Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus Camedia C-5000 / test

Avtor:Matjaž Intihar
25.10.2003 15:53

Oblika kamere je samosvoja. Ali te takoj pritegne ali nikoli. Vendar C-5000 ima svoje argumente ZA.

Ob novo zapadlem snegu smo v Sloveniji že dobili novo digitalno kompaktno kamero Olympus Camedia C-5000. Sama kamera na zunaj, kot v tehničnih podatkih ni nič posebnega. Digitalna kamera kot kamera. RAZEN, tistega kar me je pritegnilo. Ima odličen oprijem. No vsaj za mojo roko. Če vas niti ime Olympus in dober oprijem ne pritegneta, potem je tu še nekaj zanimivih podatkov. 5.0 milijonov točk, 3X-ni optični zoom, možnost uporabe dodatne bliskavice, Li-Ion baterija, velik TFT zaslon in množico programskih nastavitev. Tudi nastavitev v menujih je veliko. Za vse, ki pa ljubite še vedno iskalo; tudi to ima še vedno svoj pomen v tej kameri. Kar presenetljivo lepo se da z njim iskati motiv.

S kamero sem se sprehodil po mestu, jo preizkusil v temi ob uporabi bliskavice, oziroma preizkusil vse za kar je kamera namenjena. Njen glavni namen pa je, da jo ima družinski fotograf vseskozi ob sebi ali celo v roki, saj se kamera dobro zlije z njo. Kakovost slik je dobra, število točk pa omogoča tudi večje povečave ali izrez. Prav z možnostjo operiranja z večjim številom točk nam C-5000 pri izrezu doprinese še nekaj več goriščne razdalje. To pa tudi nekaj šteje. In če že imate Olympus-ovo bliskavico, tudi njo lahko uporabljate. C-5000 ima nastavek za njo.

5.0 milijona točk, 3X-ni optični zoom (38 - 114 mm), možnost pritrditve dodatnih leč itd...

Tudi od zadaj je kamera oblikovno samosvoja. Toda tako kot od spredaj ima tudi zadaj dodatno izbočeno držalo za prst. Kamera zelo dobro leži v roki. Tudi gumbi, ko enkrat spoznate njihovo pozicijo, so hitro dosegljivi. Ekran TFT je velik, slika vidna tudi ob močni svetlobi. Presenetljivo dobro pa je iskalo. Sicer ga v tej kameri s samo 3X-nim zoomom niti ne potrebujemo. Je pa za marsikaterega fotografa pri nakupu še vedno pomembno kako izgleda pogled skozi iskalo. je le vajen filma in šele po nekaj dnevih ta fotograf ugotovi, da malo iskalo res ne potrebuje več.

Množica nastavitev za osvetlitev in možnost uporabe dodatne bliskavice. To kamero že lahko uporabite za bolj zahtevno fotografiranje.

Kamero se zelo lepo drži v roki. Oprijem je odličen. Seveda je oprijem odvisen tudi od vaše roke, toda vsi ki so jo prijeli so se strinjali da so z ergonomijo držala tako spredaj kot zadaj tu zadeli v polno.

Super makro nam omogoči približanje motivu na 5 cm, 15 sekund ekspozicije fotografiranje tudi v svetlobno slabih pogojih. Kamera nam omogoča tudi nestisnjeno obliko zapisa TIFF. Vprašanje je, ali ne bi bilo bolje uporabiti RAW zapis, saj bi tako pridobili na velikosti in hitrosti zapisa podatkov na spominsko enoto. Toda mislim, da ta kamera ni namenjena samo fotografom, ki premorejo računalnik in s tem možnost RAW pretvorbe. Tudi vsi fotolaboratoriji ne premorejo vseh RAW pretvornikov. Torej če se že potrebuje nestisnjen zapis, bo tudi TIFF dober. Mene osebno moti ob vseh bonbončkih samo možnost nastavitve najvišje občutljivosti 320 ISO, saj je zaslonka pri najdaljši goriščni razdalji samo 4.8 in samo uporaba xD kartic. Le te so še premalo razširjene, da bi bile poceni, pa tudi vsak čitalec kartic jo še ne sprejme. Torej je treba dokupiti tudi CF adapter za xD kartice. Kot večina digitalnih kompaktnih kamer nam tudi C-5000 zaradi majhnosti optike in goriščne razdalje omogoča zaprtje zaslonke samo do vrednosti 8. To pa je ob močni sončni svetlobi premalo. Še sploh, če kamera premore najkrajši osvetlitveni čas samo 1/1000 sekunde. V dobro pa šteje, da je Li-Ion baterija že zraven, prav tako polnilec. Za pravilno oceno o količini svetlobe pa lahko izkoristimo tudi spot merjenje.

