Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon Z fc - “Z” iz “F” legende

04.10.2021 20:24
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Kdor ima tradicijo in to tako s katero jo lahko okarakteriziramo z besedico “legenda”, potem jo lahko po svoje predstavi in trži. Seveda tistim, ki to tradicijo in te “legende” poznajo. Tem fotografom zna biti nova Nikon ponudba zanimiva.

Tisti, ki se ne ozirajo nazaj, kaj je bilo! Tisti, ki so premladi in izkušnje ter bodoče “legende” spoznavajo z danes najbolj sodobnimi napravami! Tisti, ki jih “staro” ne zanima! Tisti, ki ne priznavajo “legend”! ... Vsi ti se z nečim, kar izhaja iz preteklosti in je daleč stran od trenutne želene logike, nekako ne strinjajo. Po njihovo je taka tehnika, njena predstavitev, cena, povsem nerazumna. Kako le naj bo, ko nekaj kar je novo, gledajo le z očmi želene zadnje tehnike in ne neke nostalgije!

Med nami “old boys” fotografi, ki smo uporabljali še kamere SLR v zlatih letih analogne tehnike, je ime Nikon nekaj posebnega, če tudi njihovih kamer nismo uporabljali. Samo profesionalni modeli F (od leta 1959) in njegove kasnejše izvedenke, so lahko nosile ime Nikon. Ostale kamere tega podjetja so imele ime Nikkormat.

Šele leta 1977 so se vse njihove kamere združile pod ime Nikon in poleg modela F, smo dobili še eno “legendo” Nikon FM. Ta kamera je dala navdih in obliko za brezzrcalno novost Nikon Z fc. Z njo bi Nikon ljubitelji, ki še poznajo “legende” analognega sveta in katere digitalna tehnika brezzrcalnih kamer še ni povsem prepričala, le našli sebi primerno tehnološko “novo” kamero.

Že v skupini kamer DSLR, so ponudili “legendo” z novo tehnologijo. Pri kameri Nikon Df sem zapisal. “To je to! To je želel Nikon. Samo oni (Leica na drug način) lahko zaradi izredno široke baze zvestih fotografov izdelajo nek “nerazumni” model, ki nikakor ne more prepričati še tako zagrizenega Nikon novodobnega pripadnika. Tisti fotograf, ki je imel ali poznal modele FM, FE in FM ali celo model F in je še danes v dvomih kaj delati z D4 ali D800e, je dobili na trgovske police tehniko in obliko, ki pomaga, da “duša zopet zapoje” ter se tako lažje vklopi v digitalni svet!”

 

Kamera Nikon Z fc

Če je Nikon z DSLR Df želel vstopiti med napredne fotografe in je v kamero dal zmogljivo tehniko, so se pri brezzrcalni Z fc odločili, da jo predstavijo hobi fotografom. Čeprav se tu poraja že prva primerjava.

Nikon FM je bila kamera namenjena naprednim in profesionalnim fotografom. Torej so v bistvu samo posegli po oblikovni primerjavi.

Pogled na ohišje Z fc te takoj prepriča ali pa odvrne. In spet smo tam. Starejši ljubitelji in uporabniki Nikon kamer, ki iz svojih “F” kamer sem ter tja pobrišejo prah, takoj dobijo orošeno oko in že pripravljajo mesto na polici ob “starejših” analognih predhodnicah.

Novodobni uporabnik Nikon kamer ob videnem Z fc samo debelo pogleda. Njemu čudna oblika, tehnika podobna Z50 in cenapod1000€, da vedeti, kaj je Nikon s tem modelom želel.

To je model kamere za pravega dolgoletnega ljubitelja, ki bo z njim lažje prešel na brezzrcalne kamere. In iz tega pogleda, oziroma kot tako Z fc tudi ocenjujmo.

 

Ohišje - Nikon Z fc

S to kamero je Nikon posegel med ljubitelje Fujifilm kamer, ki nudijo retro obliko in nastavitvene gumbe. Ohišje nima velikega držala. Je bolj ostrih linij in večina glavnih nastavitev poteka preko vrtljivih gumbov. Glava kamera za katero se skriva EVF iskalo pa je pri Nikon Z fc skoraj povsem identična tisti iz analogne kamere FM. Tu je tudi glavna primerjava z “legendo”. Prinaša pa ta oblika lahko za koga slabost. V glavi ni bliskavice.

