Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Nikon AF-S DX 18 – 200mm f/3.5 – 5.6 G IF ED VR II / Test

Avtor:Matjaž Intihar
03.01.2009 10:22
Stran:

Na začetku svoje fotografske poti, si veliko hobi fotografov želi boljšo kamero. To naj bi bila kamera DSLR in predvsem objektiv, ki naj bi jim služil v vseh namenih. In ob vse večjem vstopu kamer DSLR med hobi družinske in popotniške fotografe se je tudi Nikon odločil ponuditi jim objektiv iz megazum razreda. Megazum objektivi neodvisnih proizvajalcev Sigma in Tamron so le prevečkrat bili prodani ob samem Nikon ohišju.

Novembra 2005 je Nikon predstavil svoj prvi megazum objektiv. Ne malo uporabnikov Nikon kamer DSLR je bilo navdušenih in so se odločili za njegov nakup. Kljub krepko višji ceni, so se mnogi raje odločili za originalni Nikon in ne neodvisni Sigma ali Tamron. Na našem forumu smo kaj kmalu predstavili, da predvsem v širokem kotu Nikon 18-200mm izraža močno kromatsko aberacijo in razen imena, cena tega objektiva ni upravičevala njegov nakup.

Nikon se je napak objektiva zavedal in ker ga želi ponuditi tudi uporabnikom kamer višjega DX razreda, so se odločili objektiv tehnično prenoviti in omogočiti, da bo slika višje kakovosti tudi ob uporabi kamer s tipali višje ločljivosti.

Videz, velikost, teža

Po videzu, velikosti kot teži, sta si s starim objektivom povsem podobna. Na prvi pogled je sedaj opazen drugačen napis VR. Iz rdečega je spremenjen v zlatega in na levem delu objektiva je dodatni gumb za zaklepanje objektiva. Novi gumb na objektivu (18mm LOCK) skrbi, da je v poziciji objektiva na 18mm le ta zaklenjen in se ne iztegne v daljši položaj, kar je še kako dobrodošlo med nošnjo kamere in objektiva za vratom. To funkcijo lastniki prejšnjega objektiva še kako pogrešajo. Velikost objektiva ostaja enaka 77x96.5mm, teža novega objektiva pa je za 5g večja, 565g.

Konstrukcija

Ohišje objektiva je kompaktno, narejeno iz dobrih materialov (trdna plastika in trda guma). Sestavljen je iz 16 leč, ki so razporejene v 12 skupin. Dve ED leči in tri asferično brušene skrbijo za čim manjše razprševanje svetlobe, novi premazi na lečah za čim manj odbojev med njimi, VR sistem za redukcijo tresenja in AF-S sistem za hiter in tih premik leč ter s tem ostrenje. Premer za filter je 72mm.

 

Bajonet

Nastavek za pritrditev objektiva na kamero je kovinski, na zunanji strani je guma, ki preprečuje vdor prahu, vlage in vodnih kapljic v notranjost.

Ostrenje

AF-S način ostrenja preko hitrega in tihega motorčka je za popotniškega in družinskega fotografa zadovoljivo hiter in natančen. Ostrenje samo je odvisno tudi od kamere in nastavljenega načina ostrenja s številom točk, njihovega delovanja, kot izbiro AF-S ali AF-C delovanja. (Več o delovanju AF)

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com