Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D3s / Prvo mnenje iz predstavitve St. Andrews

Avtor:Matjaž Intihar
14.10.2009 11:31


Video predstavitev iz predstavitve kamere Nikon D3s, St. Andrews Škotska

V škotskem mestecu St. Andrews, ki velja za Meko vseh igralcev golfa, je Nikon predstavil svojo novo profesionalno reportersko fotokamero. Če je fotokamera D3 nudila vrhunski napredek, je D3s njeno nadaljevanje, ki nudi nekaj izpopolnjenih ter na novo dodanih tehničnih rešitev.


Kamero Nikon D3s je predstavil g.Koichiro Yamada, generalni direktor Nikon Evropa. Tehnične lastnosti kamere pa g. Rober Cristina.

Kje so novosti?

Novo je tipalo, ki še vedno nudi 12.1M točk, vendar so dodali nove predleče in algoritme, ki omogočajo, da je tipalo izredno občutljivo in da je obdelana fotografija vrhunske kakovosti tudi pri do sedaj neverjetnih občutljivostih.
Z novim tipalom je kamera pridobila realnih ISO 12800. In ob prvih fotografijah lahko rečem, neverjetno. Kakovost je dejansko odlična. Kameri so dodali celo tri elektronske višje občutljivosti H1, H2 in H3. In ker so tudi algoritmi prenovljeni ima kamera tako odlično urejen šum, da je za določene objave možna uporaba slik z občutljivostjo (pazi) ISO 102.400 (ne ni tipkarska napaka). V kamero D3s so dodali še sistem čiščenja tipala.


Preizkusne kamere še niso kazale prave identitete.

Video zapis vse bolj prihaja v fotokamere. Že decembra l. 2007 sem v članku "Zadnji EOS" podal mnenje, da ga profesionalni fotografi, oziroma uredniki portalov potrebujejo. Nikon je bil s kamero D90 prvi. Še vedno pa Nikon vztraja na ločljivosti 1280x720 točk in ne polni 1920x1080 točk. Očitno le to Nikon hrani za naslednjo kamero. V video načinu lahko tudi izkoriščamo ISO H3.
Kameri so dodali hitro Lv nastavitev za hitrejši vklop video zapisa in desno ob objektivu gumb za vklop/izklop video zapisa. Še vedno pa video lahko snemamo samo pet minut in če prožimo posnetek se video zapis ustavi. Video zapis je progresiven in omogoča da katerokoli sličico izmed 24 v sekundi ločljivosti 1280x720 točk vzamemo kot klasično bitno datoteko t.j. fotografijo.


Gumb Lv se je približali prstom in s tem omogočili hiter preklop v video način.

V video načinu so glede hitrosti izboljšali tudi AF sistem in v dobri svetlobi se to glede Nikon D90 opazi. Vendar v zelo slabih svetlobnih pogojih še vedno le z veliko težavo izostri in Nikon čaka še kar nekaj dela, da bo AF v LiveView načinu izenačen s klasičnim. Gumb Lv za vklop predogleda slike na zaslonu so zaradi hitrosti prestavili na zadnji del kamere.


Treba se bo navaditi, da tudi profesionalni fotograf na motiv gleda preko zaslona. V video načinu nam odlično služi stereo mikrofon.

Od vtičnikov je dodan mini HDMI priključek ter priključek za stereo mikrofon. V iskalu vidimo masko ob izbrani drugačni izrezani sliki. Poleg možne uporabe DX objektivov in formatu 1.5X, lahko izbiramo še 5:4 format in novi izrez 1.2X. Ob uporabi DX formata kamera deluje s kar 11 posnetki v sekundi. Tiho proženje je tudi prenovljeno in še tišje.

Nikon D3s ima močno povečan notranji pomnilnik. Sedaj se lahko namesto 18 RAW posnetkov v medpomnilnik shrani kar 42 RAW posnetkov polnega FX formata.

Že tako odličen 51 točkovni AF sistem so še dodatno izboljšali. Sistem Multi-CAM3500FX ima 15 križnih točk in zaradi boljšega razpoznavanja kontastov izboljšane performance glede sledenja motiva. V načinu LiveView je hitrost ostrenja izboljšana za 30% naproti D3. Seveda pa AF sistem še vedno ni superioren in zmožen ujeti vsak želeni detajl ali premikajoč predmet. V AF delovanju se skriva za inžinerje še kar precej možnosti za opazen napredek.

Expeed procesor omogoča RAW (NEF) datoteke hitro in kakovostno procesirati v JPEG. V D3s je mogoče hitro uporabiti naslednje nastavitve slik: stiskanje JPEG, velikost, nastavitev beline, izravnava osvetlitve, nadzor slike, zmanjšanje šuma, barvni prostor in nadzor vinjetiranja.

