Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus E-520 - dvojni zum kit

Avtor:Matjaž Intihar
24.07.2008 18:16
Stran:

 

O kamerah DSLR Olympus je bilo že od modela E-1 naprej veliko zapisanega in predstavljenega (KLIK). Olympus je zaradi neobremenjenosti s klasičnimi analognimi SLR kamerami lahko zastavil celoten sistem drugače. Tako so edini s povsem lastnim pristopom, 4/3 sistemom. Odločili so se za drugačen, svež koncept, ki ima svoje prednosti in tudi slabosti. Njihovo tipalo je močno manjše od tipal drugih proizvajalcev. Manjše tipalo jim omogoča več prostora v notranjosti, s tem so lahko kamere manjše, prav tako objektivi. Ker so objektivi prirejeni za digitalna ohišja (ne izhajajo iz analognih časov), so že na začetku naredili medsebojno povezavo in objektivi vračajo informacijo o poziciji leč, zaslonke ter s tem omogočijo, da že program v kameri odpravlja določene znane napake. Ne samo pri tej, tudi pri drugih pionirskih tehničnih lastnostih danes konkurenca kopira Olympus. Kot prvi so že leta 2003 rešili problem prahu na tipalu. Kar je konkurenci vse do leta 2007 motilo spanec, je Olympus rešil s pomočjo ultrasoničnega (zvočnega) sistema. Prav tako so z modelom E-330 v letu 2006 predstavili novost v kamerah DSLR. E-330 je kot prva omogočala pogled na sliko ne samo preko iskala, ampak tudi preko zaslona. Predhodnica E-510 velja za prvo kamero, ki je imela v sebi vključene danes vse glavne moderne tehnične pripomočke. Ti so, protiprašni sistem, stabilizacija slike in pogled na motiv preko zaslona. Obenem je kamera nudila še obsežen meni z množico lastnih nastavitev in kot še danes edino podjetje med kamerami DSLR, menije v slovenskem jeziku.


Kamera je za ta razred narejena iz dobrih materialov in tudi dobro izdelana.

Tako sem zapisal na koncu preizkusa glede kamere E-510.
»Olympus je s kamero E-510 že pokazal nove trende in potrebe v kamerah vstopnega razreda. Prav zanima me, če bodo nove kamere konkurenčnih podjetij tudi nudile že takoj všečno obdelano fotografijo iz kamere in pogled na motiv preko zaslona. Za hobi fotografa vsekakor odlična rešitev, da mu ni treba vsakega posnetka še dodatno obdelovati. Sistem samo čiščenja tipala se je pri Olympus že od začetka (kamera E-1, l.2003) odlično izkazal in ga zdaj že nudi tudi Canon. LivePreview funkcija, ki jo je prvi v kamerah DSLR ponudil prav Olympus, je tudi že dobila posnemovalce. Canon jo je dodal kar v svojo najnovejšo profesionalno kamero EOS 1D MkIII. Olympus se je odločil posnemati Minolto in dodal v E-510 še stabilizacijo slike preko tipala. S tem so zaokrožili ponudbo v celoto. Nobena druga kamera v tem trenutku ne nudi toliko tehničnih pomagal, ki so fotografu lahko v veliko pomoč. Prav zaradi teh dodanih lastnosti menim, da se je Olympus povsem ustalil in potrdil v svetu kamer DSLR. Tudi s ceno niso pretiravali, sploh če pogledamo kaj vse nam E-510 nudi. Seveda nakup kamere DSLR ni tako enostaven kot kompaktne kamere. Tu se odločamo za sistem. In če ste že uporabnik enega sistema (z več dodatne opreme) ni lahko preiti na drugega. Če pa se šele odločate za svoj sistem, ali pa menjate analogno kamero za digitalno mimo Olympus sistema 4/3 ne morete. Nudi že zadovoljivo širino sistema in v letošnjem letu ga bodo nadgradili z novimi objektivi s hitrim ostrenjem ter z novo kamero višjega polprofesionalnega razreda. Kar pomeni, če čez leto, dve E-510 ne bo več zadovoljevala vaših fotografskih potreb, boste tudi v vašem sistemu lahko skočili v višji razred kamer.«


Pregled nad gumbi ter nastavitvami je dober. Vrtljiv gumb olajša delo, vendar je zame na nepravem mestu in pri hitrem delu sem imel kar nekaj težav s spremembo zaslonke, časa osvetlitve ali korekture osvetlitve. Poudarek na hitrem delu, ko si vajen dela z E-3.

