Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus OM-D E-M1 Mk III

04.06.2020 18:28

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Olympus je vedno prinašal inovacije. Včasih so zaradi prehitro predstavljenih novosti potegnili tudi ta kratko. V analogni tehniki so imeli odlične kamere SLR iz sistema OM, kateri pa je bil žal ukinjen kmalu po prihodu avtomatskega ostrenja (AF) in zadnje kamere Olympus OM-707 AF.

V digitalni tehniki so leta 2003 prišli nazaj z velikimi upi, predstavili so sistem E. V intervjuju mi je glavni inženir Toshiyuki Terada zagotavljal, da nikoli več ne bodo ponovili napake iz analognega AF sistema. A glej ga zlomka, točno to kar sem jim serviral v prvem vprašanju, se je zgodilo. E sistem kamer DSLR (članek - uradna predstavitel l.2003) je šel po sedmih letih po tihem v pozabo.

Vendar Olympusov duh je še tu in še vedno so polni inovacij. Fotografski trg so leta 2009 presenetili s kakovostnim zelo kompaktnim ohišjem, »velikim« tipalom iz sistema 4/3 in možnostjo menjave objektiva. Rodila se je kamera PEN (oziroma sistem m4/3), ki je tudi digitalna replika analogne kamere PEN iz leta 1966. Toda v tem sistemu ni bilo več zrcala, medlice in prizme. Zato se je na njih gledalo kot na kompaktne kamere z izmenljivimi objektivi. Rojen je bil sistem micro4/3, ki je osnova vseh današnjih brezrcalnih sistemskih fotokamer (CSC). Torej Olympus kot pionir v tem novem razredu lepo prenaša analogno tradicijo v digitalno.

Pri Olympus nam že dolgo nudijo tri kamere iz m4/3 sistema. OM-D E-M10, OM-D E-M5 in OM-D E-M1. Priključili so jim še najmočnejšo izvedbo Olympus OM-D E M1X, s katero bi radi prepričali tiste, ki potrebujejo najbolj vzdržljivo in zaščiteno ohišje ter hitrost dela in zajema. Želeli so, da se v brezzrcalni sistem doda zahteve reporterskih fotografov.
Obenem pa tudi nadgrajujejo prejšnje modele. Tako je tokrat predstavljeni model OM-D E-M1 dobil že svojo tretjo različico.

Tehnične specifikacije Olympus OM-D E-M1 MkIII

Tipalo - ločljivost /20.4MP 4/3 (Hi-Res do 80MP)
Procesor - Dual TruePic IX
AF -121 točkovni križni s kontrastnim in faznim načinom delovanja
AF - samostojna izbira širine in števila točk polja AF
AF - razpoznavanje in sledenje obraza z razpoznavanjem oči in objekta
AF – izostritev zvezd
Časi osvetlitve - 60sek. do 1/8000, elektronsko 1/32.000sek.
Zaporedno fotografiranje 60pvs brez AF in 18 z AF
Čas sinhronizacije - 1/250sek.
Vgrajen elektronski ND filter
Stabilizacija - 5 smerna, vgrajena IBIS, združljiva z OIS
IBIS – omogoča spremljanje zvezd, 80M točk posnetek
Zaslon - 3 pačni, 1M točk, vrtljiv
EVF iskalo - 2.3M točk
ISO - 200-25600 z možnostjo razširitve ISO 64
Video – 4K
Wi-Fi in USB-C (možno polnjenje)
Kartica – SD 2X (1X UHS II)
Velikost - 134 x 91 x 69 mm
Teža - 580g

 

Ohišje - Olympus OM-D E M1 MkIII

Olympus je leta 2007 predstavil model E-3, ki je kot prvi med vsemi kamerami DSLR imel ohišje, izdelano iz magnezijeve zlitine. Prvič smo dobili ogrodje kamere v enem kosu in z nizko težo. Obenem pa trdnost, da na ohišje lahko stopiš.

Tudi kamera Olympus OM-D E-M1 MkIII ima ohišje iz magnezije zlitine, ter vse vitalne dele zaščitene s silikonsko gumo. Torej je izredno vzdržljiv izdelek, kar potrebuje vsak napredenfotograf.

Ohišje Olympus OM-D E-M1 MkIII z merami 134 x 91 x 69 mm ohranja CSC kompaktnost. Večje držalo omogoča, da se kamero dobro drži v roki. Če dodamo še spodnje držalo, je držanje kamere odlično.

Gumbi na kameri so kakovostni in dovolj veliki za enostavnost prenastavitev med delom.

 

Sistem OM-D

Zaradi majhnega tipala iz sistema m4/3, Olympus lahko nudi zelo kompaktne objektive. Za enak kot zajema je goriščnica 2X krajša kot pri FF kamerah. Poleg kompaktnosti v teži in velikosti, nudijo še izredno svetlobno moč.

Ker so že pri prvi kameri E-1 iz leta 2003 naredili veliko odprtino bajoneta ob majnem tipalu, lahko naredijo povsem telecentrične objektive. Kdor bi rad sistem zelo kompaktnih mer in obenem objektive velike svetlobne moči, je Olympus OM-D sistem kot nalašč za njega.

