Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Led Lenser X21 / Sonce v roki

Avtor:Matjaž Intihar
31.01.2009 22:17
Stran:


ISO 6400, 1/160 sek., f/9 (samo svetloba iz Led Lenser X21).

 

Z baterijsko svetilko Led Lenser X21 je grška beseda »Photo Graphos« (risanje s svetlobo) dobila svoj pravi pomen tudi v praksi. Dobesedno sem lahko risal z njeno močno svetlobo po motivu in odbito svetlobo v nekaj dolgih sekundah lovil na tipalo digitalne fotokamere. In to še ni vse (ni reklama, hehe)! Če svetlobo iz svetilke Led Lenser X21 mešamo s svetlobo bliskavic ugotovimo, da je njena barvna temperatura zelo blizu tisti iz bliskavice in na fotografiji razlike med mešanjem obeh svetlob niti ne opazimo. V tehničnih podatkih piše, da ima svetloba iz svetilke Led Lenser X21, 58000 Kelvina. Bliskavice jo imajo 56000 K. Torej še ena za fotografa pozitivna lastnost te svetilke. Za konec lahko rečem, da se je v praksi odlično izkazala in nam pomagala, da smo določene dele motiva v jami bolje osvetlili in fotografijo bolj približali originalnim Dvoržakovim. Torej, Led Lenser X21 je lahko pravi fotografov pripomoček. Svetilka nikakor ni namenjena samo osvetlitvi poti pred seboj. Malo karikirano lahko rečem, da nam bo v temnem gozdu, ali v našem primeru v jami nadomestila sonce. In ne samo to! Njena kakovostna svetloba nam omogoča, da jo lahko marsikdaj uporabimo namesto bliskavice. Le pri fotografiranju oseb bodite pozorni, da vas imajo rade. Kajti ni prijetno gledati direktno v sonce. Tako nekako izgleda, ko nekoga osvetlimo in mu nekaj sekund medtem ko pripravimo kamero in prožimo svetimo v obraz. Še danes se kolegi fotografi, s katerimi smo bili skupaj v jami, v sanjah prestrašeno zbujajo, ker jih straši svetloba. Led Lenser X21 je pravo svetlobno orožje fotografa jedija, ki mu prinese tisto, kar potrebuje za fotografijo. To je svetlobo. Kdor mi sedaj reče, da sonce ni naprodaj, mu povem, da je s prihodom svetilke Led Lenser X21, že za luno.


S pomočjo Led Lenser X21 smo ob dolgih ekspozicijah dobesedno risali motiv na naša tipala. S svetlobo smo risali po motivu kot s čopičem po steni.


V popolni temi, sveti samo mala svetilka v temi.


V svetlobi ambienta.


Doosvetljeno z bliskavico.


Doosvetljeno z Led Lenser X21.


Samo sambientalna svetloba.


In dodana svetloba iz Led Lenser X21.


Osvetljeno samo z Led Lenser X21.

 
Primerjava v svetilnosti med Mag Lite s petimi baterijami serije D in Led Lenser X21.


Levo Mag Lite, desno Led Lenser X21. Razlika v svetilnosti je očitna. Prav tako v barvni temperaturi svetlobe.


ISO 400, 1/250sek., f/8. Osvetljeno z Mag Lite.


ISO 400, 1/250sek., f/8. Osvetljeno z Led Lenser X21 pri polovični moči.


ISO 400, 1/250sek., f/8. Osvetljeno z Led Lenser X21 pri polni moči.


Motiv osvetljen z ambientalno svetlobo in doosvetljeno z Led Lenser X21. Lepo se vidi krog iz svetilke. Iz spodnjega dela so fotografi fotografirali ambient proti kameri. Spodaj video, kako se je v povsem temni jami s svetlobo Led Lenser X21 risalo po ambientu in tako osvetljevalo tipalo.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com