Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Saal Digital - Fotoknjiga / Koledar / Plakati …

04.11.2022 10:51

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Na e-Fotografija sem že predstavil in preizkusil ponudnike fotoknjig. Slovenskega Digifot in nemškega CeWe. Na trg je dokaj energično prišel še en nemški ponudnik Saal in odločil sem se za preizkus. Ne pričakujem kakšne večje razlike v kakovosti, širine ponudbe in drugo od že poznanih podjetij. Pa vseeno. Lahko, da imajo kakšno svojo prednost in nekaj od njih jih tudi opisujejo.

Ker sam izhajam iz grafike, sta mi priprava za tisk in tehnika tiska dobro poznana, zato gre pri meni preizkus tudi v tej smeri. Torej celota, od lastne fotografije ter priprave fotografij, preizkusa Saal programa za postavitev, kakovost tiska, hitrost izdelave in dostave ter na koncu še kakovost embalaže. Ne malokrat so pritožbe na uničene robove platnic fotoknjig, ker niso dovolj zaščitene za dostavo po pošti. Torej gremo v celosten praktičen preizkus.

 

Saal programska oprema

Iz spletnega naslova www.saal-digital.si, prenesemo program za izbiro izdelka, oblikovanje in naročanje. Po inštalaciji se registriramo in s tem dobimo možnost končnega naročanja. Izbor možnih artiklov je zelo širok. Ko izberemo želeni artikel, se nam odprejo nove možnosti za izbor papirja, platnic, itd.

Profesionalni uporabniki lahko uporabijo datoteke predlog različnih formatov za programe InDesign, QuarkXpress ali Photoshop. Na voljo so tudi ICC opisi. V tisk se pošlje PDF datoteko.

Ko smo izbrali želeni artikel, recimo fotoknjiga, papir, platnico, velikost in število strani se začne oblikovanje.

 

Saal fotoknjiga

Izbral sem knjigo velikosti 30x21cm iz profesionalne linije z akrilno platnico in mat tiskom.

V levem delu izberemo mapo v kateri so naše fotografije. Neizkušeni uporabnik lahko izbere avtomatsko postavitev knjige. Kdor si jo želi sam oblikovati, sliko samo prenese v želeno polje. Na voljo je tudi obilo predlog za postavitev strani. Program omogoča avtomatsko korekturo slike, če je nismo že pripravili sami, kot dodatne izreze. Če je fotografija zadovoljivo velika za kakovosten tisk, imamo izpis “zelo dobro”. Majhno fotografijo sem povečal krepko preko možnosti za kakovosten izpis, program pa je podal napis “dobro”. Tu pogrešam neko rdeče opozorilo, kajti dobro je v tem primeru preveč raztegljiv pojem. Naj omenim, da so fotoknjige narejene po postopku "Layflat Binding" in če sliko potegnete čez dve strani, le ta ni rezana, ampak lepo speljana na naslednjo stran.

Ker se slike v strani prenaša s prenosom miške, je izdelava knjige lahko zelo hitra. Seveda, lahko dodamo tudi tekst, linije, sence...

Kakovost? Moram reči, da sem bil z izdelano knjigo zelo zadovoljen. Ko sem jo prijel v roke, sem dobil občutek dobre knjigoveške izdelave. Vse je bilo naravnost rezano, strani lepo vezane, hrbet, kot akrilna platnica naredita dober občutek v roki. Ta prvi občutek v roki velikokrat šteje, še predno knjigo odpremo. Mat tisk je naredil neko novo dimenzijo fotografijam in ja, fotografija na papirju ima povsem drug pogled, kot na ekranu. Kot grafiku lahko rečem, da mi je srce kar zapelo ob pogledu na lastne fotografije večjega formata. Ker sem sam tonsko pripravil fotografije, sem bil tudi pozoren na izpis detajlov. Svetli toni odlični, temni deli imajo še vedno dovolj risbe.

 

Saal koledar

Ker je ravno čas izdelave koledarjev za leto 2023, sem si izdelal še koledar. Izbral sem velikost 60x45cm, papir z visokim sijajem in vezano s špiralo. Številčni del je že predpripravljen, dodamo samo še 13 fotografij. Ena je za naslovnico. V svojem profesionalnem grafičnem delu sem pripravil in iztiskal nešteto koledarjev. Toda ko sem dobil Saal koledar sem se zamislil, kako je šla danes tehnologija naprej. Od zamenjave datotek iz filma do današnjih digitalnih fotografij, do kakovostnega tiska. Enostavno sem iz poklicnega pogleda onemel. Te kakovosti nikakor nisem pričakoval. Visoki sijaj na vsaj 250g papirju, da fotografijam še dodatno zasičenost barv. Lepo tudi izgleda, ker Saal doda koledarju še prednjo 14 stran, na kateri so vse koledarske strani v pomanjšavi.

Zdaj je še čas, da si izdelate koledar s svojimi fotografijami in ga dobite v želenih izvodih do časa obdarovanj, pred novoletnimi prazniki.

 

Saal print plakatov

Ker sem imel že pripravljeno fotografijo za koledar, sem si v enaki velikosti izdelal še plakat. Tudi tu lahko izberemo več vrst papirja, sam sem izbral Fujifilm mat izpis. 

Tu naj omenim, da je možnost izbire samo izpisa na papir (plakat), kot stenski dekor, kjer je možen tisk na platno, penasto ploščo, akril, kovino…

 

Za konec

Moram reči, da sem bil z izdelki navdušen. Ne samo, ker sem dobil le te izdelane s svojimi fotografijami, ampak tudi iz tehničnega grafičnega pogleda. Dobil sem odlično iztiskane in kakovostne knjigoveške izdelke.

Cen na proti konkurenci nisem primerjal. Glede na razne popuste, katere s kodami nudi Saal verjamem, da so konkurenčni, če ne celo cenješi. Vedno pa je tu treba upoštevati material na katerega je tiskano in kako je vezan ali izpisan posamezni artikel. Tu nudi Saal najboljše.

Ne malo naročnikov fotoknjig si ne želi logotipov podjetij, ki izdelujejo fotoknjigo. Saal nam je šel naproti in lahko označimo, da si ne želimo njihovega logotipa. Tudi prva in zadnja stran se začne in konča na platnici, tako nimamo praznih strani.

Za konec pa še tisto kar obljubljajo pri Saal. Hitrost izdelave in dostave. Naročilo naj bi bilo izpisano v dveh do treh dneh, dostavljeno pa od pet do osem dni od naročila. V primeru kakršne koli reklamacije so zelo dostopni za rešitev težave.

Zaključim pa še z enim zelo pomembnim detajlom, ki pa je tudi zelo pomemben. Vse tri naročene izdelke sem dobil istočasno. Vsak je bil spravljen med svoj kartonski ovoj, plakat v zaprti trdni roli, vse skupaj pa dano v večji kartonski paket. Torej, odlično zaščiteno pred možnimi poškodbami ob transportu.

Prepričan sem, da bom v prihodnje še izbral izdelek Saal Digital. Najprej še kakšen dodaten koledar. Pametno ga je naročiti do začetka decembra, kajti vsi čakajo zadnje dni in lahko, da se zaradi velikih naročil časovno kaj zatakne in koledar pride šele v naslednjem letu.

V naslednjem članku več, o praktičnem delu s programom Saal Digital.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com