Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

 

 

Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX - Test

Avtor:Matjaž Intihar
03.10.2014 18:30
Stran:

Za konec

Ali je prav, da ima objektiv Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX tako visoko ceno, ki se pri nas giblje okoli 1800€? Ima odlično ohišje, končno izdelavo, na koncu še tehnično kakovost zapisa tudi z visoko ločljivo Nikon D810. Vendar novi AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX (test) ima zaradi prirejenosti na nova visoko ločljiva tipala prednost. Tako v enaki, ali celo boljši kakovosti zapisa in mnogo bolj prijazni ceni. Podobno velja tudi za njuna konkurenta Sigma 35mm f/1.4 DG HSM (test).
Tako da danes prednosti f/1.4 objektiv ne izraža. Kdor ta objektiv ima, ga bo še dolgo s pridom uporabljal. Kdor se zanima za nakup objektiva s to goriščnico, naj pogleda in preizkusi tudi Nikkor ED f/1.8 ED izvedbo. Za tiste, ki želite še več, se pričakuje novo ED izvedbo 35mm f/1,4. Svetlobna moč je še vedno "fetiš", ki vleče.

Sam sem bil tudi z izvedbo f/1.4 zelo zadovoljen. Vsekakor na kameri D810 daje drugačen občutek kot manjši in lažji f/1,8. Vendar samo to ne šteje.
Kupec je tisti, ki bo odločil kateri objektiv je trenutno odličen za nakup. Tako v ceni, kot kakovosti zapisa ima prednost AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX (test). Vendar nima svetlobne moči f/1,4. Komur ta razlika veliko pomeni in je pripravljen veliko več odšteti za objektiv, naj f/1.4 tudi izbere.
Ko bo prišel na police novi 35mm f/1.4, bo najbrž razlika v kakovosti zapisa na sproti f/1.8, zopet na njegovi strani. Kolikšna in ali bo upravičila visoko razliko v ceni ter ali se splača čakati, pa?

 


Na Nikon objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:

AF-S (Auto Focus Silent) oznaka za objektive z vgrajenim hitrim in tihim motorčkom SWM (Silent Wave Motor) in so edini primerni za kamere, ki nimajo več motorčka v kameri kot Nikon D3200, D5100 in D5200
G (Genesis / Gelded) objektivi, ki nimajo več obroča za ročni premik zaslonke in prenos za motorček v kameri
DX oznaka za objektive, ki so prirejeni za kamere z manjšimi tipali (lahko jih nastavite tudi na kamere s polnim formatom (FX) vendar bo kamera upoštevala manjši zajem
VR (Vibration Reduction) sistem za stabilizacijo slike
AF-D (Distance) sistem za razpoznavanje oddaljenosti, ki deluje s 3D-Matrix sistemom. Ti objektivi ne delujejo v načinu AF s kamerami Nikon D3200, D5100 in D5200.
D ED (Extra Low Dispersion) - objektivi iz serije AF-S in G imajo vgrajeno/e posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
SIC (Super Integrated Coating) premaz za čim manjšo refleksijo svetlobe od leč
N (Nano Crystal Coat) način nanosa antirefleksijskega premaza z izredno drobnimi delci (nano) in večplastnim nanosom
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com