Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Profoto B2 - bliskavica za teren

17.06.2017 13:35

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotografirate v studiju, na prostem in potrebujete dodatno svetlobo bliskavic? Originalne bliskavice Canon, Metz, Nikon, Sony..., za naše kamere DSLR nam kmalu povedo, da so prešibke, prepočasne, s pretrdo svetlobo in prepožrešne z energijo, baterije pa prešibke. Obenem potrebujemo še krajše čase bliska za zamrznitev vsakega hitrega drobnega detajla.

Ko fotograf glede zunanjih bliskavic potrebuje več, se odloči za tako imenovane studijske bliskavice. To ime pa že nekaj časa ne izraža njihovega polnega namena delovanja. Dodatne močnejše bliskavice imajo vse manjše in lažje baterije, tako jih lahko brez težav uporabljamo tudi na terenu.

Bliskavice Profoto so na najvišjem nivoju za profesionalno fotografijo. Ne samo v domeni dobre, uravnotežene in stabilne svetlobe, ampak tudi detajli pripomorejo k enostavni uporabi, predvsem pa kompaktnosti in nizki teži. Prav to zadnje za delo na terenu še kako šteje.

O klasični studijski bliskavici ProFoto D2 (članek) sem že pisal. Močna bliskavica 1000Ws z najkrajšim časom osvetlitve 1/63.000 sekunde omogoča ujeti vsak še tako kratek trenutek.
Fotograf, ki želi od dodatne luči več tudi na terenu, potrebuje manjšo in predvsem lažjo bliskavico, katero polni preko baterije. Vseeno pa mu mora nuditi še dovolj moči za mehčanje svetlobe z odbojnim dežnikom, mehčalnim boksom ali uporabo trde svetlobe s satovjem, oziroma uporabo barvnih gelov za tonske učinke. In seveda, možna mora biti TTL uporaba in brezžično upravljanje.

Profoto ima odgovor tudi na ta izziv z novo bliskavico B2. Res, da nima veliko moč (250Ws), da ima avtonomnost z eno baterijo v polni moči cca. 200 posnetkov, vendar ta bliskavica bo odlično služila tako v studio, kot v pisarni kakšnega podjetja, oziroma še več. Ali je dovolj enostavna za mobilnost in teren, sem jo vzel kar na FotoPOTEP v Namibijo. Glavo bliskavice, generator z baterijo, polnilec in rezervno baterijo ter TTL brezžični upravljalnik sem dal kar v fotonahrbtnik ob kamero in dva objektiva. V kovček pa soft box in satovje.

 

Profoto B2 - bliskavica za teren

- Tehnične lastnosti so za terensko bliskavico vrhunske.

- Da zamrznete trenutek, nam "freeze mode" omogoča kratek čas bliska 1/15,000 sekunde.

- Polnjenje je kljub delovanju z baterijo lahko zelo hitro (0.03 do 1.35sek.)

- Pri bližnjih motivih lahko delujemo z 20 bliski v sekundi. Tako lahko zamrznemo trenutek v popolni ostrini.

- S funkcijo HSS lahko delujemo s časom zaklopa 1/8000 sekunde. Tako nam kratek čas bliska in zaklopa omogočata ujeti trenutek v akcijski fotografiji med dobrim in odličnim. Obenem imamo zaradi uporabe kratkih časov osvetlitve in odvzemanja moči bliska, možnost delovati pri odprti zaslonki. Tako ND filtri niso potrebni.

- TTL funkcija in AirTTL (za Canon, Nikon, Olympus, Sony).

- Radijsko vodenje (AirTTL) omogoča skrajševati ali podaljšati čas bliska glede na naše nastavitve časa, zaslonke, korekture EV.

- Moč bliska lahko kontroliramo v ročnem načinu med polno močjo 1/1 in znižujemo do 1/256.

- Vgrajena je 9W LED lučka (modeling light).

- V generatorju je ena Li-Ion baterija, na njega lahko priklopimo dve bliskavici B2.

- Na glavo bliskavice lahko dodamo odbojni dežnik, mehčalni box, v njega poleg bele tkanine tudi satovje za usmerjeno trdo svetlobo. Na bliskavico lahko dodamo barvne gele.

Na terenu

Bliskavico Profoto B2 sem za preizkus vzel na FotoPOTEP po Namibiji. Na teh lokacijah sem uporabljal že Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic kamere in njihove originalne dodatne bliskavice. Krasno se da z njimi delovati. Vendar, ko potrebuješ mehčati svetlobo ali jo drugače modelirati z njimi ne gre najbolje. V slabih svetlobnih pogojih in posledično močnih bliskih potrebujejo daljše polnjenje. Nimajo možnosti doosvetliti motiva v temi (modeling light).

Vse to bliskavica Profoto B2 omogoča. Res pa, da na račun teže in mobilnosti. K temu pripomore večja velikost kompleta, če uporabljamo dodatke na glavi.

