Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus M.ZUIKO Digital 12-40mm f/2.8 MSC

Avtor:Matjaž Intihar
15.03.2014 19:05
Stran:

S kamerami OM-D, so prišle tudi drugačne zahteve. Na kamerah PEN, ki nimajo iskala, je kot osnovni zum objektiv, Olympus najprej ponudil "plastični" 14-42mm f/3,5-5,6. S kamero OM-D E-M5 (test) smo dobili optično bolj zmogljiv in konstrukcijko močnejši 12-50mm f/3,5-5,6.

Vendar želje naprednih fotografov so bile večje. In s kamero OM-D E-M1 (test) so predstavili želeni objektiv. Ta želja je bila predvsem odprta zaslonka, da bi se lažje kontroliralo ostrino po globini slike. Kajti kamere m4/3 razreda imajo 2X manjšo goriščnico za enak kot zajema kot kamere DSLR. Zato si izkušen fotograf še kako želi močno odprtih zaslonk.

Objektiv Olympus M.ZUIKO Digital 12-40mm f/2.8, je zaradi odlične svetlobne moči prinesel možnost dodati neostrino v ozadje, ob fotografiranju bližnjih motivov in fotografirati v slabših svetlobnih pogojih. V primerjavi s polnim 35mm formatom je kot zajema enak objektivu 24-80mm. Objektiv Olympus M.ZUIKO Digital 12-40mm f/2.8, je izdelan iz najboljših materialov, zato je trden, zaščiten proti prahu, vlagi, ima odlično optično kakovost in svetlobno moč. Postavili so ga v novi, PRO razred objektivov.

 

Videz, velikost, teža

Objektiv Olympus M.ZUIKO Digital 12-40mm f/2.8, je še vedno ohranil kompaktnost kljub večji svetlobni moči. Dolg je 84mm, premera ima 70mm. Težak je 382g. Premer za filter je 62mm.

 

Konstrukcija

Ohišje je iz kombinacije trdne plastike in aluminija. Na zunaj je v celoti iz hladne kovine in je pravo nasprotje plastičnim objektivom. Takoj ti da občutek trdnosti. Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni, obroča za ostrino in goriščnice lepo tečeta.
Objektiv je sestavljen iz 14 leč, ki so postavljene v 10 skupin. Dve leči sta z visokim lomnim količnikom (HR), dve sta asferični, Dve sta leči ED omogočata čim manjšo barvno aberacijo. Olympus je želel čim bolj izničiti napake leč. Zaslonka je sestavljena iz 7 lamel.

 

Bajonet

Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan.

 

Ostrenje

Avtomatsko ostrenje deluje preko mikro motorja. Ker so leče v objektivu lahke, je ostrenje hitro in tiho.
Obroč za ročno ostrenje teče odlično in z ravno pravim odporom. Objektiv omogoča ostrenje iz oddaljenosti 20cm.
Za ročno ostrenje potisnemo obroč in pokaže se sotritvena skala, ter izklopi se AF.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com