Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D5300 / Mini nadgradnja (test)

Avtor:Matjaž Intihar
13.01.2014 13:03
Stran:

Nikon je zelo dejaven med kamerami DSLR. Hitro menjajo nekatere modele. Med njimi so po samo enem letu model D5200 zamenjali z D5300. Razlika pa niti ni opazna na prvi pogled, oziroma jih niti ni veliko.

 

Ohišje kamere Nikon D5300

Ostaja majhnih dimenzij 125x98x76mm in je v merah skoraj identična predhodnici D5200. V primerjavi z D5200 se je teža zmanjšala za kar 75g in znaša z baterijo zgolj 480g.
Ohišje je iz prijetne plastične zmesi, držalo je gumasto, prav tako zadnji del kamere, kjer držimo palec. Gumbov na kameri ni veliko (21), se pa vidi, da je kamera bolj namenjena tistim, ki kamere in njenih dodatnih funkcij ne bodo izkoriščali veliko. Ti fotografi, bodo raje posegli po D7100.
Ob oceni ohišja lahko zapišem, da je zaradi dokaj majhnih dimenzij in nizke teže še kako dobrodošlo za vse, ki si ne žele večjih, težkih fotokamer. Za večjo moško roko je ohišje Nikon D5200 lahko premajhno, toda vedno obstajajo kompromisi. Med nami je vse več fotografinj, te pa si žele kompaktnost tudi v svetu kamer DSLR. Nikon D5200 je glede na zmožnosti cenovno dovolj ugodna, majhna in lahka kamera. Vas to kot hobi fotografa zadovolji? Če ja, potem je držanje v roki drugotnega pomena. Še vedno je tako, da proizvajalci večja ohišja z več tehnike postavijo v višje cenovne okvire.

 

Hitrost delovanja

Ob vklopu je kamera v trenutku pripravljena na delovanje. Ostrenje je hitro, s kamero lahko delujemo s petimi posnetki v sekundi.

Kljub vklopljeni funkciji čiščenja tipala ob vklopu in izklopu kamere, se na zaslonu napis za delovanje tresenja tipala ne vidi. Za to poglejte v meni, če imate to funkcijo vklopljeno, po tem pa se o delovanju sistema čiščenja ne obremenjujte več.

Baterija

Baterija je nova, EN-EL14a. Lahko pa se uporablja tudi EN-EL14, ki jo poznamo iz D5200. Kamera D5300 omogoča GPS in WiFi funkcijo. GPS močno troši energijo in, če ga boste uporabljali je rezervna baterija potrebna. Če pa imate funkcji izklopljeni, naj le popotniški fotograf še razmišlja o rezervni bateriji.

Nastavitve na kameri

Funkcij preko gumbov na kameri ni veliko, menim pa, da jih je za večino hobi fotografov povsem dovolj, ali še celo preveč. Na tečajih in drugih druženjih opažam, da velika večina izkorišča popolno avtomatiko ali slikovne programe.
Glede na to, da je kamera Nikon D5300 že več kot samo vstopni model ima še vedno povsem zadosti nastavitev. Za že malo bolj zahtevne je še kako dobrodošlo, da lahko hitro pridemo do korekture osvetlitve (+/-), ki je zraven prožilca. Na funkcijski gumb (Fn) lahko izberemo eno izmed funkcij, recimo ISO.
Pod njim je še gumb za premik med enim ali več posnetki v sekundi ali uporabo samosprožilca. Gumb za predogled motiva na zaslonu (Lv) je dobro postavljen, kar omogoča hiter preklop in začetek snemanja videa.

 

Iskalo

Je prenovljeno, solidno svetlo in z vsemi potrebnimi informacijami. Pogled skozi iskalo pokriva 95% motiva s sedaj večjo 0.82 kratno povečavo. Ker je slika v iskalu dokaj majhna priporočam vsem, ki imate očala, da se navadite fotografirati brez njih. Saj, če ne boste oko prislonili k iskalu niti videli ne boste celotne slike kot samih operativnih številk v spodnjem delu iskala. Na desnem vrhnjem delu iskala imate vrtljivi gumb za nastavitev dioptrije. Vstopnim in hobi fotografov je treba kar poudariti za kaj je ta gumb nad iskalom, saj na tečajih opažam, da ima marsikdo neostro sliko, če tudi ne nosi očal.

Zaslon

Je tudi nov, večji s 3.2 palca. Odlične ločljivosti 1 milijon točk. Je vrtljiv, kar nam pride še kako prav pri video snemanju. Ni občutljiv na dotik, tako da funkcije še vedno upravljamo izključno preko gumbov.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com