Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2.8 PRO - Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.05.2015 16:04
Stran:

Objektiv ED 40-150mm f/2.8 PRO je bil preizkušen na e-FotoPOTEP Namibija maj 2015.

 

Uvod

Olympus nam je leta 2003 predstavil svoj sistem 4/3 (kamera Olympus E-1). Tako se je po desetletjih brez kamer z izmenljivimi objektivi, vrnil med ponudnike le teh. Toda njihov sistem je bil premalo drugačen, predvsem pa zaradi majhnega tipala s preslabo kakovostjo slike v višjem ISO. S tem prednost manjših in svetlobno bolj močnih objektivov ni pokazala prave uporabniške prednosti.
Leta so tekla, Olympus je umaknil svoj sistem 4/3 in takoj predstavil novost, ki je povzeta iz 4/3. Niso spreminjali tipala in kakovosti ohišij, na kamerah PEN so samo skrajšali globino svetlobnega jaška, v kamerah OM-D, so namesto zrcala, medlice in prizme dodali EVF iskalo. S tem so pridobili na prostoru v svetlobnem jašku in rodil se je sistem mikro 4/3. Le ta je zastavonoša današnjega razreda kompaktnih kamer z izmenljivimi objektivi ali krajše kamer razreda CSC (compact sistem camera). Članek, CSC kamere na pohodu!
Sistem m4/3 in celoten CSC ima krajše razmerje med tipalom in zadnjo lečo objektiva. S tem je kamera lahko še manjša, opazno manjši so tudi objektivi. In danes Olympus prav z objektivi kaže svojo revolucionarno zasnovo. In ne malo fotografov se že odloča vstopiti v svet teh močno "elektronskih" kamer, pri katerih se klasična mehanika že v celoti umika.

V široko bazo odličnih objektivov je Olympus že dodal tudi zum objektiv za tiste, ki potrebujejo ožji kot zajema in dobro svetlobno moč. Objektiv Olympus 40-150mm f/2.8 PRO ED ima zaradi manjšega tipala ekvivalent goriščnice na proti 35mm kameram kar 80-300mm. In, če sedaj pogledamo še svetlobno moč f/2.8, vidimo, da mu ni para. Obenem je objektiv majhnih dimenzij in teže. Serija PRO pove, da je objektiv narejen iz najboljših materialov. Zaščiten je tako za prah, pesek, vlago kot dežne kaplje. Če boste prebrali še mnenje o sami kakovosti zapisa...

Konstrukcija, izdelava

Objektiv Olympus 40-150mm f/2.8 PRO ED je sestavljen iz 16 leč, ki so postavljene v 10 skupin. Kar osem leč je iz najboljših materialov, ki poskrbijo za dodatne popravke napak kot, sferična aberacija, barvni odklon, vinjetiranje...
Ohišje objektiva je iz trdne plastične mase in aluminja, z gladko površinsko strukturo. V roki deluje zelo robustno. Na objektivu je samo en gumb in dva obroča.
L-fn gumb nam lahko služi za prednastvitev ostrine in kadarkoli se lahko s pritiskom na gumb povrnemo na izbrano oddaljenost.
Obroč pri prednji leči je ožji in služi za ročno ostrenje. AF/M ostrenje vklopimo/izklopimo s premikom obroča. Če vidimo skalo s številkami oddaljenosti smo v ročnem načinu ostrenja. Če skale ne vidimo delujemo v AF načinu. Ta način premika funkcije mi je bil edini moteči element na tem objektivu. Večkrat sem po nerodnosti prijel kamero v torbi ali ob delovanju tako, da sem nevede izklopil AF.
Obroč za premik med goriščnicami je na sredini objektiva in je širši. Oba obroča tečeta gladko in z dovolj upora, da smo lahko natančni in hitri.

Tako pri ostrenju kot pri spremembi goriščnice se dolžina objektiva ne spreminja.
Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel. Najbolj zaprta zaslonka je f/22. Minimalno možno ostrenje je od 70 cm. Sončna zaslonka je dodana in je tudi malo samosvoja. Uporabljen je poseben sistem, da lahko z delnim vrtenjem zaslonko pospravimo na objektiv. V bistvu dobrodošla rešitev, da nam ne zaseda veliko prostora v fototorbi. Vendar zaradi tega sistema je zaslonka vsaj 2X težja od klasičnih.

Navoj za filtre ima premer 72mm. Kljub ozkemu kotu zajema in svetlobni moči f/2.8, objektiv ohranja zelo kompaktne dimenzije (79mm x 106mm) kot s težo zgolj (880g).

Bajonet (nastavek za kamero)

Bajonet je kovinski. Objektiv Olympus 40-150mm f/2.8 PRO ED je prirejen za kamere m4/3, katerega uporabljata Olympus in Panasonic.

Ostrenje

Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu je hitri in tihi SWD motorček. Ostrenje je hitro in natančno, saj se za ostrenje uporablja manjši notranji sklop leč.

 
Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com