Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Ricoh WG-M1 / Trpežna in zmogljiva foto-video dvoživka

Avtor:Matjaž Intihar
02.04.2015 16:39

Podjetja iščejo svoje tržne niše za boljše rezultate. No seveda, tudi nišne zadeve imajo svoje poti, konkurenco in na koncu kupce.
Ricoh se je že pred leti odločil vstopiti med ponudnike manjših foto-video kamer za aktivni prosti čas. Taka kamera pa mora biti majhna, trpežna, enostavna in z zadovoljivo kakovostjo slike. V vseh teh pogojih še danes kraljujejo GoPro kamere. Sony poizkuša biti blizu, vendar kdor je prvi in nudi kakovost, ga je težko premagati in mu prevzeti tržni delež in št.1.
Ricoh se ni odločil za direktni napad na GoPro. Kot že omenjeno, našli so svojo nišo in jo tudi uspešno predstavljajo.
Če ima Ricoh WG-M1 prednost v že osnovnem močno zaščitenem ohišju in vgrajenem zaslonu, pa ne nudi 4K zapisa, oziroma tudi osnovni HD zapis ni povsem konkurenčen. Vendar, ima Ricoh WG-M1 dobro uporabniško vrednost in eno veliko prednost. To je razmerje, robustnost/kakovost/cena!

 

Ohišje

Ricoh  WG-M1 je majhna kamera. Ohišje je zelo robustno. Označili so ga kar za "adventure-proof". Sestavljeno je iz aluminija,  gume in trdnih kompozitnih materialov. Zdrži padec iz 2 metrov (Shock proof), potop do globine 10m (Water proof) in hladne razmere -100C (Cold proof). Z merami 66x43x89mm jo še vedno lahko dobro objamemo v dlan. Težko je samo 190g.

 

Funkcije in lastnosti

S kamero Ricoh  WG-M1 je zelo enostavno delovati. Nudi samo pet velikih gumbov. Za menijem se ne skriva veliko funkcij.
Tipalo ima 14M točk, občutljivost je zgolj od 100 do 800 ISO. Video se lahko zajema v polni HD ločljivosti s 30 slikami v sekundi. V neprekinjenem zajemu lahko snemamo max. 25 minut. V ločljivosti 848x480 točk lahko snemamo s 120 slikami v sekundi (v dolžini max. 60 sekund). V foto načinu lahko kamera zajema z 10 slikami v sekundi.
Kamera ima funkcije za zaporedno fotografiranje (Time laps), lahko določimo časovne ponovitve snemanja v intervalih (Loop recording) in razpozna gibanje ter šele ob njem vključi snemanje (Motion detection).
Objektiv ima kot zajema 160 stopinj, v vodi 90 stopinj. Svetlobna moč objektiva je f/2,8.
Zaslon je velik 1.5 palca, ločljivosti 115.000 točk. Povsem dovolj za pogled na motiv. Spominska kartica je miniSD, vgrajeno je 100MB notranjega spomina. Baterija zdrži vsaj 350 posnetkov. V praksi sem jo uporabljal več dni brez polnjenja in posnel za dobro uro video zapisa.
Na voljo imamo WiFi povezavo, tako, da kamero lahko kontroliramo preko pametnih naprav in seveda na njih lahko tudi prenašamo podatke.

 

Kakovost zapisa

Fotografijo kot video iz kamere Ricoh  WG-M1 ne smemo primerjati s kakovostjo kot jo nudijo kompaktne fotokamere. Prav tako se kakovost zapisa ne zmore primerjati z GoPro ali Sony Action Cam. Je pa še vedno dovolj kakovosten, da bo adrenalinski odvisnež imel dovolj dober video za prikaz svojih vragolij na zaslonih računalnikov, tablic in pametnih telefonov.

Podvodni svet, posneto na izletu med otoki Phi Phi (FotoPOTEP Tajska) v kratkem video zapisu.

Plavanje v podvodno jamo Emerald cave (FotoPOTEP Tajska)in vstop v ozek jašek na otoku Koh Mook, v kratkem video zapisu.

Kako se kamera znajde na suhem. FotoPOTEP Dubaj

 

Zaključek

Kamera Ricoh  WG-M1 je odlična več živka. Je dovolj majhna, da nudi v merah manj kot "prave" kompaktne kamere, obenem pa odlično zaščitena na prah, vlago, pesek, vodo, mraz in padce. Za kamero se dobi več priključkov, da jo lahko pritrdimo na kolo, čelado, snežno desko...
Obenem ima še uporaben zaslon in WiFi povezavo.
Kljub temu, da je konkurenca znana, kakovostna in zelo hvaljena, nam kamera Ricoh  WG-M1 nudi nekaj več. To je predvsem cena. Za samo cca. 190€ dobite kamero v močno zaščitenem ohišju, z zaslonom in kopico tehničnih rešitev za adrenalinskega snemalca.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com