Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Panasonic Lumix DMC-FS16 / Majhno, lahko, poceni vendar dobro

Avtor:Matjaž Intihar
26.05.2011 20:01

Uvod

Končno se je pri nas zbudil tudi Panasonic. Prihajajo kamere za test, nov distributer, predstavitve. Priznano veliko japonsko podjetje, ki deluje pod okriljem koncerna Matsushita je ob prihodu digitalnih fotokamer postalo zelo prodorno in eno izmed največjih ter najboljših ponudnikov. Panasonic kompaktne fotokamere so povsod po svetu postavljene ob bok Canon in Sony. Panasonic, ki ima ogromne izkušnje iz digitalnega video sveta, se je zelo hitro priljubil družinskim in popotniškim fotografom.
Menim, da ima danes Panasonic najboljšo plejado digitalnih kompaktnih fotokamer in da bo čez pet let prav Panasonic tisto podjetje, ki bo močno krojilo profesionalno 3D fotografijo kot 3D video. V video so že dolgo v sami špici. Če najdejo dovolj izkušenj, delajo na razvoju in patentih, pridobivajo hobi uporabnike, potem bo to podjetje v 3D fotosvetu lahko med vodilnimi tudi pri sami tehniki, ne samo sliki.

 

Uporabnost v praksi

Panasonic Lumix FS16 je postavljena v nižji cenovni razred kompaktnega razreda. Vendar nam že samo ohišje da vedeti, da ni kar tako in sam bi jo postavil kar v srednji razred. Zunanjost ohišja je iz tankega aluminija, dimenzije 94x54x19mm nakazujejo, da gre kamera v vsak srajčni žep, njena teža samo 121g pa, da ga ne bomo strgali.
Objektiv ima štirikratno razmerje med goriščnicami 28 - 112mm ekv.35mm. Zaradi posebne konstrukcije leč je izredno majhen. Na objektivu se razkazuje ime Leica. Ob kameri Panasonic Lumix FS16 takoj opazimo, da je kompaktna, odlično izdelana, tanka in lahka.
Na celem ohišju je samo devet nastavitvenih gumbov. Ob vklopu je za kompaktno kamero zelo hitro pripravljena za zajem posnetka. Panasonic Lumix FS16 je namenjena družinskim hobi fotografom, ki ne žele preveč nastavitev. Panasonic nudi popolno Ai avtomatsko rešitev, ki bo tem fotografom odlično reševala svetlobne težave.
Kamera uporablja SD pomnilne kartice, v njej pa je že vgrajeno 70MB notranjega spomina. Zaslon je velikosti 2,7 palca, ločljivosti 230.000 točk. Video zapis je HD (1280x720 točk 30 slik v sekundi).


Pod gumbom MODE so nastavitve za zajem slike. Ai program, Program z možnostjo dodatnih nastavitev, Lastna nastavitev, Slikovni programi in Video.


Vstop v razširjeni MENU.

 

Kakovost slike

Kljub kar 14M točkam je slika odlična. Seveda če na njo gledamo kot sliko iz kompaktne kamere. Sploh ne deluje, da je kamera v cenovnem razredu okoli 150€.


100 ISO


100 ISO (izrez 1:1)


1600 ISO


1600 ISO (izrez 1:1)

 

Za konec

Panasonic očitno nič ne prepušča naključju. Žal na našem trgu ta znamka ni razširjena, tako kot v tujini. Vendar sem mnenja, da ima najbolj enakomerno kakovosten kompaktni razred. Kamera Panasonic Lumix FS16 to samo dokazuje. Za malo denarja, dobite odlično izdelano, majhno, lahko ohišje, z odlično popolno avtomatiko (Ai). To pomeni, da kamero lahko uporabljate samo z dvema gumboma. Vklop, izklop in s prožilcem. No še zum sem pozabil. Torej tremi gumbi. Za vse ostalo bo poskrbela kamera.
Malo bolj zahtevni lahko zaide v programsko nastavitev in se preko menija sam igra z dodatnimi nastavitvami.
Poleg vsega pa je še slika odlična, če jo gledamo iz pogleda kompaktne kamere. In to tudi tistih najdražjih. Celo 1600 ISO obdrži dobro ostrino in barvitost.
Kamera Panasonic Lumix FS16 vsekakor zasluži pozornost pred vašim nakupom. Naj vas ne zavede, da pri nas Panasonic fotokamere niso dovolj poznane. Povsod drugod v tujini so povsem izenačeni s Canon in Sony. Ali bo kdaj tako tudi pri nas pa je odvisno od distributerja in trgovcev. Kakovost in odlična konkurenčna ponudba obstaja. To je vredno predstaviti. Naprej pa ni več moja domena.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com