Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony Alpha 6500 / Kamera CSC za napredne

05.11.2017 20:40

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Leta 1985 sem se pri SLR kameri Canon T90 spraševal, le kaj tehnološko izjemnega lahko še dodajo v fotokamero. In odgovor je prišel zelo kmalu. Fotografsko podjetje Minolta, katero je vedno bilo med tremi vodilnimi japonskimi fotopodjetji, nam je leta 1985 predstavilo SLR kamero z imenom Alpha (Japonska), Dynax (Evropa), Maxxum (Amerika) in številko 7000.

Kamera Minolta »Alpha« 7000 je bila prava revolucija, ki je fotografu že kazala novo smer razvoja. Kot prva je v SLR ohišju ponudila avtomatsko ostrenje (članek AF zgodovina).

Minolta se je vsa leta močno trudila z novimi inovacijami in vrhunskimi Rokkor objektivi poseči še višje. Vendar, prišel je digitalni razvoj in Minolta je vse bolj izgubljala stik z vodilnimi. Leta 2003 jo je pod svoje okrilje vzelo prav tako močno fotografu znano podjetje Konica. Vendar pa tudi v tem združenem podjetju niso mogli konkurirati na še vedno razvojno in s finančnimi vložki izredno brutalnem trgu digitalne foto opreme.

 

Sony Alpha 100

Ni se čakalo dolgo in novi vlagatelj je prevzel fotografski del podjetja Minolta. V prvem članku ob predstavitvi kamere Alpha 100 v mestu Marrakesh sem zapisal (iz članka o rojstvu kamere Sony Alpha).

"5.6.2006 je dan, ki za fotografski svet podaja novo prelomnico. Danes za množice fotografov tega še ni opaziti. Verjamem pa, da bo že v letu, dveh Sony med vodilnimi ponudniki foto kamer z izmenljivimi objektivi v vstopnem in srednjem razredu. Sony je s pomočjo »stare« Minolta ekipe predstavil vstop v SLR svet z novim/starim imenom. Ime Alpha je povzeto iz imena Minolta SLR kamer, ki so se prodajale pod tem imenom na japonskem. Sedaj je Sony združil ime Alpha za celoten svetovni trg."

Predstavitev je bila povsem v stilu prikaza popolne novosti. Sony nas je stotnijo novinarjev iz Evrope popeljal na predstavitev kamere izven nje. Maroko oziroma puščava v okolici mesta Marrakech je bila kraj, kjer se je Alpha tudi uradno rodila in naslednji dan predstavila. Od naprednega sveta umaknjenem delu maroškega pogorja Atlas je v večernih urah zadonel močan pok in nato še naslednji. Velik ognjemet je osvetljeval veliko črko Alpha in uradno je Sony napovedal dolg in močan boj za velik tržni delež v fotografskem SLR svetu.

 

Uvod - Sony Alpha 6500

Kamere CSC so se uspešno vrinile med klasične kompaktne in kamere DSLR. Imajo še nekaj začetnih težav, vendar vse bolj se kaže, da ima kompaktnost ob visoki kakovosti slike za mnoge svojo prednost. Oziroma, mnogi niti ne poznajo prednosti kamer DSLR, oziroma jih ne potrebujejo in jim kamere razreda CSC nudijo več.

Sam na potovanjih 80% posnetkov naredim s kamero CSC. Majhna in lahka je vedno pri roki. Za tisto več, v roke še vedno vzamem kamero DSLR. Tisti, ki si s kamero DSLR nikoli ni bil na ti, ali potrebuje zgolj kakovostne družinske, popotniške fotografije, bo brez težav kamero CSC takoj in v celoti vzel za svojo. Tudi kompaktnost objektivov se predvsem na potovanjih še kako obrestuje.

Na zadnji FotoPOTEP v Namibijo sem imel s seboj tudi Sony a6500.
Na trg je prišla nekaj mesecev po A6300. Nekih opaznih sprememb ni, večja pa je skrita v ohišju. Alpha 6500 nudi stabilizacijo slike preko tipala in zaslon občutljiv na dotik.

 

 

Ohišje

Sony s kamero A6500 nadaljuje tradicijo ene najbolj uspešnih kamer razreda CSC, to je model A6000. Tudi A6500 želi ostati kamera s klasičnim kompaktnim ohišjem. Elektonsko iskalo je na zadnjem delu kamere. Večje držalo omogoča odličen oprijem. Ker je kamera namenjena naprednemu fotografu ohišje niti ni majhno (120x67x53mm, teža 453g). Zaradi velikosti lepo leži v roki.

Ohišje je iz magnezije zlitine in daje močan občutek trdnosti. Je zaščiteno proti vlagi, dežnim kapljam in prahu. Na zadnjem delu kamere je 3 palčni zaslon, ločljivosti 921 tisoč točk in je občutljiv na dotik.
EVF iskalo nudi ločljivost 2,3 milijona točk.
Nastavitvenih gumbov ni veliko. Ob njih so opisi, zato se z njimi hitro spoznaš in kamera je lažja za upravljanje.