 

In tudi pri novi kameri E-520 nimam veliko več za dodati. Mere so ostale enake, prav tako oblika. Opazen je vrtljiv gumb na zgornji strani kamere in večji zaslon, sedaj 2,7 palca. Kamera je še malo hitrejša, zdaj omogoča 3,5 posnetka v sekundi.

 

Ker med kamerama ni večjih bistvenih sprememb, se v podrobnejši opis gumbov in menija ne bom spuščal, saj je vse že opisano v preizkusu kamere E-510 in si lahko podrobnejši opis lahko preberete tu (KLIK).


Li-Ion baterija je enaka kot v E-3. Omogoča nam posneti okoli 500 posnetkov, kar je več kot zadovoljivo za kamero tega uporabniškega razreda.


Olympus nam omogoča uporabo xD in CF pomnilnih kartic. xD kartico uporabljajte samo kot rezervo. Delo z njimi je zelo počasno glede na zmožnosti kartic CF.

 

Tudi v sami kakovosti fotografije nisem opazil razlik. Če sem že kamero E-510 zelo pozitivno ocenil kot kamero za vse tiste, ki svojih slik ne želijo obdelovati v računalniških programih, ni mnenje za E-520 povsem nič spremenjeno. Kot sem zapisal pri preizkusu E-510, velja za E-520.
»Hobi fotografi (ti so sedaj v večini) so s pomočjo obeh (E-410) novih Olympus kamer rešeni računalnika in dodatnih obdelav.


V kit kompletu dobite drug objektiv. Sam pa sem kamero preizkušal tudi z vrhunskim ZUIKO 12 - 60mm.


4/3 sistem ima notranji del od zrcala do tipla zelo majhen. Dobra lastnost zaradi možne kompaktnosti kamere kot objektiva, a lahko slabost za najbolj zahtevne zaradi "malega" števila točk za največje povečave in predvsem majhnih goriščnic in s tem povezanim razmerjem globinske ostrine. A kot poudarjeno za zahtevne fotografe.


Ko se enkrat kamere privadimo, so osnovne nastavitve hitro pri roki.


Zaslon je velik 2.7 palca in z dobro ločljivostjo 230.000 točk. V močni svetlobi se nam pregled nad sliko močno zmanjša. Vendar to ni domena samo tega zaslona, kamere.

Kamera je le namenjena hobi fotografu in njeno kakovost tudi glejmo iz te smeri. Predvsem pa na kakovost slike lahko v veliki meri vpliva znanje fotografa in posledično pravilne nastavitve kamere, ter kakovost objektivov. Zato o kakovosti zapisa, rokovanju s kamero, funkcijah, uporabniški vrednosti več ob prikazanih fotografijah.«


Komplet, ki lahko marsikaterega hobi fotografa prepriča. V enem kompletu (dvojni zum kit) imamo na voljo kot zajema od 14 - 300mm (ekv. 28-600mm 35mm). Kamera kot optika hobi fotografa ne bosta razočarala. Sama slika v večini primerov ne potrebuje dodatne računalniške obdelave kar je lahko večini hobi fotografom še dodaten plus. Seveda se od kompleta ne pričakuje superiornosti, a kamera kot objektiva sta odličen kompromis in kot rečeno vredno ogleda in uporabe za hobi fotografa.

Več ob fotografijah, ki so bile posnete s kamero Olympus E-520 in objektivi ZUIKO 12-60mm, 70-300mm in 7-14mm na daljšem potovanju. Tako sem dobil ob kameri E-3 najboljše izkušnje kaj kamera zmore, do kje lahko dobro služi in komu je namenjena.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com