Olympus Camedia C-5000 je vsekakor kamera višjega kompaktnega razreda, ki nam omogoča večje povečave ali izreze vaših posnetih fotografij. Kar pomeni, da je zoom v tej kameri lahko tudi 10X-ten, če sliko na format 10 X 14 cm izrežete v računalniku ali vam to opravi fotolaborant. In slika bo še vedno kakovostna.

Kdor si želi zmogljivo kamero, v tem razredu majhnih dimenzij naj si C-5000 le ogleda. Sicer je ohišje iz plastike. Toda spoštovani roko na srce. Koliko kompaktnih kamer pa smo do sedaj poznali, da so se uničile zaradi plastike. Do sedaj jih je prej povozil čas. Pa tudi temu nebi rekel tako. Moj filmski mju zoom kljub plastiki že deset let kljubuje vsem udarcem. Zadnjega sem mu zadal, ko sem prešel v celoti na digital. Pa kljub vsemu še vedno deluje. In verjamem, da bo čez nekaj let še vedno. Torej plastika gor ali dol. Pomembno je kako s kamero rokujete. Verjamem pa, da če boste plastično kamero že kupili, boste z njo lepo ravnali. Torej vas zna celo preživeti. Če ne tehnologija v kameri, pa njeno plastično ohišje!

Ne pričakujte od te kamere nemogočega. Ne morete menjati objektivov, ni vsemogočnega 10X-nega zooma. Tudi globinske ostrine ni lahko kontrolirati. Toda zajeti motiv ob pravem času se da. In zakaj? Ker imate lahko to kamero vedno pri roki. Pet milijonov točk pa vam je garancija, da boste lahko naredili tudi večjo povečavo ali izraz.

Kamera tudi v popolni temi s pomočjo aktivnega fokusa pravilno izostri in vgrajena bliskavica odlično opravi svoje delo. Zunanje dodatne bliskavice nisem imel možnosti preizkusiti.

Tudi v kontra svetlobi, se s pomočjo korekture osvetlitve, kar nam C-5000 omogoča da zadovoljivo posneti motiv. Na sliki ob iztočasnem preizkusu C-5060. Tudi ta preizkus bo kmalu objavljen.

S C-5000 boste na izletu, potovanju ali čisto običajnem sprehodu našli množico zanimivih motivov. Večino fotografij s kompaktno kamero opravim kar s Programsko nastavitvijo. Merjenje svetlobe po celotni površini ESP dobro opravi svoje delo, tudi ko je motiv zelo kontrasten.

Še malo drugačen pogled na fotografijo. Zanimivih motivov je kolikor želite.

S C-5000 v roki boste spoznali, da se da posneti marsikateri zanimiv motiv.

Tudi sneg, ki je te dni pobelil naše kraje C-5000 odlično oceni. Velika bela površina zna zmesti tudi kakovostnejše SLR kamere. C-5000 je dobro ocenila svetlobo. Sneg osvetljen od direktnega sonca ima lepo risbo in njegova barva je pravilno bela. V senci pa je sneg modre barve. To ni napaka WB nastavitve. Sneg v sencah je moder zaradi odbite modre barve neba. Če bi v senci poizkušal z WB nastavitvijo izničiti hladni modri ton, bi bil sneg na soncu močno rumenkast.

C-5000 je primerna tudi za popotnike. Problem pa je enak kot pri vseh digitalnih kamerah. ENERGIJA. Ni malo popotnikov kot tale dva mlada popotnika iz Švedske, ki še vedno vse zanimivo posnamejo na film. Zato vedno poudarjam. Že ob nakupu digitalne kamere dokupite rezervno baterijo. Zvečer jih potovanjih polnite. Čez dan praznite. Ali obratno, če je vaš ritem drugačen. Baterije pa se da polniti tudi v lokalih, muzejih, foto trgovinah itd. Izkoristite te možnosti.

Če je 114 mm goriščne razdalje premalo, pa pomaga veliko število točk. Tako lahko naredimo večjo povečavo ali izrez. C-5000, 114 mm, povečano na 30 x 40 cm in narejen sredinski izrez.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com