Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Minolta Dimage G400 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
20.12.2003 16:40

Ohišje spominja na IXUS 400. Zaščitna vratca pa na mju 400.

Minolta je po združitvi s Konico zajela nov ustvarjalni veter v svoja zgodovinsko bogata popisana jadra. Oblikovno nekoliko futuristični model kamere Z1, z 10X zoom objektivom dobro kaže konkurenci zobe. Zaenkrat se njihovi najzmogljivejši kameri A1, še ni treba bati konkurence Sony 828. Xt pa je tudi toliko samosvoja kamera, da ima svoje zadovoljne kupce in uporabnike. Edino modeli iz najnižje serije E mi ne kažejo nič pretresljivo inovativnega, da se z njimi konkurenca ne bi mogla bosti za kupce s plitvejšo denarnico.

Tokrat pa so predstavili majhno kompaktno kamero Dimage G400, ki mi kaj hitro kaže, da je Minolta v navezi s Konico. Zelo podobni so konikini modeli Revio. Vendar pa je tokrat napis na kameri Minolta fotografu bolj znan. Dimage G400 bi na hitro opisal takole. Pogledate IXUS400, iz spomina potegnete še Olympus mju 400, poizkusite se približati kompaktnosti Pentax optioS in rojena je kamera Dimage G400. In zgoraj naštete podobnosti ali primerjave niso mišljene v negativnem smislu. Lahko rečem, da vas G400, kar hitro pritegne, da kamero vzamete v roke. Predvsem občutek trdnosti in hladne kovine ti da dober občutek. Kot že zgoraj omenjene konkurentke, tudi G400 premore tipalo s 4 milijoni točk in poleg trdne plastike še nekaj aluminija.

Če ste že kdaj fotografirali z omenjenimi konkurenčnimi kamerami, se tudi z G400 v trenutku spoznate. Baterija je Li-Ion. Je že priložena v kompletu, prav tako polnilec. Reži za spominski kartici sta dve. Sedaj že tudi Minolta sprejme Sony MemoryStick. Ni iz trde zvita trditev, ki so mi jo podali predstavniki Samsunga, da bo MemoryStick prevladal med karticami. Kot ste najbrž že opazili so se kar krepko znižale cene MS, kartice z oznako PRO pa že zmorejo veliko hitrost zapisa in predvsem shranjevanje večje količine podatkov. Vendar pa je v komplet poleg G400 priložena SD spominska kartica. Sprva sem se malo jezil, ker mi k preizkušeni kameri niso priložili zmogljivejšo kartico od priložene 16MB. Pa sem se hitro ohladil. Saj ni kriv uvoznik. Ampak jaz sam. Kakšnega preizkuševalca pa se grem, če ne premorem niti spodobno zmogljivih SD ali MS kartic.

Ko sem v kamero vstavil napolnjeno baterijo je sledilo presenečenje. Ko odprete zaščitni pokrov objektiva oziroma drsna vratca, se iztegne iz kamere objektiv 34 ��" 101mm in kamera je v istem trenutku sposobna zajeti posnetek. To kar je bila še do nedavnega rak rana večine digitalnih kompaktnih kamer, je pri G400 že rešeno. Tako TFT zaslon kot proženje res nimata več omembe vredne zakasnitve. Po zagotovilih proizvajalca traja čas od vklopa do zajema posnetka samo 0,9 sekunde. Drugo pa je ali nastavitve in svetlobni pogoji omogočajo v tem trenutku optimalno nastaviti vse parametre za kakovostni zajem. Tega nam tudi DSLR nikoli ne zagotovijo. Tudi premik iz širokega do ozkega kota je izredno hiter. Traja samo 0,8 sekunde. Torej odzivnost je res vrlina te kamere. Očitno bo pri novih kompaktnih kamerah ta velikokrat grajana slabost kmalu v pozabi. Lastniki starejših kamer pa v dilemi, kupiti ali ne novejšo kamero. In prav v novih rešitvah se kažejo odgovori, zakaj bomo digitalne kamere menjali hitreje kot analogne.

Fotografiranje s G400 je enostavno. Funkcije so že znane in zadovoljivo hitro dostopne. Menu in nastavitve na TFT zaslonu so tako ali tako v večini primerov stvar osebnega okusa in predvsem poznavanja kamer. Ko sem se navadil iskanja nastavitev, postane vse skupaj otročje lahko. Uporabniki kompaktnih kamer tako ali tako v večini primerov fotografirajo v popolni avtomatiki in nastavitve prepustijo kameri. Lahko pa se sprehajamo ročno med nastavitvijo ločljivosti, izbiro spominske kartice in hitrosti delovanja samosprožilca. Prav tako lahko nastavimo zaporedno proženje 2,5 posnetka v sekundi. Kamera zmore osvetlitve od 15 sekund do 1/2000 sekunde, ISO nastavitve od 50 do 400 ISO, nastavitev korekture osvetlitve -+2EV, 5 WB nastavitev, makro način snemanja od 5 cm, ročnega ostrenja, imamo možnost nastavljati oddaljenost v meniju in za nekatere nujen posladek na digitalni foto kameri zmožnost video zapisa. Torej v kameri je večina lastnosti, ki jih današnji kupec išče pri nakupu, koliko pa jih potem sploh uporablja pa je že druga zgodba. Nastavitev ostrine je TTL, torej skozi objektiv, v slabih svetlobnih pogojih pomaga rdeča svetloba, vendar z hitrostjo ostritve v teh pogojih nisem bil zadovoljen. Za zahtevne je najbrž moteče, da imamo možnost nastavitve zaslonke samo med 2,8 in 4,9 v krajši goriščni razdalji. V tele načinu pa 4,9 in 8,3. Drugih možnih nastavitev ni. Še dobro da ima kamera 1/2000 sekunde in možnost nastavitve 50ISO. Drugače bodo v svetlobno močnih pogojih slike pri širokem kotu preosvetljene.

