Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus PEN E-P3 / Prvo mnenje iz uradne predstavitve

Avtor:Matjaž Intihar
10.06.2011 20:38
Stran:

Ob preizkusu kamere iz micro 4/3 sistema Panasonic DMC-GF2 (test maj 2010) sem zapisal.
»Ko je Olympus leta 2009 predstavil kamero PEN E-P1 in sistem micro 4/3, si nisem bil na jasnem kaj z njim sploh želijo. Toda morali so narediti nekaj novega, drugačnega, saj Canon in Nikon dobesedno požanjeta vse med kamerami DSLR. Vsi ostali so obrobni igralci in sam razvoj stane preveč, da bi sploh lahko konkurirali.

Na prvi pogled te kamere izgledajo kot male kompaktne, le da imajo na ohišju nekam velik objektiv.
Ideja sistema je zanimiva, že dolga leta poznana in želena. Veliko tipalo, ki omogoča kakovost in izmenljivi objektivi. Tako v mali »škatlici« dobimo vse tehnične možnosti, katere nudijo kamere brez zrcal, obenem pa odlično sliko in možnost menjati objektive.
Sam si še danes nisem čisto na jasnem kako naj tem kameram sploh rečem. Po razmisleku naj bodo, »kompaktne kamere brez zrcala, z izmenljivimi objektivi«!

 

Predstavitev Olympus PEN E-P3

Konec junija je Olympus povabil vse evropske novinarje na Dunaj. Njihov namen je bil predstaviti novosti v micro 4/3 razredu. Povabilo pa ni bilo namenjeno samo predstavitvi in druženju, ampak eno izmed redkih praktičnih delavnic s kamero, ki še niti ni predstavljena javnosti. Torej Olympus nam je kamere Olympus PEN E-P3, dal v preizkus že pred uradno predstavitvijo javnosti in mnenja so se lahko ustvarila na povsem drugačen način, kot če v roke dobiš samo sporočilo njihove ekipe odnosov z javnostmi.


Pri Olympus ni treba korekture slike. Kamera v JPEG zapisu že sama poskrbi za tem večjo všečnost slike. Za tiste, ki si ne žele obdelave slike preko računalnika še kako dobrodošlo. Za bolj zahtevne je na izbiro RAW zapis.
Olympus PEN E-P3, ZUIKO 14-42mm, 1/125sek., f/5.6, ISO 200, 42mm.

 

Zakaj PEN?

Niti si nisem zastavljal tega vprašanja. Vsekakor pa mi je za sprehod po Dunaju odgovarjalo, da s seboj nimam nekaj kg opreme, ampak majhno škatlico in nekaj za DSLR razmere majhnih objektivov.


Olympus PEN E-P3, ZUIKO 14-42mm, 1/320sek., f/7.3, ISO 1600, 14mm.

In počasi sem spoznaval moč kamere Olympus PEN E-P3. Na prvi pogled novi PEN niti ne nudi nekih večjih novosti. Že prve tehnične lastnosti pa so v praksi pokazale nekaj prednosti. Zaslon je OLED, občutljiv na dotik. Ko je Kodak pred leti pokazal OLED zaslone so govorili o boljšem kontrastu kot bolj intenzivnih barvah. In res se izkaže da je tako. Zanimivo je pritisniti s prstom na zaslon, kamera izostri na tistem delu motiva in naredi posnetek. To funkcijo so povzeli po Panasonic.
Opazno hitrejše je avtomatsko ostrenje. Zdaj kamera izkorišča več točk za ostritev. Občutljivost sega vse do ISO 12600.


ZUIKO 17mm (34mm ekv.35mm)

Za micro 4/3 sistem obstaja že preko 20 objektivov. Ekvivalent goriščnice glede polnega 35mm formata je X 2. Tokrat so pri Olympus predstavili in dali na preizkus tudi 12mm (24mm ekv. 35mm) f/2 in 45mm (90mm ekv. 35mm) f/1.8. Obenem tudi ribjo (fish eye) predlečo.


ZUIKO 75-300mm (150-600mm ekv.35mm). S tem objektivom že izgubimo kompaktnost. Vendar goriščnica 600mm (ekv.35mm) govori sama zase.

Držanje kamere Olympus PEN E-P2 je povsem kompaktno in roke so stegnjene. Vendar niti ne moti, saj ohišje ni majhno, v glavi pa je treba takoj preskočiti misel na kamere DSLR in zaslon. Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti.


ZUIKO 12mm (24mm ekv.35mm). micro 4/3 objektive uporabljata Olympus in Panasonic.

Programske rešitve so popolne. Od kreativnih programov, popolne avtomatike, slikovnih programov, kot tudi filter učinkov. Lahko rečem »škatlica« za fotokuharje z idejami.
Meni z nastavitvami je dokaj klasičen Olympus in seveda kot se za Olympus že nekaj let spodobi je v slovenščini.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com