Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Prah - VSGO pripomočki za mokro čiščenje tipala

28.02.2019 21:04

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

O čiščenju prahu na tipalih in njegovem problemu sem že veliko pisal. (prvi članek o težavah s prahom ... Prah na tipalu). S pomočjo večih kamer direktno iz skladišča uvoznika sem pokazal, da prah že kupimo s kamero vred. Torej prah na tipalu je nekaj povsem samoumevnega in, če ga že imamo dovolj vidnega na sliki, se ga želimo tudi rešiti.

Olympus je bil prvi, ki je pred tipalo dodal ultrazvočni sistem za samočiščenje tipala. Danes ga uporabljajo vsi. Vendar se prah lahko dobro prime tipala, na njega pride celo kakšen bolj masten ali trden delec in težave s pikami na sliki so tu. Lastniki kamer DSLR že leta dobro poznajo ta problem. Na brezzrcalnih kamerah je ta še večji.

Ko se pokažejo prve težave s prahom, se večina odpravi na servis in naroči čiščenje. Cena tega postopka marsikomu da misliti, kako bi si lahko v bodoče sam rešil to težavo.

 

Prah - je res tako hudo

Zapisal sem že, da prah na tipalu kupimo skupaj s kamero. Odvisno pa je kako velik je in predvsem, katero zaslonko uporabljamo ob določenem motivu. Bolj ko je zaprta zaslonka (višja je številka f), bolj je vidno kje se je prašen delec prilepil na naše tipalo.

Za test močno zaprite zaslonko f/22, obrnite kamero na dobro osvetljeno belo steno ali v nebo in prah bo v povečavi viden. Koliko so za vas moteče te pike, pa je odvisno od količine in velikosti prahu ter vašega osebnega pogleda.

 

Zakaj je prah na tipalu

Kamera nima povsem zaprtega dostopa do tipala. Sicer imajo vse kamere DSLR pred tipalom zaklop, vendar ob odprtju zaklopa se prašen delec lahko prilepi na tipalo. Prah v svetlobni jašek in do zaklopa pride zelo hitro s premikanjem zuma na objektivu. Tu se ustvarja močan podtlak, ko premikamo sklope leč in skozi objektiv pride prah v svetlobni jašek. Enako ko menjamo objektive in prah v zraku pride v kamero.

Še hitreje pride prah na tipalo pri brezzrcalni kameri. Večina njih sploh nima zaprtega zaklopa ob menjavi objektiva. Ko spreminjamo goriščnico prav tako in prah na tipalu je hitro tu.

V bistvu lahko še toliko pazimo ob menjavi objektiva na prah, ali čistimo z zrakom svetlobni jašek in tipalo, se prah slej ko preje pojavi na sliki v močno vidni obliki. Lahko rečemo, brez praha na tipalu nam živeti ni! Pojavi se ko najmanj želimo in da ga odstranimo, nam da veliko dodatnega dela v kasnejši obdelavi slike. Nato pa pride na vrsto še strošek, ki je še toliko večji, če čiščenja ne opravimo sami, ampak obiščemo servis.

 

Kako se rešiti prahu

Fotoreporterji ga le redko kdaj vidijo na fotografijah. Zelo malokrat uporabljajo zaprte zaslonke, kjer se pike na sliki hitro opazijo. Pri odpri zaslonki moramo imeti na tipalu že res veliko smet, da bo na sliki opazna.

Ker pa delovanje samo pri odprtih zaslonkah ni rešitev, na trg prihajajo vedno nove in bolj enostavne ter kakovostne rešitve. Eno izmed njih poznamo pod imenom VSGO.

V čistilnem kompletu VSGO dobimo vakumirano zaprte palčke in čistilno tekočino. V bistvu je preprosto naučiti se uporabljati čistilni komplet. Še prej in predvsem nujno je, naučiti se pravilno pripraviti kamero na samo čiščenje.

Tu brez navodil za vašo kamero ne gre. Vsak proizvajalec ima lahko drugačno zaporedje kako lahko izklopimo vse funkcije in pripravimo tipalo na čiščenje. Celo med modeli kamer so lahko razlike.

Pri kamerah DSLR je potrebno v meniju poiskati funkcijo Sensor Cleaning in jo vklopiti, da se odpre zaklop. Kamera mora biti ali priključena na polnjenje, ali pa baterija vsaj na 80%. Šele nato lahko začnemo s čiščenjem. Zaklop se bo zopet zaprl, ko bomo preko gumba izklopili kamero.

Pri brezzrcalnih kamerah gre drugače. Zopet poudarjam, poglejte v navodila, kaj morate narediti za svojo kamero. Pri večini brezzrcalnih kamer je tipalo vidno. Zaklop je odprt. Vendar vseeno ne smete čistiti tipala brez tega, da izklopite kamero ali naredite po navodilih drugačen postopek. Večina brezzrcalnih kamer ima sistem stabilizacije preko tipala. Torej se tipalo ob pritisku premakne. Zato ga je potrebno zakleniti. Če se to ne naredi preko funkcije v meniju, je treba iz kamere vzeti baterijo.

