Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 ED SDM – Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.03.2015 18:27
Stran:

Med kamerami DSLR je poleg dveh velikih Canon in Nikon ostal samo še Pentax. Bolj točno Ricoh-Pentax. Čeprav še niso predstaviti polno formatne kamere, za njo že obstaja nekaj odličnih objektivov.

Pentax se še ni odločil poseči v klasične goriščnice 70-200mm. Hobi in naprednemu fotografu vedno zmanjka nekaj dodatnih mm v ozkem kotu. Čeprav je objektiv Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 ED SDM podobnih mer kot Canon, Nikon, Sigma, Tokina 70-200mm f/2.8, oziroma njihove f/4 izvedenke, so se pri Pentax odločili za drugačnost. Podaljšali so razmerje med goriščnicama in svetlobno moč obdržali pri še vedno odlični f/4.

Objektiv sem vzel na preizkus z novo Ricoh-Pentax hobi DSLR kamero K-S2. Objektiv kot nova kamera sta odlično tesnjena za prah in vlago, zato sta mi kot nalašč prišla med fotografiranjem v puščavskem pesku. Obenem pa se je objektiv s svojimi mm in f, odlično izkazal pri hitrem fotografiranju "uličnih" portretov. 

 

Dilema f/2.8 ali f/4

Fetiš svetlobne moči in odprtih zaslonk ne popušča. Kot, da le to kaže na kakovost in uporabnost objektiva. Vedno je tako. Vsaka lastnost ima svoje prednosti in slabosti.
Svetlobna moč f/2.8 je še kako dobrodošla pri slabši svetlobi ali, ko želimo čim bolj kratke čase osvetlitve, še manj globinske ostrine. Vendar na koncu to tudi nekaj stane in predvsem težje je.
Pri f/4 je treba v slabi svetlobi dvigniti ISO za eno vrednost, če želimo enake čase osvetlitve. Vendar pa je objektiv cenejši in predvsem lažji.

Večkrat se objektivi 70-200mm uporabljajo tudi za fotografiranje portreta ali v studiju. Vedite, da še pri f/4 je lahko ostrega samo pol obraza. Tako da f/2.8 v teh primerih sploh nima prednosti.
Še največkrat je f/2.8 zaželena v poročni, športni in reporterski fotografiji. V drugih primerih motiva, je začetna f/4 povsem zadovoljiva zaslonka.
In cenovno. Pri nas dobimo objektiv Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 ED SDM za cca. 1200€. Nekje toliko bi Canon, Nikon uporabnik odštel za 70-200mm f/4.

 

Goriščnica, velikost, teža

Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 ED SDM je dolg 167,5mm, premer ima 82mm in težak je točno 1040g.

 

Konstrukcija, izdelava

Objektiv Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 ED SDM je sestavljen iz 15 leč, ki so postavljene v 13 skupin. Dve leči sta ED, ki poskrbita za tem manjši barvni odklon. Za čim manj odbojev od leč skrbi »Super Protect« anti refleksni nanos na lečah.
Ohišje objektiva je iz trdne plastične mase in aluminja, z dobro površinsko strukturo in v roki deluje zelo robustno. Objektiv je zaščiten tako za prah, vlago, dežne kaplje (Weathear sealed). Na objektivu je gumb za premik med ročnim in AF ostrenjem ter obroča za ostrenje in premik goriščnic. Tu je tudi skala s prikazom oddaljenosti. Ostrenje poteka preko notranjih leč, zato je lahko dovolj hitro in objektiv ne spreminja mer.

Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel. Najbolj zaprta zaslonka je f/32. Minimalno možno ostrenje je od 1.1 m. Sončna zaslonka je dodana. Navoj za filtre ima premer 76mm.

 

Bajonet (nastavek za kamero)

Bajonet je kovinski K-AF. Objektiv Pentax SMC DA* 60-250mm f/4 ED SDM je primeren prirejen za kamere polnega formata. Vendar teh Ricoh-Pentax še ne nudi. Na dosedanjih kamerah z manjšimi tipali (faktor izreza 1.5X) je ekvivalent goriščnice na proti 35mm kameram 90-375mm.

 

Ostrenje

Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu je hitri in tihi SDM motorček. Ostrenje je hitro in natančno.

 
Avtor: Matjaž Intihar

(Na strani  2 - Kakovost slike)

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com