Za konec lahko samo rečem, da je kompaktna kamera Dimage G400 odlična konkurentka malih kompaktnim kameram s čvrtim ohišjem drugih podjetij. Če je še cena prava, potem se bo G400 znašla v marsikaterem žepu. Pa naj bo hlačnem ali srajčnem. G400 je zadovoljivo majhna. Nastavitev pa ima tudi toliko, da se z njo da igrati.

Ko se pokaže objektiv je tudi podobnost s OptioS bližje.

Kamera zaradi hladnega kovinskega otipa deluje zelo čvrsto.

Oblika je stvar okusa posameznika. Tople vode niso odkrili. Kamera pa deluje zelo kompaktno in predvsem trdno.

Gumbov in nastavitev ni težko spoznati. Večina kupcev bo tako ali tako uporabljala samo avtomatiko. V spodnem desnem delu kamere lahko opazite napisa za dve vrsti spominskih enot. SD in MS.

S samo 1/20 sekunde pri goriščni razdalji 16,8mm (ekv. 101mm) ne bomo dobili zadovoljivo ostrega posnetka. Treba je prestaviti na višjo občutljivost.

Ostrina oddaljenih objektov je odlična.

Tudi merjenje svetlobe deluje zadovoljivo. Na levi strani v odboju svetlobe je sliko sicer prežgalo, toda objekti v senci so dobro osvetljeni. Kamera pa nam omogoča korekturo osvetlitve in sliko lahko pod ali nad osvetlimo povsem po naši želji.

V makro poziciji je ostrenje zadovoljivo samo ob zadovoljivi svetlobi. Posnetek je narejen s pomočjo bliskavice. Globinske ostrine je kljub samo zaslonki 4 veliko.

Posnetek sem posnel kar med vožnjo skozi vetrobransko steklo.

Tudi ob fotografiranju direktno v sonce, močna svetloba ni zaslepila avtomatike. Sem pa uporabil samo centralno merjenje svetlobe.

Kljub močnemu kontrastu motiva je G400 dobro opravila svoje delo.

Še en posnetek narejen med vožnjo. Očitno bodo morali narediti še en zakon. "Fotografiranje med vožnjo ni dovoljeno!"

Merjenje svetlobe po celotni površini nam zagotovi dobro osvetljenost posnetka tudi pod takimi močno kontrastnimi pogoji.

Tudi sliko iz televizijskega ekrana se da posneti iz roke.

Majhne goriščnice nam omogočajo kratke čase osvetlitve. 1/8 sekunde. Posnetek je sicer stresen, vendar ne tako kot če bi naprimer uporabljali objektiv z enakim kotom zajema pri DSLR kameri.

Zaradi nastavitve na centralno merjenje svetlobe je sneg preosvetljen. Bodite pozorni na nastavitve.

Sam nimam možnosti preizkusiti hitrosti odzivnosti kamer. Zapisal sem, da G400 izredno hitro deluje po vklopu oziroma umiku drsnih vrat izpred objektiva. Kako hitro, za vse tiste, ki ljubijo številke pa kar nekaj iz prospekta kamere. Vendar mene ne držite za te stotinke in desetinke. Oziroma po preizkusu lahko rečem, da je sedaj bolj pomembno kako hitro kamero odpreš, primeš za sprožilec in sprožiš, kot pa da bi se še spraševal ali kamera zakasnjuje.

Prepisujem: G400 je na fotografiranje pripravljen v pičle 0,7 sekunde, nato pa traja le še 0,2 sekunde, da kamera nastavi ostrino in izmeri osvetlitev. Od vklopa kamere do prvega posnetka porabite le 0,9 sekunde. Še več, ko sta ostrina in osvetlitev nastavljeni, je časovno zaostajanje zaklopa le 0,03 sekunde. Dodatna je tudi pospešitev pomika objektiva nazaj v ohišje, ki traja le 0,6 sekunde. torej celoten postopek, vklop, fotografiranje in izklop traja le 1,5 sekunde.

Menim, da te hitrosti le redko kdo doseže, oziroma s tako kamero potrebuje. Toda možnost hitrega snemanja je tu. S to kamero bi lahko že naredili revolveraško tekmovanje. Kdo ima boljše reflekse?

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com