Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Kodak EasyShare Z981

06.07.2010 15:22

Žiga Intihar

Uvrstitev v razred
Kodak EasyShare Z981 se uvršča v mega zum razred, kjer si je do sedaj izboril vodilni položaj predvsem Canon s SX serijo. Sledijo mu Panasonic FZ, Sony H in HX ter Nikon s P serijo. Kodak se torej z Z981 postavlja ob bok samih "velikih" imen. Toda velika imena praviloma doprinesejo tudi višjo ceno. Ali so višje cene Kodakovih nasprotnikov upravičene?

Velikost
Kamera se uvršča med večje kompaktne kamere (124 x 85 x 105 mm so njene mere). S 540 grami pa se uvršča že skoraj v razred vstopnih kamer DSLR. Vendar ta teža in te mere doprinesejo k dobri ergonomiji držanja kamere v roki. Gumbi so dovolj veliki in logično razporejeni po ohišju. V plus šteje tudi to, da kamera ne premore prevelikega števila gumbov tako, da se novi uporabnik Kodak kamer ne zmede oz. izgubi med množicam gumbov.


Gumb na držalu za proženje v vertikalnem položaju kamere.

Oblika
Pri obliki / dizajnu se vidi, kje so privarčevali največ denarja. Medtem ko imajo "velika" imena v foto svetu več ali manj stilsko dovršene kamere - v določenih primerih so kamere izdelane tudi z bolj izbranimi materiali, kot sta aluminij in magnezij ��" se pri Kodaku Z981 vidi, da oblika ni bila na prvem mestu inženirjev kot sami materiali s katerih je kamera izdelana. Ko kamero primemo v roke imamo občutek cenenosti, izdelana je iz plastike, ki nam ne da občutka varnosti, ko imamo kamero v rokah. Ampak kamera večini tako ali tako ni namenjena grobi uporabi in pobiranju le-te iz tal, ampak skrbni uporabi.


Enostavnost uporabe.

Specifikacije
Kamera premore za današnje razmere standardnih 14 milijonov točk, format slike lahko nastavljamo na 3:2 (namenjeno za 15 x 10 cm fotografije), 4:3 ali pa 16:9 (za HD TV zaslone). ISO občutljivost je možna od ISO 64 do ISO 3200 v polni ločljivosti in ISO 6400 pri ločljivosti 3 milijone točk, ki nam še vedno zadovoljuje za povečavo do 10 x 15 cm.
Objektiv nudi kar 26-kratno optično povečavo s širokim kotom / začetno goriščnico 26 mm in tele območjem, ki se konča pri 676 mm (ekv. 35mm format). Gre za enak objektiv, kot ga uporablja Nikon P100 fotokamera. Začetna zaslonka je F2.8, pri tele območju pa "pade" na vrednost F5.0.
Zaslon je 3 palčni z (za današnje čase) le 201,000 točkami. Poleg pomanjkanja ostrine, mu gre zameriti tudi oteženo fotografiranje na soncu, a k sreči ima kamera tudi notranje elektronsko iskalo, preko katerega tudi v močnem soncu vidimo vse še tako majhne podrobnosti. Le tega vključimo s tipko na levi strani kamere nad LCD zaslonom.
Makro deluje že od 0cm. Kar pomeni, da kamera ostri na prednji leči. Merjenje svetlobe je možno po celotni površini, v centralnem delu ali preko spot načina v samo eni točki.
Video zajema v polovičnem HD formatu ��" resolucija 1280 x 720 pik s 30 slikami na sekundo. V načinu fotografiranja, kamera zajema po eno sliko na sekundo.
Kamera uporablja navadne baterije tipa AA in najbolj razširjene spominske kartice tipa SD/SDHC.


Programska izbira z možnostjo kreativne izbire P, A, S, M.