Ko smo pri brezzrcalni kameri očistili tipalo, je dobro očistiti tudi svetlobni jašek ter bajonet na kameri in objektivu. Ker je tipalo odprto in delujoče tudi ob gledanju na motiv, je lahko vsak prašen delec usoden, da se zopet prilepi na tipalo. S tem vedenjem dodatni čopič in puhalka za prah hitro postaneta potrebna dodatna oprema.

Torej postopki pri kamerah DSLR in brezzrcalnih so različni. Pri slednjih še toliko bolj pomembni. Zato še enkrat poudarjam, da se pozanimajte za svojo kamero kako lahko pričnete s čiščenjem tipala. Postopek ni težaven, je pa treba točno slediti navodilom. Teh je objavljeno zelo veliko na kanalu YouTube.

 

Očistimo tipalo, svetlobni jašek in bajonet

Če imamo na tipalu prah, ki je zgolj malo prilepljen na njega, ga lahko iz tipala odpihnemo s posebno puhalko. Ta naj ima na vrhnjem koncu odprtino, da ko spustimo pritisk novi zrak pride v pihalko iz vrhnjega konca in ne povlečemo v pihalko izpihanega prahu. Če je prah prilepljen na tipalo bolj trdovratno, brez mokrega čiščenja ne bo šlo.

Preko navodil pripravite kamero na čiščenje. Zdaj lahko začnemo z uporabo kompleta VSGO. Odvijemo zaščito od palčke z že nastavljeno mehko krpico iz mikrovlaken. Odpremo priloženo tekočino in na rob krpice nakapljamo dve, tri kapljice tekočine.

S palčko potegnemo po tipalu od enega na drugi konec in poteg ponovimo v nasprotni smeri.

Zdaj s palčko očistite še robove v svetlobne jašku in bajonet na kameri in objektivu. Ne pustite, da kamera leži na hrbtu, s tem lahko padajo delci zopet na tipalo. Če čistite kamero DSLR, takoj po čiščenju tipala le to izklopite, da se zaklop zapre. S tem tudi dostop prahu do tipala in očistite še druge dele kamere. Pazite le, da se na kamerah DSLR ne dotaknete medlice, ki je na zgornjem delu jaška. Zrcalo pa lahko očistite.

Čiščenje prahu je opravljeno! Smo se rešili prahu? Ne vemo, to je treba sedaj preveriti.

Pritrdite objektiv na kamero, prižgite jo, nastavite programsko izbiro na A (Av) in nastavite zaslonko na f/22. Usmerite kamero v svetlo tonsko enakomerno površino, recimo belo steno ali v nebo in naredite posnetek. Ob povečavi le tega na zaslonu kamere ali na računalniškem zaslonu preberimo ali je so še kje opazna pike prahu. Če so te še izražene v večji meri, postopek čiščenja ponovite. Tokrat lahko očistite samo tipalo.

Ob preizkusu nisem imel težav, da bi se prah ne očistil že ob prvem čiščenju. Lahko pa, da ste prah nanesli zdaj na robove tipala in ga moramo še enkrat očistiti na tem koncu.

Prvo čiščenje bo z nekaj treme in bojazni, ali bomo poškodovali tipalo. Brez bojazni, čistite le stekleni, zaščitni del prednjega dela tipala. Z nekaj prakse bo šlo lažje. Ker je v kompletu 12 palčk in dovolj tekočine, si boste lahko že z enim kompletom večkrat očistili tipalo in pridobili izkušnje.

Sam veliko potujem po močno prašnih pokrajinah in puščavah Namibije, Omana in drugih dežel. S seboj na FotoPOTEP vedno vzamem tudi čistilni komplet. Nikoli ne veš, kdaj bo večji prah na tipalu in bo zelo moteč na fotografiji.

Čistilni komplet VSGO se mi odlično obnese. V njem pa je toliko paličic, da lahko tipalo po potrebi očistim tudi drugim.

Priporočam, da si za čiščenje vzamete tudi VSGO komplet s puhalko in setom za čiščenje leč (cca. 10€). Predvsem puhalka bo vedno dobrodošel pripomoček za čiščenje prahu iz svtelobnega jaška, tipala kot leč.

 

Za konec

Brez tega, da preberete navodila in preizkusite, kako se na kamerah DSLR odpre zaklop za čiščneje in zaklene sistem tresenja slike na brezzrcelnih kamerah ne bo šlo. To naj bo vaša prva vaja in skrb. Na YouTube je veliko filmov s prikazom kako očistiti tipalo z VSGO čistilnim kompletom. Za večino kamer je tudi predstavljeno kako kamero pripraviti na čiščenje.

Samo čiščenje je enostavno. Res pa, da boste na začetku rabili nekaj vaje in si tako pridobili izkušnje. Že po dveh, treh čiščenjih vam bo to postalo rutina. Saj ne, da se mora tolikokrat čistiti tipalo. Vendar nikoli se ne ve kdaj bo potrebno. Jaz vem, da na FotoPOTEPu vedno lahko pride do teh težav in sem na njih pripravljen. Vse bolj preizkušam brezzrcalne kamere in pri njih je težava s prahom še večja.

VSGO čistilni set za tipalo je na voljo za APS-C in polnoformatne kamere. Za prvega je cena 19€, za drugega 23€. Že cena za komplet je krepko nižja kot eno čiščenje na servisu. Vi pa imate možnost 12X očistiti tipalo.

VSGO čistilni komplet je na preizkus posodil Foto Klik.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com