Na sami kameri pri hitrem ogledu ohišja ni opaziti dodatnih sprememb glede D3. So pa na podlagi želja fotoreporterjev zamenjali zadnji večnamenski gumb in kontakte. Sedaj ga je mnogo lažje uporabljati v hladnem vremenu in ob uorabi rokavic. Večji je tudi gumb za pritrditev baterije. Zamenjali pa so tudi barvo za puščico kako odpreti baterijo (zelena), da ni več podobna s funkcijo format (rdeča). Za nastavek bliskavice so dodali gumasto zaščito.


V St. Andrews smo imeli na voljo več kamer D3s.

Zaključek

Nikon D3s ima nekaj novih zelo uporabnih lastnosti. Profesionalna kamera ne potrebuje lepotnih sprememb ali tehničnih bonbončkov. Te kamere potrebujejo predvsem spremembe v uporabniški vrednosti. Z opazno višjo občutljivostjo, video zapisom, možnostjo shraniti posnetek iz videa kot JPEG, sistemom čiščenja tipala, opazno večjim notranjim pomnilnikom, procesiranjem RAW preko kamere, hitrejšim LiveView proženjem in ostrenjem so pri Nikon kameri dodali to kar si današnji profesionalni uporabnik želi. Nikon je s kamero D3s Nikon uporabnike razveslil dvakrat. Prvič, nova kamera res nudi uporabne novosti in jo bodo veseli vsi tisti, ki jih potrebujejo, oziroma je njihova D3 že krepko iztrošena. Drugič, marsikateri Nikon uporabnik pričakuje nižjo ceno za D3 in predvsem več rabljenih D3 za primerno ceno.


Nikon D3s in ostala oprema na preizkusu.

V prvem druženju s kamero Nikon D3s lahko rečem, da je Nikon naredil nov korak naprej in da so Nikon profesionalni uporabniki lahko zelo zadovoljni, da se Nikon tako hitro odziva na njihove potrebe. Video postaja vse bolj uporaben in predvsem želen. Že decembra 2007 sem podal v članku "Zadnji EOS" , da bo video nujen tudi za profesionalnega fotoreporterja. Uredniki si pač želijo tudi nekaj sekundni izsek dogodka v samem video načinu. Nikon je pohitel z video zapisom v kameri Nikon D90. S kamero Nikon D3s je sedaj tudi fotoreporter dobil možnost snemanja videa. Nikon se odločil za nižjo ločljivost 1280x720 točk, vendar z možnostjo progresivnega zapisa, kjer je vsaka izmed 24 sličic, slika zase.
Še izboljšan AF je odličen. Še vedno pa si fotografi želimo več predvsem v načinu razpoznavanja in spremljanja bližnjih manjših premikajočih motivov.
Slika iz D3s je odlična. Iz pogleda fotoreporterskega dela in objav vrhunska, odlična tudi pri ISO 12800 in z minimalnimi izgubami v H1 in H2 izbiri občutljivosti.


Odlična uporabniška vrednost visoke občutljivosti. Levo ISO 800 (1/4sek.) Sredina ISO 12800 (1/60sek.) Desno ISO 102.400 (1/500sek.). V slabših svetlobnih pogojih lahko dosegate zadovoljivo kratke čase osvetlitve. Vse do ISO 12800 bo le majhna izguba kakovosti slike. V H1, H2 in H3 pa se začenjajo izgubljati detajli. Vendar bo fotoreporter vklopil H3 (ISO 102.400) saj bo slika za revijo še vedno zadovoljivo kakovostna. Bolje imeti jo z nekaj manj kakovosti kot sploh ne fotografirati!


Z Nikon D3s se marsikaj da. Ni vedno vse v rokah fotografa. Če tehnika ne omogoča, potem je pot do takega posnetka veliko težja.

Zdaj samo še čakamo na znano dejstvo iz že omenjenega članka "Zadnji EOS". Čez en teden bo tudi Canon predstavil novo profesionalno reportersko kamero. Zaradi znanih težav s kamero 1D MkIII se je že marsikatera agencija odločila zamenjati sistem za Nikon. Če novi Canon zopet ponovi kakšno izmed napak, potem je Nikonu D3s ne samo odprta pot k svojim uporabnikom, ampak bodo "rdeči" na mah želeli čimprej zamenjati sistem. No tega si sam niti ne želim, konkurenca mora obstajati v dobro fotografov. Vendar, Nikon D3s je pokazal nove mejnike in z njim lahko samo pridobijo. Izgubiti ne morejo.


Preizkus HD video in stereo zvok z dodatnim mikrofonom.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com