Enostavnost uporabe in funkcije
Kodak EasyShare Z981 si resnično zasluži naziv Easy. Tako zaradi resnično enostavnega upravljanja s kamero v avtomatskem kot tudi ročnem načinu. Vklop kamere se zgodi s potegom gumba na zgornji strani kamere v desno. Gumb je dobro zavarovan z večjim okroglim gumbom za izbiranje načina delovanja kamere tako, da je kamero praktično nemogoče vključiti po pomoti. Vrtljiv gumb nam ponudi na izbiro načine fotografiranja od čiste avtomatike, preko scenskih nastavitev (portret, nočna fotografija, šport, panorama itd.) do ročnih nastavitev (P, A, S, M).
Poleg tega se na zgornji strani nahaja še prožilec, gumbi za vklop/izklop bliskavice, makro funkcije in samosprožilca. Poleg tega se nahaja še en zanimiv gumb, ki nam omogoča, da kameri povemo, da fotografiramo pokončno in tako nam je omogočeno fotografiranje s stranskim prožilcem. Kot kakšna resna profesionalna reporterska kamera.
Zadnja stran nudi "share" gumb. Le ta je namenjen takojšnji komunikaciji foto kamere s spletom. Kako deluje? Kamero z USB povezavo povežemo na računalnik, ki ima povezavo na splet. Že posnete fotografije označimo in kliknemo gumb "share". Izberemo kam želimo naložiti naše fotografije (facebook, twitter, itd.) in slike se začnejo avtomatsko nalagati. Hitrejšega načina objavljanja fotografij iz kompaktne kamere ne poznamo.
Omeniti je potrebno še vrtljiv gumb na zgornji strani foto kamere, s katerim se pomikamo po funkcijah na zaslonu. Z njem prenastavljamo čas, zaslonko, EV stopnjo, moč bliskavice in ISO vrednost. Hitrejšega načina prenastavljanja teh nastavitev v kompaktnem svetu praktično ni. Hitrejše in enostavnejše prenastavljanje dosežemo le še s Canon PowerShot S90.
Ne smemo še mimo funkcije "panorama", ki nam omogoča, da naredimo tri fotografije, katere kamera samodejno združi med seboj in tako dobimo lepo panoramo. Da še dodam, to združevanje poteka naravnost odlično za vse motive, ki so oddaljeni vsaj 2 metra. Kar je bližje je že možnost, da se slike med seboj ne bodo lepo ujemale na končni panorami, a za veliko večino panoram, ki jih bomo naredili je ta funkcija več kot odlična.

Hitrost delovanja
Kamera je glede na cenovni razred presenetljivo hitra ob vklopu, pomikanju zuma in ostrenju. Ne samo, da je presenetljivo hitra za ta cenovni razred, kosa se praktično v vsemi mnogo dražjimi konkurenti. V kolikor imate hitro spominsko kartico in fotografirate na manj kot 14 milijonih točk, lahko praktično kontinuirano fotografirate brez vklopljene te funkcije. Pri večini drugih kamer je potrebno počakati vsaj dve sekundi, da se predogled slike odstrani iz zaslon, pri Z981 na to ni potrebno čakati.
Z vrtljivim gumbom na zgornji strani izjemno hitro in lahkotno prenastavljamo med časom in zaslonko.
Meniji so narejeni po principu "clean & simple". Vsaka oseba se znajde v meniju.
Zamera gre le gumbu za pomikanje zuma. Ta ima samo eno stopnjo delovanja. Izjemno hitro! Tako, da je težko natančno nadzirati zum. Ta majhen a pomemben delček še manjka tej kameri, da se postavi povsem ob bok najboljšim iz mega zum razreda.


Hitro dosegljive glavne funkcije.


Enostaven meni.

Kakovost slike
14 milijonov točk, majhno tipalo in izjemna povečava, ki jo omogoča objektiv v teoriji ne obeta superiornih slik. In tudi v praksi se izkaže tako. Slika je pri kateri koli ISO vrednosti enostavno preveč mehka. Ni vidnih detajlov. Predvsem je to opazno v tele območju, v širokem kotu je slika boljše kakovosti. Stabilizator slike odično opravlja svojo nalogo tudi pri goriščnici 600mm+.


Široki kot 26mm (ekv.35mm)


676mm (ekv.35mm) ali 26X-ni zum.


ISO 400


ISO 800


ISO 1600


Združene fotografije v panoramo nam naredi kar kamera sama in to zelo zadovoljivo, brez opaznih napak, kljub zelo razgibanemu motivu za sestavljanje.

Priporočilo komu
Kodak EasyShare Z981 je kamera, ki lahko navduši. Potrebno je pohvaliti, odzivnost in enostavnost delovanja. Kvaliteta fotografije je povsem pričakovana za 14 milijonov točk in tolikšno povečavo. To pomeni, da imajo kamere z manjšim zum razponom in manj milijoni točk nekoliko boljšo kvaliteto posnetka, a to se pri mega zum kamerah vzame v zakup.
Kateremu je prioriteta kvalitetno izdelana kamera, katera ima tudi bolje zaščiten objektiv (objektiv, ki je predvsem manj izpostavljen ob delovanju) si bo za svojo kamero izbral kakšno drugo, a uporabnik, kateri bo s kamero delal previdno in gleda preudarno na nakup fotokamere mega zum razreda, se zna odločiti za ravno tega Kodaka. Največji minus te kamere je pravzaprav ohišje in s tem povezani uporabljeni materiali pri izdelavi. Verjamem, da za razred ali dva boljša plastika ne bi podražila celotne kamere za več kot nekaj EUR, fizični otip in psihično počutje bi pa zagotovo bila mnogo boljša in kamera bi dobila mesto v še več fotografskih torbah.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com