Teža glave bliskavice ni velika, zgolj 600g. Večjo doprinese generator z Li-Ion baterijo, 1600g. Nekaj teže doda še AirTTL nastavek. Soft box pa nam močno zmanjša mobilnost in okretnost, v primerjavi s klasično dodatno bliskavico na kameri.

Vendar, ko želiš od svetlobe več, ne samo zgolj direktni blisk, potem ti prav ti večji pripomočki (soft box, satovje) pridejo prav.

In pri motivu portreta je še kako dobrodošla možnost mehčanja, saj se laže izgubijo odboji od kože in močne sence.

V temni koči je bila v odlično pomoč dodatna LED lučka.

Rokovanje, teža, prenos

V Profoto dodatni opremi je tudi nastavek, da lahko glavo bliskavice nastavite na kamero. V sani za klasično bliskavico gre brezžični kontroler AirTTL. Generator z baterijo pa lahko obesite za pas, ali date v nahrbtnik.

Fotograf sam težje deluje, ko uporablja nastavek za mehčanje svetlobe (soft box). Z eno roko držati kamero, z drugo bliskavico je težko, oziroma, hitro smo omejeni s kotom in oddaljenostjo svetlobe. Na terenu si lahko pomagamo s stojalom za bliskavice, ali pa asistentom, ki nam lahko hitro spreminja naklon in oddaljenost svetlobe.

Za pregled na motiv v slabi svetlobi in kontrolo senc nam pride prav vgrajena LED lučka.

Teža sama niti ni težava. Med dvemi in tremi kilogrami je imamo več, kar pa med ostalo PRO opremo niti ni veliko. Toliko teže ima že v primeru tega preizkusa EOS 1D X II in objektiv.

 

Profoto B2 v praksi

Bliskavico Profoto B2 sem uporabljal s kamero Canon EOS 1D X II. Na kameri je bil AirTTL krmilnik. Bliskavico sem uporabljal brez in s soft box nastavkom, prav tako satovje za ožji snop svetlobe.
Vse fotografije so iz JPEG datotek. Torej minimalno popravljene v kontrastu in elektronski ostrini.

Levo brez, desno z bliskavico. S pomočjo dodatne svetlobe bliskavice lahko lažje doosvetlimo temne dele, zasičimo barve ali z dodatno korekturo zatemnimo ozadje. Na desni sliki sem pustil odsev bliska, da se vidi kje je bila bliskavica (brez soft box).

Bliskavica iz strani. Že skoraj tema je. Sonce je že za obzorjem in topli del spektra osvetljuje samo še oblake.

S korekturo lahko zatemnimo sliko, saj nam bliskavica omogoča dobro osvetlitev bližnjega dela motiva. Ker je kontrast med prednjim in zadnjim delom velik, skoraj že nenaraven, deluje kot, da je model v studiu v katerem so v ozadju kulise.

 

V iskanju dobre osvetlitve motiva

Ko najdeš zanimiv motiv, je treba narediti več testnih posnetkov. Pravilno postaviti izvor svetlobe, njeno moč, izbiro trde ali mehke osvetlitve...

Če imamo na voljo samo klasično bliskavico, smo zelo omejeni z njeno svetlobo. Vse tudi ne omogočajo brezžično proženje. Z bliskavico Profoto B2 se da izkoristiti več možnosti in na koncu lažje prideš do želenega rezultata.

Osvetljeno samo z LED lučjo (modeling light) na Profoto B2. Mehka lepa svetloba nam da obilo tonov in ne premočne kontraste. Vendar sem za nestresenost posnetka potreboval ISO 3200.

Bliskavica iz desne strani brez soft box nastavka.

Bliskavica in mehka svetloba z uporabo soft box.

Bliskavica in trda usmerjena sveloba z uporabo satovja.

Zaključek

Bliskavice so odličen pripomoček fotografu. Tako v slabi svetlobi, kot pri močni. Dodana svetloba nam lahko samo izniči nekaj senc na obrazu, omogoči podosvetliti ozadje motiva, ali pa kako drugače doosvetliti motiv. Večje bliskavice kot Profoto B2, nam omogočajo dovolj močno svetlobo za delovanje pri močni svetlobi, kar pa največ pomeni je možna uporaba raznoi raznih dodaktov za modeliranje svetlobe. In seveda, ključno! Je mobilna, polnimo jo z baterijo. Glede kompaktnosti in mobilnosti. Brez težav jo lahko vzamem še na kakšen FotoPOTEP, če bom vedel, da bi potreboval dodatno svetlobo v večji izrazni meri.

Skratka. Ko želite od dodatne svetlobe več in vam klasična bliskavica ne nudi pravih možnosti, potem nastopi čas za izbiro in uporabo Profoto B2. 

Studijske bliskavice Profoto D2 je na test posodilo podjetje Foto Levac.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com