 

Olympus OM-D E-M1 MkIII - V praksi

Kamera Olympus OM-D E-M1 MkIII je v nekaj detajlih nadgrajena verzije MkII. Razlika ni velika. Tipalo ostaja enako, so pa dodelali ISO, AF in stabilizacijo slike ter pohitrili delovanje z novim procesorjem. In nekaj dobrih ter mamljivih bonbončkov je tu.

Kar je meni še vedno najbolj všeč, je kompaktnost kamere in objektivov. Marsikomu zna kompaktnost OM-D sistema premagati željo po večjem številu točk in ISO.

Kot že omenjeno, funkcijski gumbi so dobro razporejeni in enostavno se jih da doseči. Olympus OM-D E-M1 MkIII nudi več dodatnih funkcij preko istih gumbov. Drugo funkcijo pa bo uporabljal predvsem tisti, ki se bo s kamero res odlično spoznal.

Meni je v slovenščini. Je zelo obsežen, z možnosto obilo dodatnih izbir, zato se je treba z njim dobro spoznati in predvsem vedeti, kakšno nastavitev smo izbrali.

Glede na to, da je kamera namenjena predvsem naprednim fotografom, je količina nastavitev dobrodošla lastnost.

Vrtljiv zaslon ima svojo prednost in je široko uporaben. Proženje kamere je tiho, nastavimo lahko povsem tiho delovanje. Zajem slike lahko nastavimo na 18 posnetkov v sekundi in do 60 brez delovanja AF. Možnost imamo celo nastavitve, da se zabeleži že nekaj posnetkov pred našim proženjem in nekaj za tem.

Fokusne točke lahko nastavimo poljubno, na eno, ali v večjem delu z lastnim izborom. V pomoč nam je še prenovljena funkcija sledenja obraza, oči in izbranega objekta.

Ostrenje je za kamero razreda CSC hitro in natančno. Nisem imel veliko težav ne pri objektih, ki so bili iza kakega motečega elementa, recimo vej, trave, kot ne pri hitro premikajočih se objektih v zraku.

Olympus OM-D E-M1 Mk III ima poseben AF način za izostritev zvezd. S pomočjo stabilizacije imamo omogočeno fotografiranje zvezd iz roke.

Kamera ima reži za dve SD pomnilni kartici. Ena reža omogoča uporabo hitrejših UHS II.

IBIS (notranja stabilizacija) omogoča narediti več posnetkov, jih združiti in dobiti fotografijo ločljivosti 80M točk. Omogoča spremljanje zvezd. V sodelovanju z IS v objektivu omogoča stabilizirano sliko za 7 stopenj daljšimi časi.

 

Kakovost slike

Tipalo m4/3 ima svoje prednosti in težave že od vsega začetka. Toliko je manjše, da ima zgolj 20M točk, a so le te toliko zgoščene, da je pri ISO 1600 šum opazno močnejši kot pri kamerah z večjimi tipali.

V veliki večini primerov 20M točk zadostuje. Le redko kdaj izdelujemo velike povečave. Res, da imajo Olympus objektivi visoko svetlobno moč, s tem je treba kasneje poseči po visoke ISO. Pa vseeno. Kdor visoki ISO potrebuje v najvišji kakovosti, se za to zmogljivo kamero ne bo ozrl.

V ostalih primerih, pa je kakovost slike odlična.

 

Za konec

Kamera Olympus OM-D E-M1 MkIII nudi zelo veliko. Razen ločljivosti tipala in posledično skromnem ISO celo največ, kar sodobni sistem CSC zaenkrat nudi. Robustnost, hitro delo,elektronske pripomočke za razpoznavo objektov, spremljanja zvezd, doseganje visoke ločljivosti in odličen ter najširši sistem PRO objektivov so lastnosti, da ji lahko rečemo, da je to odlična brezzrcalna kamera.

V hobi fotografiji je še vedno na prvem mestu razmišljanje o ločljivosti tipala. Toda, večina svoje fotografije objavlja na spletu ali predstavi v manjših povečavah. Velika večina ne objavlja plakatov. Zato je o tej kameri za premisliti, ali ne bi bila lahko tudi vaša izbira. Kdor potrebuje širok sistem CSC in predvsem kompaktnost ter robustnost, potem Olympus nudi največ. Kamera Olympus OM-D E-M1 MkIII je še en odličen izdelek. Le dilemo glede manjšega števila točk in ISO mora vsak sam pri sebi razrešiti. Potrebujemo to ali ne? Nam kompaktnost, širina in cenovna prednost celotnega sistema da več, kot večje število točk in višji ISO?

Vsekakor ima Olympus s sistemom m4/3 dobro tržno nišo.

Popotni fotograf, ali tisti, ki potrebuje predvsem kompaktnost in trpežnost opreme, obenem pa nerad menja objektive, si lahko izbere zelo kompakten in kakovosten objektiv 12-100mm f/4 (24-200mm ekv.35mm). Na voljo je tudi 12-200mm (24-400mm ekv.35mm).

Kamera Olympus OM-D E-M1 MkIII in sistem PRO objektivov, ti da misliti.

Kamero je na test posodil / 3A foto&video

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com