 

Nastavitve - Nikon Z fc

Vrhnji del kamere je povsem retro. Vrtljivi gumbi, ki spominjajo na kamero FM nudijo nastavitev ISO, časov ter programov in korekturo osvetlitve.

Za nekaj drugačnosti poskrbi LCD zaslonček, ki nam kaže izbrano zaslonko. Zadnji del kamere pa je klasično digitalen. Vse nastavitve so možne tudi preko zaslona.

 

Delovanje - Nikon Z fc

Kamera je namenjena hobi fotografu. Je dovolj hitra in zmogljiva, obenem nudi napredne nastavitve, za katere nam ni treba posegati na zaslon ali v meni kamere. Kdor ni vajen vrtljivih nastavitvenih gumbov, bo sprva potreboval nekaj prakse. Vendar ker bo po kameri z veseljem posegel fotograf z bogatimi izkušnjami iz analognega sveta, si bo z njimi takoj na ti.

 

Kakovost fotografije in videa

Za hobi fotografijo nudi tipalo dovolj točk, kakovostno sliko in možnost uporabe visoke občutljivost z nizko izgubo kakovosti. Hobi fotograf le redko izkoristi RAW zapis in JPEG zapis je lepo barvno korigiran, da ni potrebe po nadaljni obdelavi.

Video zapis je možen v 4K ločljivosti. Tu je dobro vedeti, da kamera Nikon Z fc nima vgrajene stabilizacije slike. Zato je treba izbrati objektiv s stabilizacijo ali uporabiti stojalo.

 

Uporaba v praksi

Kamera Nikon Z fc se v bistvu le po ohišju razlikuje na proti kameri Z50. Vendar meni osebno Nikon Z fc prav s svojo obliko deluje veliko bolj resno.

Lažje se poistovetim z nastavitvenimi gumbi na Z fc, kot z nastavitvami preko zaslona na Z50. Prav lepo je delovati s kamero in izbirati dobro vidne nastavitve.

Kljub temu da ni držala, se kamero lepo drži v roki ker je lahka. Hobi fotograf je niti ne bo uporabljal s težkimi objektivi, da bi bilo majhno držalo premalo. AF deluje hitro, točke lahko spreminjamo tudi preko dotika na zaslonu. Kar 11 posnetkov v sekundi zagotavlja, da ujamemo hiter motiv v želenem trenutku.

Tehnični podatki - Nikon Z fc
Tipalo - ločljivost / 20.1M APS-C
Procesor - Expeed 6
AF - 209 točk
Časi osvetlitve – 30 sek. do 1/4000, Bulb
Zaporedno fotografiranje – 11pvs
Stabilizacija – ni vgrajena
Zaslon – 3 palčni, 1.04M točk, premikljiv
EVF iskalo – 2,36M točk
ISO – 100 – 51,200 (razširjeno 204.800)
Video – 4K 30svs, FHD 120svs
Priključki – micro HDMI, USB-C, USB polnjenje
Kartica – 1X SD
Velikost – 134.5 x 93.5 x 43.5 mm
Teža – 445g
 

Za konec

Kamera Nikon Z fc nudi drugačnost. Ta se izrazi predvsem v obliki. V bistvu so APS-C kamero Nikon Z50 dali v retro ohišje in tako Z fc približali vsem tistim, ki še vedo kaj je nudila Nikon analogna tehnika. Res, da analogne ni veliko, da oblikovno kaže na to zgolj nastavitveni gumb za čase in programe ter prednji del glave kamere. Toda ljubitelju Nikon kamer bo to dovolj.

Marsikdo je zaradi njemu prijaznih nastavitev pogledal k Fujifilm kameram. Zdaj je Nikon dodal med že kar široko paleto brezzrcalnih kamer še Z fc. Ta je na videz takoj drugačna in prav to šteje. Obenem je zelo zmogljiva za hobi fotografa in ne bo mu treba razmišljati ali bi potreboval kamero iz še višje stopnice.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com