Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Tajska FotoPOTEP

12.08.2016 23:19

 

FotoPOTEP Tajska

Kot popotniška destinacija nam je Tajska že dolgo poznana. Prav tako vsem tistim, ki si želijo samo poležavanja na belih plažah, ali obiskati čarobno velemesto kot je Bangkok. Mi bomo spoznali vsega po malem, šli še na sever v mesto Chang Mai in okolico ter s fotokamerami ujeli zanimive motive mest, predmestij, turističnih destinacij s plažami in notranjost dežele (džungla).

Na našem FotoPOTEPu bomo videli, doživeli, fotografirali vsega po malem. Kot na drugih naših FotoPOTEPih, bomo dali poudarek tudi na fotografijo. Res pomembne turistične destinacije si bomo ogledali, vendar dodaten poudarek bo, da si vzamemo čas za lokacije, ki bodo ljube našim fotokameram. Tako bomo zabeležili lepe motive, na kar najboljši način "za naše spomine"!

 


 

Članki iz dosedanjih FotoPOTEPov Tajska

I. del - Bangkok, tigri, plavajoča tržnica, most na reki Kwai

II. del - Na jug, na morje    /    III. del - Izlet po otoku Ko Lanta

IV. del - Otoki Koh Phi Phi, Koh Mook, Koh Kradan, James Bond island

V. del - Na sever / Chiang Mai, dolgovratke, Zlati trikotnik (v pripravi)

Zapis udeleženke - Tajska / FotoPOTEP 2014

Phuket - Vegetarijanski festival (kri, bolečina, trpljenje) - Tajska / FotoPOTEP 2015

 


Od 31. oktobra do 12. novembra 2016 bo potekal naš III. FotoPOTEP po Tajski

Informacije in prijave... Vstopi


 

V iskanju novih destinacij za FotoPOTEP se nekako izogibam povsem turističnemu vrvežu. No na koncu poješ marsikatero misel ali celo izrečeno besedo. Tajska je sinonim za turizem že desetletja. Po letošnjih podatkih je celo na prvem mestu po številu rasti nočitev. Bangkok je sinonim za neprestano nočno življenje, ki se z novimi dogodivščinami v jutru samo še nadaljuje. Zato stereotipa kot »Tajska dežela nasmehov« in »Bangkok mesto, ki nikoli ne spi«, še kako veljata. Toda to sta samo dva glavna turistu znana stereotipa. Klasičen turist pozna še močno turistični Phuket, otok kjer je vse mogoče. Ko si ogledujem možne lokacije in poti za FotoPOTEP, izbiram vedno malo klasične turistične, tiste »must have to see« ponudbe in tisto za zraven, kar nam lahko nudi več za Videti, Uživati in Fotografirati. To je tudi moto mojih FotoPOTEPov. (Članek - FotoPOTEP moj način potovanja)

Če tako izbereš je lahko tudi velika Tajska v samo 12 dnevih spoznana na še dovolj jasen način, predvsem pa nudi veliko za Videti, Uživati in obilo fotografskih motivov, kar je tudi moto mojega FotoPOTEPa.
Tudi čas odhoda sem izbral po premisleku. Nekje okoli 15. novembra se začenja glavna turistična sezona na otokih in takrat je lahko večina lepih plaž močno obleganih. Vsaj za fotografijo nič kaj dobrega. Bangkok je poln vedno in ni vezano na turistično sezono. Če greš malo po ulicah in tržnicah kjer so domačini, je odličen kraj za portrete in ulično fotografijo.
Torej datum mi je bil jasen, gremo konec oktobra. Monsuni se že odselijo, največji turistični naval še ni pred vrati. Zaradi ugodnih letalskih povezav je bila odločitev jasna, najprej Bangkok, nato na otoke. Toda katerega, saj je otokov z rajskimi plažami in palmami kolikor hočeš. Phuket je preveč turistični, hotelski in žurerski. Ker se na FotoPOTEPu vseeno tudi uživa, ne samo igra s kamero vsak trenutek v roki, ter je vedno želja videti tudi kaj turistu znanega, sem izbral našo drugo destinacijo na robu Andamanskega morja, otok Koh Lanta v območju Krabi.

