Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus VG-110 / mali kompaktnež za 80 eur

15.01.2012 12:29

Na tržišču se že nekaj časa pojavljajo fotokamere, ki se uvrščajo v cenovni razred foto kamer pod 100 eur. Tokratni mali kompakt na testu Olympus VG-110, na otip in pogled ne deluje, kot da sodi v to družbo. Po velikosti je izjemno majhen, ohišje je kakovostno in trdno izdelano. Ni čutiti cenene plastike, kot pri večini fotokamer tega razreda.

Torej prvi vtis, ko sem fotokamero vzel iz embalaže je zelo pozitiven. V škatli poleg fotokamere dobimo tudi Li-Ion baterijo. Zunanji polinilec boste iskali zaman, saj se baterija polni kar preko USB povezave. Tako imamo možnost polniti baterijo tudi na raznoraznih napravah, ki imajo USB priključek in nismo omejeni samo na električne vtičnice. Ob vstavitvi baterije v foto kamero je čas tudi za vstavitev pomnilnega medija na katerega se bodo zapisovale naše fotografije. Olympus že nekaj časa uporablja najbolj razširjen tip spominskih kartic (SD pomnilne medije), ki so tudi najcenejši.

Ob vklopu kamere spoznamo tipične Olympus menije in tipično Olympus delovanje foto kamere. Ker so fotokamere tega razreda namenjene predvsem "point and shoot" fotografiranju (fotografiranju brez prenastavitev funkcij) lahko delujemo v povsem avtomatskem načinu ali pa izberemo katerega izmed prednastavljenih scenskih načinov fotografiranja (portret, pokrajina, šport, tekst, itd.). Nekoliko nenavadno toda zelo pozitivno za ta razred je, da nam kamera omogoča tudi "P" način fotografiranja (program) preko katerega lahko nastavljamo praktično vse parametre razen časa in zaslonke. To je pri bolj kreativnih/zahtevnejših uporabnikih še kako pomembno.

Odzivnost, enostavnost uporabe, ergonomija. To so točke katere je potrebno pohvaliti. Kamera se hitro vklopi in izostri predmet. Grajam lahko premalo natančen premik zuma. Zum ima premalo "vmesnih" točk. Ko želimo malenkost približati motiv je ta ena stopnja zumiranja prevelika, tako da nam ne uspe vedno na fotografijo zajeti tak kader, kot smo si ga želeli.
Preklop med načini delovanja fotokamere je hiter in enostaven. To je pri tem razredu fotokamer pomemben podatek. Tudi če fotografiramo v "P" načinu, lahko zadovoljivo hitro prenastavljamo nastavitve.

Ostrenje pri bližnjih motivih je hitro in natančno. Žal pa se z zumiranjem (daljšo goriščnico) kakovost fotografij poslabša. Objektiv nam nudi 4-kratno optično povečavo. Ko fotografirate v slabih svetlobnih pogojih se je (kot pri veliki večini foto kamer) bolje posluževati fotografiranja brez ali z minimalnim zumom. Večji kot je zum, hitreje bo stresen posnetek in tudi avtomatski fokusni sistem ni več tako zanesljiv.

Kakovost fotografij iz 12 milijonskega tipala, ki je vgrajen v Olympus VG-110 je prirejena gledanju fotografij na TV zaslonih, računalniških monitorjih in razvijanju fotografij do velikosti 13x18 centimetrov. V zajeti fotografiji je še nekaj maneverskega prostora za barvno korekcijo, a detajlov v zapisu ni toliko, da bi lahko fotografijo dodatno obrezovali ali pa ostrili.


Fotografija narejena na 1600 ISO. Fotografija ni barvita, na ozadju pa lahko vidimo pomanjkanje zapisa v prehodu barv na nebu.


Fotografija narejena v načinu popolne avtomatike.


Fotografija narejena v scenskem načinu "pokrajina". Barve so najbolj nasičene, foto kamera je zaslonko nastavila na vrednost f/10, tako da je ostrina kar se da po celotnem zajetem kadru.


Objektiv je dovolj širokokoten, da lahko nastane tudi avtoportret z ozadjem na fotografiji.


Zgornja fotografija je posneta z Olympusovo VG-110 foto kamero, spodnja pa z mobilnim telefonom iPhone 4. Obe fotografiji sta povsem neobdelani. Pri neobdelanih fotografijah lahko opazimo, da je fotografija iz Olympusa zelo pusta - brez kontrastov in barv....


...a to lahko hitro rešimo z dodatno obdelavo fotografije v enem izmed mnogih računalniških programih. To je obdelana zgornja fotografija iz Olympus VG-110 foto kamere. Iz fotografije posnete z iPhonom 4 žal zaradi premalo podatkov ne moremo potegniti nič več barv in kontrasta.


Tudi s samosprožilcem se da, ampak močno bi imeli olajšano delo če bi samosprožilec znal narediti več zaporednih fotografij hkrati.


Z malce obdelave v računalniških programih lahko dobimo izjemno lep zapis fotografije.

Zaključek

Olympus VG-110 priporočam vsem, ki želijo pri sebi imeti foto kamero za dokumentiranje vseh vsakodnevnih dnevnih stvari. Je že res, da imamo danes v vsakem mobilnem telefonu tudi foto kamero ampak te kamere še niso povsem dorasle namenskim foto kameram, ki so razvite samo za fotografiranje. Za ceno 80 eur dobimo foto kamero, ki ne ponuja samo boljše fotografije kot najdražji mobilni telefoni, ampak omogoča nam tudi optično približanje, za slabše svetlobne pogoje nam omogoča uporabo bliskavice, tako, da se za fotografske spomine še vedno priporoča s seboj nositi Olympus VG-110.

Žiga Intihar 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com