Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Z8

12.05.2023 19:36

Novi brezzrcalni fotoaparat polnega formata Nikon Z 8 prinaša vodilne foto- in videografske zmogljivosti Nikonovega paradnega modela Z 9 v lažjem in manjšem ohišju, hkrati pa je pravi ustvarjalni naslednik zrcalnorefleksnega fotoaparata D850. Gre torej za popolni hibridni fotoaparat za ustvarjalce, ki želijo lažje ohišje za delo iz roke ali vpetje fotoaparata v različne nosilce ali stabilizatorje. Z 8 je tudi prvi Nikonov brezzrcalni fotoaparat z dvema priključkoma USB-C, kar omogoča hiter prenos datotek ali fotografiranje na daljavo ob sočasnem polnjenju. 

Ohišje Z 8 tehta le 910 g (približno) in je za 30 % manjše od modela Z 9 ter za 15 % manjše od modela D850. Z 8 je zmogljivo orodje za videoposnetke in fotografije, saj z ločljivostjo 45,7 milijona slikovnih točk in izvorno ločljivostjo videa 8,3K odpira nešteto ustvarjalnih možnosti. Zloženo slikovno tipalo tipa CMOS in procesor EXPEED 7, ki sta enaka kot v fotoaparatu Z 9, zagotavljata osupljivo kakovost slike, kar ustvarjalcem zagotavlja največjo prilagodljivost pri vseh oblikah dela. Nikon je razvil od zadaj osvetljeno zloženo slikovno tipalo tipa CMOS polnega formata, da lahko zagotavlja ultravisokoločljivostno kakovost slike in hkrati najvišjo hitrost odčitavanja podatkov na svetu, kar skupaj z elektronskim zaklopom praktično povsem odpravlja slikovna popačenja, ki so posledica počasnejših odčitavanj. Slikovni procesor EXPEED 7 omogoča izjemno hitro, zmogljivo in natančno samodejno ostrenje, brezhibne videoposnetke in visoke hitrosti neprekinjenih zaporednih fotografiranj. Sposoben je z veliko hitrostjo obdelati zapletene izračune za AF, prepoznavati subjekte in meriti svetlobo ter ločeno obdelovati dvojni tok podatkov iz sestavljenega slikovnega tipala. Del tega toka je namenjen zapisovanju posnetkov, del pa fotografovemu nemotenemu nadzoru kadra v elektronskem iskalu EVF.

Novi Z 8 videoposnetke zapisuje z ločljivostma 8K ali 4K ter se ponaša s številnimi funkcijami, ki omogočajo nadzor nad shranjevalnima prostorom in časom. Uporabniki lahko tako interno videosnemajo 12-bitne posnetke v surovem zapisu RAW in delajo z Nikonovimi datotekami N-RAW, ki so po velikosti za polovico skromnejše od datotek v formatu ProRes RAW HQ. Pri fotografiranju v interni obliki 8.3K/60p N-RAW ali 4.1K/120p ProRes RAW HQ se v fotoaparatu ustvarijo vzporedne datoteke v polni visoki ločljivosti. Za ustvarjalce vsebin HDR ta fotoaparat zajame 10-bitne fotografije v formatu HEIF in 10-bitne videoposnetke v formatu HLG.

Pri fotografiranju lahko fotografi izkoristijo velik dinamični razpon, Z 8 pa se lahko pohvali tudi s prilagodljivimi hitrostmi neprekinjenega zaporednega fotografiranja s hitrostjo do neverjetnih 120 posnetkov na sekundo z aktivnima AF/AE in brez zatemnitve iskala. Namenske funkcije uravnavanja barvnih in tonskih vrednosti ter podrobnosti kožnih tonov in polti portretnim fotografom omogočajo optimiziranje slikovnega zapisa pri fotografiranju portretov.

Sistem samodejnega ostrenja AF je podprt z globokim učenjem za natančno zaznavanje in sledenje ljudem, psom, mačkam, pticam, avtomobilom, letalom ... Način ostrenja z zaznavanjem ter prepoznavanjem subjektov AF deluje celo v svetlobnih pogojih, primerljivih z vrednostjo –9 EV, in sicer tako za videoposnetke kot fotografije. Oči ostanejo ostre, tudi če se motiv hitro premika ali je obrnjen z glavo navzdol. Obrazi bodo izostreni, tudi če je prizor močno osvetljen od zadaj.

Kot že omenjeno, so v Z 8 Nikonovi inženirji vgradili dva ločena priključka USB-C, prvega za hiter prenos podatkov ali oddaljen nadzor nad fotoaparatom in drugega za neprekinjeno napajanje, novinec pa nudi tudi dvojno režo za spominske kartice za prilagodljivo fotografiranje in shranjevanje posnetkov. Ločena sta tudi zaslonska vmesnika za videosnemanje in fotografiranje, medtem ko se zaslonski vmesnik pri fotografiranju v vertikalnem položaju ustrezno zasuče.

Manjše in lažje ohišje nikakor ne žrtvuje zanesljivosti in robustnosti. Z 8 ima profesionalno zaščito pred vremenskimi vplivi in enako odpornost na mraz in temperaturne razlike kot Nikonova paradna fotoaparata D6 in Z 9, kar zagotavlja zanesljivo delovanje tudi pri nizkih temperaturah vse do -10 °C. Tudi za fotoaparat Z 8 so na voljo objektivi NIKKOR Z za kreativno izpolnitev sleherne vizije in vsakršen cenovni razred, ekosistem novega fotoaparata pa še dodatno krepi raznolika dodatna oprema partnerskih proizvajalcev, ki zagotavljajo vse od stabilizatorjev slike do mikrofonov in številnih drugih dodatkov.

Nikon Z 8 bo na prodajnih policah od 25. maja po priporočeni ceni 4.599 evrov (ohišje), v kompletu z objektivom NIKKOR Z 24-120mm f/4 S pa za 5.549 evrov. Nikon je ob Z 8 razvil novo večfunkcijsko baterijsko držalo MB-N12 (399 EUR), ki ga je mogoče uporabiti pri fotografiranju v vertikalnem položaju ali za izboljšavo ergonomije pri delu z večjimi in težjimi telefoto objektivi, ter električni napajalnik EH-8P (59,99 EUR).

Nikon.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com