1. dan: Polet iz Ljubljane ali enega izmed bližnjih letališč

2. dan: Začutili bomo Bangkok (članek Tajska FotoPOTEP Bangkok), angelsko mesto, kot mu tudi pravijo. Med stolpnice in v svetlobo, na tržnice s hrano, rožami, elektroniko, nočni bazar, seveda brez ogleda znamenite četrti Patpong ne gre.
Bangkok ima neuradno že več kot 15 milijonov prebivalcev in je razvlečeno mesto, saj velikih stolpnic skoraj da ni. Leži ob bregovih reke Chao Praya. Okoli leta 1700 je bil Bangkok majhna vas. Ko je kralj Rama I. leta 1782 zgradil palačo na vzhodnem bregu, je mesto postalo glavno mesto Tajske z imenom Krung Thep (mesto angelov). Vas z imenom Bangkok je prenehala obstajati, a turisti še vedno mesto imenujemo s tem imenom.

3. dan: Bangkok si bomo čez dan ogledali tudi iz čolnov in se prepustili fotografskim idejam med kanali, ki so polni življenja. Ne, da bi s fotokamero stopili do templjev, kraljeve palače, najbolj znanega kipa Bude ne gre. Nekaj pa je treba iz Bangkoka odnesti tudi iz povsem popotniških spominov. No, tudi kakšna dobra fotografija iz svojih kotov zna biti zanimiva. V Bangkoku bo dovolj prostih ur za shopping! Tajska je za vso robo zelo poceni. Med drugim tudi za fotoopremo.

4. dan: Gremo na celodnevni izlet. Znamenita tržnica na železniških tirih (Train market), plavajoča tržnica (Floating market), sladkor iz kokosa, most na reki Kwai, tigri. Več v članku; I. del - Bangkok, tigri, plavajoča tržnica, most na reki Kwai

5. dan: Dopoldan gremo skupaj do glavnih nakupovalnih centrov. Brez "šopinga" v Bangkoku nikakor ne smemo biti. Še nam ostane čas, za samostojno raziskovanje mesta.

6. dan: Naprej z nočnim vlakom (spalnik) do tropskega otoka Koh Lahta. Dnevi počitka, užitka, nastanjeni bomo le nekaj metrov od morja, peščene bele plaže, kokosove palme in fotografiranje, fotografiranje..., večerni pregledi in komentiranje fotografij... Ker bomo imeli s seboj tudi kamere za pod vodo, bomo fotografsko delovali tudi med plavanjem, potapljanjem...
Do sedaj še nikomur ni bilo samo do ležanje na plaži. Zato že vem za odlična opcijska dodatna raziskovanja med ljudi in na bližnji arhipelag, ki vključuje plavanje v Emerald cave, plažo Maya beach, otoka Koh Phi Phi in druge.

7. dan: Celodnevni izlet po otoku Koh Lanta. Staro mesto Lanta, sloni, izlet s čolnom med mangrovi, plaže...

8. dan: Izlet s hitrimi čolni na otoke Phi Phi in filmsko znano Maya beach. Leonardo DiCaprio je dal poseben pečat temu otoku s filmom The beach. Poleg prelepe plaže še danes stojijo stavbe, ki so služile snemanju filma.

9. dan: Izlet s hitrimi čolni na otoke s čudovitimi plažami med palmami in plavanje v jamo Emerald. Plavamo v temi jame Emerald. Ko priplavamo zopet na svetlo, smo na peščeni laguni, okoli nas pa jašek, kot bi stali v vulkanu. Posebno nepozabno doživetje.

10. dan: prosto za zadnje raziskovanja otoka in obvezni nakup spominkov. Ob dogovoru gremo lahko na skupen potep ali vsak sam na sebi želene lokacije. Jahanje slonov, ogled slapov, na plažo ali samo užiti zadnje žarke sonce ob hotelskem bazenu.

11. dan: Spočiti od plaž, sonca in prijetno utrujeni od fotografiranja ter malo težji zaradi količine GB na naših pomnilnih karticah in diskih, še enkrat na vlak in po zanimivi pokrajini do Bangkoka. Sledi polet domov.

12. dan: Prihod domov.

 

Čas FotoPOTEPa po Tajski, 31. okt. do 12. november 2016

CENA FotoPOTEPa: 1860€ / glede na trenutne cene letalskih kart in menjalnih tečajev


PRIJAVE, več informacij (Tajska 2016)

 

V ceno FotoPOTEPa je vključeno:  Letalski prevoz Evropa-Bangkok-Evropa, vlak Bangkok – Krabi – Bangkok, spanje v klimatiziranih dvoposteljnih sobah s kopalnico (WC, prha) v hotelih turistične kategorije, zajtrki in navedeni obroki, ogledi, vstopnine, vodenje potovanja lokalnega vodnika v angleškem jeziku, fotografsko vodenje Matjaž Intihar

V ceno FotoPOTEPa ni vključeno: Dodatna hrana (hrana na Tajskem je zelo poceni), pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, enoposteljna soba, napitnine lokalnim vodnikom in voznikom, zavarovanja.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com