Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sirui 50mm f/1.8 1.33x - Anamorfni objektiv

08.12.2020 15:56

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Sirui je kitajski proizvajalec dodatkov za fotokamere. Izdelujejo stative in različne dodatke za mobilne telefone, kot so adapterji za leče, stabilizatorji itd.

Profesionalni kinematografski anamorfni objektivi (Anamorfni objektiv - Holivudski pogled) lahko stanejo 10 tisoč in več evrov. Za hobi video in foto - grafe, pa je zdaj poskrbel Sirui. Njihov anamorfni objektiv nam je na voljo za okoli 700€ in je z bajonetom za; Fujifilm X, m4/3 in Sony E.

Anamorfne leče lahko ustvarijo edinstvene slike s posebnimi lastnostmi (odboji, ovalni bokeh itd.), Zato so za nekatere zvrsti, predvsem v video zelo priljubljene. Dolga leta so na trgu le zelo dragi anamorfni objektivi in edina cenovno dostopna alternativa je bila uporaba anamorfne predleče, ki se je dodala na klasični objektiv.

Ostrenje z objektivom Sirui 50mm f/1.8 1.33x je ročno. Na voljo tudi ni nobenih kontaktov za njegovo razpoznavanje s kamero. Zato ni podatkov o nastavljeni zaslonki. 50mm goriščnica je že zapisana na APS-C format. Torej je ekvivalent na polni format cca.35mm.

Objektiv Sirui 50mm f/1.8 1.33x je sestavljen iz 11 elementov, razporejenih v 8 skupin. Zaslonka ima kar 10 lamel, kar nam omogoča lep zaris krogov v neostrini in mehak bokeh. Za anamorfni objektiv niti ni dolg (106mm), težak je 560g.

V primerjavi s tradicionalnim 50-milimetrskim objektivom Sirui 50mm f/1.8 1.33x zajame vodoravno vidno polje za 33% širše. S tem dobimo po širini zajeto sliko, kot bi uporabili 37,5 mm objektiv. Objektiv je v aluminijastem ohišju, odlično izdelan in v roki deluje trpežno. Obroča za ostrenje in zaslonko se zelo lepo vrtita. Imata tisti pravi občutek manuelnih objektivov. Zaslonka se premika zvezno, brez ustavljanja. Da vedeti, da je objektiv prirejen za video.

Anamorfna leča

Sprednji del objektiva ima značilno kvadratno odprtino. Kot pri mnogih anamorfnih enogoriščnih objektivih je stiskalna (anamorfna) leča nameščena na sprednji strani.

Če gledamo od spredaj, je okrogla odprtina objektiva prikazana v pokončno ovalno obliko. To je zato, ker gledamo skozi anamorfni element. Če gledamo skozi zadnji del objektiva se pokaže, da je odprtina okrogla.

Velikost sprednje anamorfne leče in njena ploščata zasnova omogoča zaris dolgega odboja (flare), ki je priljubljen med filmskimi ustvarjalci.

Format slike na APS-C (Fujifilm X)
V načinu snemanja 16: 9 (današnji klasični video TV format), po predelavi slike dobimo razmerje 21: 9, podobno kot klasični CinemaScope.

Format slike na m4/3
Tudi tu dobimo ob snemanju v razmerju 16: 9, po predelavi končno razmerje stranic 21: 9, vendar zaradi manjšega tipala z ožjim kotom zajema (75mm) kot na tipalu APS-C / Super 35.

Na E bajonetu
Objektiv je prilagojen za Sony APS-C formatne kamere. Vendar ker ima E bajonet, objektiv Sirui 50mm f/1.8 1.33x lahko nastavimo tudi na polnormatne Sony kamere. Recimo na A7R IV lahko nastavimo zajem APS-C / Super 35 in se odlično izkoristi 4K ločljivost.

 

V praksi

Objektiv Sirui 50mm f/1.8 1.33x sem preizkusil na kameri Fujifilm X-H1. Ker objektiv nima nobenih kontaktov kamera ne ve, da je na njen vpet objektiv. Kamera ima izbirno nastavitev, da proži z ali brez objektiva. Zato sem moral najprej vklopiti, da je možno proženje brez objektiva.

Ker kamera nima podatka o zaslonki lahko delujemo v povsem ročni izbiri osvetlitve (M), oziroma. Ob M izbiri, lahko uporabimo avtomatski izbiri A in S. Nato nam vklopljena funkcija ISO Auto pomaga k pravilni osvetlitvi.

Ker je na voljo samo ročno ostrenje, sem vklopil tudi funkcijo, da se mi izostreni deli v iskalu pokažejo v modri preosvetlitvi.

Ob pogledu skozi EVF iskalo ali preko TFT zaslona, niti nimaš občutka, da je slika stisnjena. Fotografiraš ali zajemaš video enako, kot s klasičnim MF objektivom. Ko pa se zajeto prenese na računalnik, je na večjem zaslonu stisnjenost slike po širini takoj opazna. Fotografijo ali video je treba v enem izmed programov razširiti za 33 odstotkov. Tako dobimo panoramski format 21: 9.

Pomembno!

Za ogled posnetkov v nestisnjeni obliki (fotografije kot videa), zajetega z objektivom Sirui 50mm f/1.8 1.33x, je potrebno sliko pretvoriti v širši format preko programa.

 

Zaključek

Anamorfni objektiv Sirui 50mm f/1.8 1.33x nam daje nov vpogled v fotografijo in še bolj v video. Drugačen končni format in predvsem uporaba daljše goriščnice za bolj širok kot zajema po širini od klasičnega in več neostrine ozadje so zanimive prednosti. Seveda pa je delo s takim objektivom počasno. Ker pa je tako ali tako bolj namenjen za video, je to vseeno.

Za dober izkoristek objektiva je potrebno veliko prakse. Ko pa enkrat spoznaš način dela in možnost efektov, te hitro zasvoji. Posnetki, kot video kadri lahko delujejo veliko bolj kinematografsko.

 

Sirui anamorfna predleča za fotofone

Podjetje Sirui je močno v ponudbi raznih dodatkov za pametne telefone. In med drugimi predlečami je sedaj na voljo tudi anamorfna. V kompletu dobimo nosilec s predlečo. Le to lahko dodamo tudi na katerikoli drugi nosilec za pametne telefone, ki ga nudi Sirui. Pritrditev leče je enostavna, nekaj prakse potrebujemo, da jo nastavimo točno na sredino. Sicer pa hitro opazimo temne robove na sliki in lečo prenastvimo. Možnost imamo premika leče za vertikalno in horizontalno snemanje.

Potek zajema fotografije ali videa pa poteka enako. Format je 16: 9. Le na zaslonu vidimo, da je slika po širini stisnjena. Za pametni telefon Sirui nudi aplikacijo za razširitev slike v format 21: 9. Efekti in širina zapisa je enaka kot z anamorfnim objektivom Sirui. Torej kinematograski zapis je sedaj z nami tudi na pametnem telefonu. Ker postaja fotografija in video glavna postranska stvar le tega, ni nič več čudno, če mu podajam ime fotofon.

Specifikacija Sirui 50mm f/1.8 1.33x:
• Sestava: 11 elementov v 8 skupinah
• Specifikacija filtra: M67x0,75
• Lamele zaslonke: 10
• Zaslonka: f/1.8 - f/16
• Premer: 68,2 mm
• Dolžina: 106,6 mm
• Prirejen za: APS-C in m4/3
• Ostrenje: 0,85m - ∞
• Način ostrenja: Ročno ostrenje
• Teža: 560 g
• Bajonet za objektiv: Fujifilm X, m4/3, Sony E

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com