 

Tehnične karakteristike

Tipalo je velikosti APS-C (23.5x15.6mm) in nudi 24M točk.
ISO (občutljivost) je od 100 do 25600, (nastavljivo na ISO 51200).
Časi osvetlitve so od 1/4000 do 30 sekund.
V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo 11 posnetkov v sekundi.
AF deluje v načinu kontrasta z različnimi možnostmi nastavitve izbire točk.
Zaslon je občutljiv na dotik, premakljiv je po višini, velikosti 3 palca in ločljivosti 921 tisoč točk.
EVF iskalo nudi 100% pokritost motiva in visoko ločljivost 2,3M točk.
Fotografiramo lahko tudi v RAW formatu in z vsemi kreativnimi nastavitvami.
Wi-Fi funkcija je vgrajena, kamero lahko krmilimo preko NFC komunikacije na pametnem telefonu.
Video je ločljivosti 4K (3840x2160točk) in z zapisom s 30 ali 24 sličicami v sekundi s podatkovnim tokom 100Mbps.

Kamera Sony A6500 je podobno kot A6300, obdržala nekaj karakteristik prejšnjega modela in nudi nekaj novosti. S pomočjo funkcije Multi-frame Noise Reduction so izboljšali šum. Hitrost zajema ostaja 11 sličic v sekundi, prav tako zmožnost predpomnilnika 21RAW posnetkov. Zajem posnetkov se lahko prenastavi od 11, 9, 6 in tri v sekundi. EVF iskalo ustvarjala bolj realen pogled z minimalnim zamikom slike. Nudi visoko ločljivost in možnost nastavitve osveževanja s 120 slikami v sekundi. Funkcija 4D Focus omogoča še hitrejše sledenje premikajočemu se delu motiva po celotni površini. A6500 nudi tihi način proženja. Glede na A6000 ima A6500 širši izbor delovanja v bracketing načinu.

Video je ločljivosti 4K. V Full HD načinu lahko izkoristimo možnost zajema s 120 slikami v sekundi.

Izboljšana je kapaciteta baterije. Glede na A6300 pa je zaradi stabilizacije malenkost bolj potratna z energijo.

 

V praksi

Kamero se odlično drži v roki. Ergonomija in postavitev gumbov so dobri. Žal pa so gumbi majhni, veliko jih je in tisti z močnimi prsti bodo hitro pritisnili drugo funkcijo kot želeno. In če si niste z nastavitvami na ti, lahko hitro pride do težav. Pogled skozi iskalo, ostrenje, nastavitev glavnih funkcij, proženje in kakovost fotografije sta na zelo visokem nivoju. Tako kamera še bolj potrjuje dober občutek, katerega že dobimo s prvim kontaktom odličnega ohišja v roki.

Ker vsi objektivi nimajo lastne stabilizacije slike, je lahko moteče, da te funkcije ni vgrajene v kamero.

Meni moteč je samo zaslon. V močni svetlobi je njegova svetlost premajhna in težko se vidi na motiv ali posneto fotografijo.

Baterija je srednje velikosti in zaradi elektronskega iskala in uporabe zaslona zdrži med 300 do 400 posnetki. Zato je nakup dodatne baterije priporočljiv.

 

 

Kakovost slike in videa

Tu ni dileme. Kakovost fotografije in videa je na zelo visokem nivoju. Kamere iz razreda CSC so prinesle nov, svež veter v obliki kompaktnost, vendar ne na račun kakovosti, saj se v teh kamerah uporabljajo enaka tipala in procesorske enote kot v večjih kamerah DSLR.

Sony A6500, Samyang 35mm AF f/2.8, 1/400sek., f/8, ISO 100

Sony A6500, Samyang 35mm AF f/2.8, 1/800sek., f/8, ISO 100

Sony A6500, Samyang 35mm AF f/2.8, 1/500sek., f/8, ISO 100

Sony A6500, Samyang 35mm AF f/2.8, 1/640sek., f/8, ISO 100

Sony A6300, E 16-50mm F3.5-5.6 PZ OSS, 1/640sek., f/11, ISO 100

 

Za konec

Kamera A6500 nudi vse danes najbolj napredne lastnosti, ki so potrebne za konkurenčen boj. In zanimivo, Canon in Nikon v tem razredu sploh nista glavna konkurenta. Ne čudi, da ima Sony vse več privržencev in, da so kamere Alpha vse bolj želene.

Obenem ima Sony A6500 že vgrajeno odlično elektronsko iskalo, kar jo še bolj približa zahtevnim uporabnikom. V dobro ne gre pozabiti še široko paleto (58 objektivov) serij E, FE in možnost uporabe objektivov serije A z nastavkom. Sony pa že vseskozi odlično sodelujeje s ZEISS, zato si lahko za te kamere izberete tudi njihove vrhunske objektive. Obenem je vse več neodvisnih proizvajalcev, ki tudi nudijo objektive za E bajonet.

Za vse napredne lastnosti pa je žal treba seči nekaj globje v žep. Za ohišje kamere A6500, želijo okoli 1500€. Ni malo! Vendar današnji trend so kamere CSC in vsi proizvajalci jih postavljajo v višji cenovni rang.

Je to prav ali ne, pa vedno odločijo kupci. In glede na to, da je kamera Sony A6500 želena, povsem konkurenčna z modeli drugih proizvajalcev, kateri tudi niso poceni, je očitno vredna svojega denarja.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com