ISO 1600

24mm. Za zum objektiv so popačenja majhna. Za zum objektiv je zadovoljivo linearen.

70mm. Vinjetiranja ni.

24mm

70mm

Tamron 24-70mm f/2.8 G2, Nikon D850, 1/160sek., f/6.3, ISO 1600

 

 

Zaključna ocena

Tamron ne spi. Odlično! Bolje je imeti konkurenco, kot da je ni. Originali so imeli vsaj desetletje mir pred neodvisnimi proizvajalci. Ti so jim skakali v zelje s sicer nič kaj kakovostnimi mega zum objektivi, toda uporabniki so si jih želeli. Če je včasih bil greh, ko so Canon, Nikon, ali še Minolta in Pentax, naredil kakšen »čuden« zum, so danes originali že začeli posnemati neodvisne. Le poglejmo, kaj je Sigma naredila s Sigma 35mm f/1,4 DG HSM (test - Originali kje ste?). Objektiv je vse postavil v koš.

No, objektiv Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 ne presega originalov, jim je pa močno blizu po tehnični plati. Po finančni pa je občutno cenejši. Pri nas ga dobimo za cca. 1300€.

Toda cena, tistih 500€ (Canon) do 900€ (Nikon) manj za Tamron, bo mnogim dala mnogim misliti, da bi si ta objektiv izbrali za prvi in osnovni na kameri FF. Sama kakovost zapisa niti ni sporna ali nikakor nekonkurenčna. Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 ima edino slabost v tem, da je po podrobnem pogledu malo slabši pri risanju z različnimi zaslonkami. Se ve, to razliko bodo opazili le najbolj zahtevni. Ima pa zato na proti Canon in Nikon nov izboljšan sistem stabilizacije slike.

Objektiv je uporaben tako v studiu, portretni, poročni fotografiji in še pri mnogih fotografskih motivih. Hobi fotograf premisli in kakšno manj tehnično kakovost hitro odmisli, zaradi opazno nižje cene. Še toliko hitreje, ker gledano iz prakse objektiv res lepo riše. Pravi uporabnik bo objektiv Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2, znal ceniti in tudi nekaj prihraniti.

Kot vedno pa je dilema na kupcu. Je tisto v evrih več, vredno toliko več? Ker so že ohišja kamer polnega formata dokaj "zasoljena", je razen profesionalnim hišam vedno težko dati veliko še za objektiv. In, če za manj lahko dobimo dokaj primerljivo kakovost, zakaj ne. Tako nam ostane ša za kakšno drugo dodatno opremo.

Če sem za predhodnji objektiv zapisal, da je kot nalašč za vstopne kamere 35mm formata, lahko za novega G2 zapišem, da po njem gledajo tudi profesionalni fotografi. Tamron je ponudil visoko, primerljivo kakovost za opazno manj denarja. To pa je lahko pomemben detajl ob njegovi izbiri.

Na Tamron objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
Di (Digital integratet) - objektivi prirejeni tudi za tipala polnega 35mm formata
Di II (Digital Integratet) - objektivi prirejeni za APS-C tipala
VC (Vibration Compensation) - sistem stabilizacije slike
USD (Ultrasonic Silent Drive) - hitri in tihi ultrasonični magnetni motorček za ostrenje
PZD (PiezoDrive) - hitri in tihi piezo kontrolirani motorček za ostrenje
SP (Super Performance) - objektivi najvišje serije
XR (Extra Refractive Index) - posebno steklo, ki omogoča izdelavo manjših in lažjih leč
U XR (Ultra Extra Refractive Index) - posebno steklo, ki omogoča izdelavo manjših in lažjih leč
GM (Glass-Molded aspherical) - sestavljena leča iz različnih materialov (lahko pastika, steklo ali stekla iz različnih materialov)
LD (Low Dispersion) - posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
XLD (Extra Low Dispersion) - še dodatno izboljšane leče na proti LD, za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
Aspherical - posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
ASL (Hybrid Aspherical) - umetna, posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
IF (Internal Focusing) - ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
Macro - bližinski posnetki - vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti
RD (Rounded Diaphrag) - zaslonka z več lamelami, ki naredijo skoraj krog
BBAR Coating - nano nanos za zmanjšanje odbojev od leč prirejen za širokokotnike
eBAND - nano nanos za odboje svetlobe od leč
Fluorine coating - trši nanos na prednji leči za lažje čiščenje
FTM (Full Time Manual Focus) - možno stalno ročno ostrenju tudi v AF načinu delovanja kamere
MR (Moisture Resistant) - zaščita proti vlagi, prahu, manjšim trdnim delcem

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com